Prin deceptie catre adevar

Intrebare: De ce ne ne induc intentionat in confuzie Cabalistii, folosind in cartile lor cuvinte pamantesti, ca si cum ar vorbi despre lumea materiala?

Raspuns: Pentru ca numai prin confuzie realizam adevarul. Fara confuzie, nu vei intelege niciodata. Cabalistii au scris asa de multe carti, pentru ca noi trebuie sa ajungem la revelare de la opusul ei: de la dorinta de a primi placere la dorinta de a darui.

Exista o imensa distanta intre ele. Credem ca este suficient sa modificam plusul in minus, dar, de fapt, nu este asa de usor. Toate gandurile si dorintele noastre sunt interconectate si noi trebuie sa trecem prin toata aceasta incalceala. Orice confuzie reprezinta o intrebare pe care trebuie sa o rezolvam. Si a ajunge la o intrebare, inseama deja o jumatate de drum spre revelare, daca nu chiar mai mult.

De aceea, fiecare stare prin care trecem in intuneric, fiind slabi si fara ajutor, este foarte necesar pentru noi. Nu am nicio idee despre modul prin care sa trec prin greseli si perceptii inselatoare, care pentru mintea mea sunt repulsive si neclare. Totusi, datorita lor, eu cresc. Numai in acest fel putem combina plusul si minusul, sau dorinta Creatorului de a darui, cu dorinta creaturii de a primi: sa trecem printr-un sistem al exilului, al ascunderii si printr-o completa zapaceala.

Cand ma uit inapoi, vad ca fiecare moment al drumului meu este irevocabil. Daca trec chiar si numai peste un singur moment, nimic nu va mai fi clar si, deci, nu va mai fi perfectiune la sfarsit. Nu vom fi in stare sa-l recunoastem sau sa-l revelam.

De aceea, tot ceea ce ni se intampla noua este obligatoriu. A fost imposibil ca Zohar-ul sa se scrie in alta modalitate. O persoana nu poate progresa, fara sa faca greseli. Aceasta este diferenta intre avanasare prin durere sau prin stiinta Cabalei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: