Omul care a venit sa ne indrume in ascensiune

Intreaga intelepciune Cabala a venit la noi din Cartea Zohar si lucrarile lui Ari. Daca nu l-am fi avut pe Baal HaSulam, nu am fi putut studia. Cartea Zohar este plina de alegorii si povestiri care pot fi intelese doar de o persoana care este la acelasi grad spiritual si poate deslusi aceste indicii.

In ceea ce il priveste pe Ari, el nu a scris niciodata ceva; el doar a vorbit. Toata munca sa este scrisa de discipolul sau, Chaim Vital, iar intreaga sa colectie care cuprinde multe volume de eseuri, se bazeaza pe ce a spus Ari in decursul unui an si jumatate. Grupul sau a existat doar pentru o scurta perioada de timp; el i-a invatat si apoi a murit.

Prin diferite cai, acest material a ajuns la diverse persoane care au alcatuit o  carte din el. O parte a inregistrarilor a fost pastrata intr-un loc secret; cealalta parte a fost ingropata in mormantul lui Chaim Vidal si regasita mai tarziu, cand mormantul a fost deschis. Partea a treia a fost daruita mai departe generatiilor si a trecut pe la mai multi oameni, si cine stie ce au facut acestia cu ea.

Ari a vorbit despre intregul sistem in general, iar daca persoana nu si-a completat munca si nu poate intelege materialul, nu-l poate compila correct. De aceea, cu toate ca aceste scrieri au fost adunate de Cabalisti, lipsesc multe parti, iar acuratetea succesiunilor nu a putut fi pastrata.

De aceea, Baal HaSulam a adaugat comentariile sale lucrarii lui Ari, astfel incat sa putem urma ordinea naturala de la simplu la complicat si, studiind in forma corecta, sa intelegem scrierile lui Ari. Nu am putea intelege nimic fara asta. In Cabala, acest lucru asta este foarte periculos pentru ca daca nu intelegi ce este descris, incepi sa iti imaginezi fel de fel de lucruri.

Deci, trebuie sa apreciem faptul ca marea lucrare a lui Baal HaSulam s-a realizat: Nu am fi reusit sa facem nimic fara ea. Unii oameni ma intreaba: “Daca sunt atat de multi alti mari Cabalisti, de ce nu le studiem lucrarile lor?” Dar nu avem de la cine altcineva sa invatam, pentru ca toti au scris de la gradul lor inalt, cum ar fi de exemplu Vilna Gaon sau Ramshal. Nu ne putem baza studiile pe lucrarile lor pentru ca Cabalistii nu le-au interpretat pentru oamenii normali ca noi, ca sa ii putem intelege, folosi si adapta noua.
Din partea a 3a a Daily Kabbalah Lesson 5/27/2011, “Introducere la  Panim Meirot uMasbirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: