Punctul de contact cu Lumina

Zohar, Capitolul “Miketz”. Paragraful 101: “Si toate caile ei sunt pacel”. Caile ei sunt potecile care rasar de Sus, din Aba Ve Ima (AVI), lacatul ce slujeste in AVI, despre care scrierea spune, “Si calea Ta in marile ape”. Ele sunt numite astfel pentru ca nu sunt deschise pentru toti, ci doar pentru cativa. Si toate sunt sustinute numai de invoiala, adica de Iesod, care se numeste “pace” – pacea acasa. Apoi, el le aduce in ocean, unde domneste el si apoi le da pace. Acesta este intelesul frazei “Si toate caile ei sunt pace”. Iosif a fost invoiala de pace; el a fost rasplatit cu acele cai si a fost rege in Egipt si domnitor peste tinut.

Obiectivul este ca toate calitatile sa se uneasca, cu ajutorul lui Iesod si in virtutea lucrarii lui Malchut. Nu e nevoie Sus de corectarea si unificarea Sfirot. Toate astea sunt lucrarea lui Malchut, care incearca sa inteleaga si sa faca, la fel cum face un copil atunci cand se joaca si invata. Daca reuseste sa puna laolalta piesele de Lego, invata cum sa o faca corect. Insa asta nu inseamna ca jocul in sine e spart. E facut intentionat asa, pentru copil, ca el sa poata sa invete sa il puna laolalta.

La fel, nu exista limitari sau stari mici in Partzufim Superior. Numai Malchut, care se numeste “fotografia Creatorului”, simte toate aceste fenomene si decide ca Zeir Anpin il trateaza in acest fel, judecand in functie de propriile sale limitari.

Iesod se numeste “totul”, pentru ca include toate calitatile, starile si fortele care exista deasupra lui. Conform legii echivalentei formei, trebuie sa devenim asemenea lui. Asta e posibil numai daca dorim cu totii sa ne unim intr-un singur punct care va fi asemenea lui Iesod – unul impotriva celuilalt.

Atunci cand sufletele se unesc in Malchut si sunt dispuse sa se anuleze pe ele insele pentru a fuziona intr-un punct in raport cu Iesod, care si el este un punct – unul impotriva celuilalt, atunci putem sa primim Lumina Corectarii si Lumina Implinirii de la Iesod. Ca urmare, singurul lucru pe care trebuie sa il facem ca sa primim Lumina de la Iesod este sa ne unim intr-un singur punct, ca un singur om cu o singura inima. Asta e conditia pentru a deveni asemenea lui.

Atunci va avea loc primul contact cu Lumina, iar acest contact se numeste primirea Torei.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed