Poti Gusta Zohar-ul?

Intrebare: Ai vorbit de doua tipuri de cautare interioara, in timpul citirii in Cartea Zohar. Una dintre ele este mai rationala, cand privim in interiorul nostru, cautand cele despre care ne vorbeste. Alt tip de cautare este cel senzorial, prin care incercam sa simtim tot ceea ce ne spune. Cu toate acestea, de cate ori incerc sa simt ceva, mi se pare ca nu simt nimic. Am incercat sa gasesc ceva in mine insumi, dar nu am gasit nimic. Ce trebuie sa fac?

Raspunsul meu: Continua cautarea. Trebuie sa doresti sa gasesti in tine totul, despre ce ne vorbeste Cartea Zohar. Toate acestea sunt in tine, inclusiv Creatorul, omul, animalele, pestii, lumea, dealurile, muntii, copacii, crocodilii, si orice altceva.

Acolo nu exista nici un singur cuvant care sa vorbeasca despre altceva in afara de tine. De ce este asa? Fiecare cuvant este format din litere, literele sunt dorintele sau Vasele de primire – Kelim, care sunt sub comandamentul  Luminilor. Aceasta este ceea ce tu ar trebui sa doresti sa simti.

Dorinta este reprezentata de un cuvant, dar ea exista deja. Tu trebuie sa doresti sa cunosti acest cuvant si sa-l simti realmente prin fiecare litera, care sunt dorintele umplute cu Lumina. Fiecare cuvant este un model sau o conexiune intre tine si Creator, Lumina Superioara. Trebuie sa ai dorinta de a simti acest model si de a-l gasi in tine: unde este?

Este similar cu modul in care citesti cuvantul “lamaie”; s-ar putea ca imediat sa incepi sa simti in gura, gustul lamaii. Ei bine, tu trebuie sa doresti sa simti tot ce citesti in Cartea Zohar, in acelasi mod, fara nimic in plus.

Avem experienta senzatiilor comune noua tuturor, de exemplu, fiecare persoana din lume va simti la fel atunci cand aude cuvantul “lamaie”. Putem vorbi cu oamenii de stiinta si ei ne vor explica de ce simtim gustul de lamaie si ce ingrediente chimice are. Dar atunci cand intrebam kabalistii, ei ne vor spune ce semnifica cuvantul “lamaie” din punct de vedere kabalistic. Daca vom intreba o gospodina, ea ne va spune cum se foloseste o lamaie la prepararea hranei. Dar, in orice caz, fiecare are o intelegere comuna a ceea ce este o lamaie.

In mod similar, atunci cand citim Cartea Zohar, trebuie, in primul rand sa avem dorinta de a ajunge la o senzatie comuna. Acesta este modul in care vom ajunge la o revelatie mai adanca, mai detaliata, la fel cum procedam in trecerea prin toate cele patru etape si investigam radacina. Dar toate acestea trebuie sa fie dezvaluite in mod natural, adica, prin aspiratia noastra catre Lumina. Lumina la randul ei, va influenta dorinta noastra sa descoperim radacina senzatiilor noastre, sau, de ce simtim in acest mod.

Dupa senzatii, vei incepe sa dezvalui intelectului tau. Apoi, poti spune asta: atunci cand aud cuvantul “lamaie”, unda sunetului acestui cuvant ajunge la membrana din ureche, se duce la creier, unde este comparat cu celelalte informatii care sunt stocate in memorie. Aceasta, la randul sau, declanseaza un anumit semnal si, ca rezultat, tu, intr-adevar simti o felie de lamaie pe varful limbii.

In Intelepciunea Kabbalah, cu toate acestea, intelegerea este rezultatul avansarii dorintelor noastre, mai degraba, decat rezultatul unui proces de invatare, asa cum se intampla in aceasta lume.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: