Nu Merge Singur

Zohar-ul: Este scris de pacatosul Bilam: “Mergea singur…ca o vipera pe drum”, ca un sarpe care se taraste singur, si ca un corb de-a lungul drumurilor serpuite. Deci Bilam a mers singur, asa incat si-a intarit spiritul impuritatii.

Asa se intampla cu orice persoana care merge singura, chiar intr-un loc proeminent, sau un oras, sau in locuri cunoscute, va atrage asupra sa spiritul impuritatii.

Din aceasta cauza este scris: “Nu lasa pe nimeni sa mearga singur pe un drum sau intr-un oras” – ci numai impreuna cu altii, chiar si acolo unde merg oamenii si unde traiesc.

Si la fel: “Nu lasa niciun om sa mearga singur noaptea” – pentru ca pe timpul noptii nu exista oameni.

Toate astea iti spun: uneste-te cu prietenii tai. Kabalistii spun ca nu poti merge pe drumul spiritual singur. Daca vrei sa pornesti la drum, dar drumul este intunecat si nu poti vedea nimic pentru ca-ti lipseste Lumina (calitatea de a fi altruist, nu esti inca conectat la un sistem spiritual, la alte suflete), atunci n-ar trebui sa-ti parasesti “casa” singur. Esti in intuneric pentru ca esti singur.

N-ar trebui sa faci nici macar un pas; nu-ti va aduce niciun beneficiu pentru ca nu esti inca, capabil de a te uni cu altii impotriva egoismului tau. N-ar trebui sa faci nici macar un pas, pentru ca acest pas nu te va duce in directia buna – spre altruism, spre iubire, spre Creator. Mai intai trebuie sa te unesi cu altii si apoi sa iesi din casa. Si odata ce te-ai unit cu altii, vei vedea brusc ca afara nu este deloc noapte si ziua.

Dar noaptea, nu trebuie sa pleci la drum, nici macar cu altcineva, pentru ca asta inseamna ca nu ai dobandit inca nivelul necesar de unitate. Asa cum vedem in Zohar, cand noaptea vine, trebuie sa te ascunzi in “pestera” – calitatea Bina (altruismul), precum Noe sub acoperisul sau.

Acum fa un pas inapoi si intreaba: Care este rostul la toate astea? Scopul Zohar-ului  nu este de a ne speria cu povesti tenebroase. Mai mult, este o carte sfanta care ne spune cum sa abordam corect reformarea sufletelor noastre. Trebuie sa deschidem aceasta carte cu dorinta de a corecta toate aceste forte din interiorul nostru, toate dorintele si calitatile despre care citim toate se afla in interiorul nostru.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed