O plimbare sau drumul spre turnul Creatorului?

Introducere la Cartea Zohar, art “Magarul conducator”, nr. 88: Ei ii spun lui, “Dar nu ne-ai spus numele tau, si unde este locuinta ta?”

El i-a replicat, “Locuinta mea este buna si foarte importanta pentru mine. Este un turn care pluteste in aer, maret si onorabil. Si cei ce locuiesc in acel turn sunt Creatorul si un om sarac.Aici este locuinta mea.”

Este o problema daca in timp ce citim Zohar incepe sa ne placa povestea pentru ca placerea inabuse cautarea noastra interioara.

Intrebare: Dar ce trebuie sa caut aici?

Raspuns: Sa zicem sa ma plimb cu un prieten, si asta ne face placere. Ne plimbam si ne bucuram de fiecare pas pe care il facem: pasarile canta, iarba este verde, adie o briza placuta, soarele straluceste. Asta se numeste plimbare pentru de fapt ne face placere mersul.

Dar mai exista si un alt fel de mers. Mergem acopriti de sudoare, este greu pentru noi,si blestemam intreaga calatorie. Dar de ce continuam sa mergem? Pentru ca dorim sa ne atingem scopul, si este imposibil sa atingi intr-un mod mai usor si placut.  Calea este atat de neplacuta ca mai degraba am renunta cu placere la ea daca ne-am putea atinge scopul dintr-o saritura.

In fond, exista diferite cai de a ne bucura de calatorie: ca o plimbare sau ca un mijloc de a atinge scopul. Plimbarea nu este un mijloc, este un scop in sine, care se poate atinge imediat. Acum trebuie sa decizi pentru tine din ce proces faci parte: Te misti macar? Te plimbi? Sau te plimbi inspre scop?

Daca citesti Zohar si iti face placere sa citesti, atunci te plimbi. Te simti bine si nu te gandesti la scopul departat. “Ce poveste frumoasa! Ma bucur de fiecare cuvant!” Asta este o plimbare.

Iti lipseste intentia, cautarea interioara, aspiratia de a te uni cu prietenii. Vei vedea asta cu cat mai repede te vei gandi la conectare. Si atunci asta nu va mai fi o plimbare, ci o calatorie spre scop.

Din partea a 2a a Lectiei zilnice de Cabala 1/11/2011, “Introducere la Zohar, Art. Magarul conducator”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: