Putem sa invatam dezvoltarea spirituala de la bebelusi

Intrebare: Cum pot sa gasesc calitatile interioare pe care le descrie Zohar-ul, daca nu inteleg nimic si nu ma pot conecta la el?

Raspunsul meu: Suntem ca niste bebelusi care nu stiu in ce fel de lume exista, dar se afla in mainile iubitoare ale mamei si rudelor, care le asigura tot ce este necesar pentru crestere. Un bebelus trebuie doar sa doreasca sa creasca, iar natura il ajuta, dandu-i aceasta dorinta.

In lumea noastra, adica la nivelul insufletit, aceasta dorinta exista in mod natural in bebelusi. Chiar si la nivelul neinsufletit si la cel vegetativ, precum si la nivelul insufletit, care include dezvoltarea fizica a unei persoane in aceasta lume, exista o dorinta naturala de a creste. Insa daca vrem sa crestem la nivel uman – in spiritualitate, atunci dorinta trebuie sa vina de la noi.

Dezvoltarea are loc in mod natural la nivelurile neinsufletit, vegetativ si insufletit al naturii. Pana aici, noi – oamenii din aceasta lume – ne-am dezvoltat la toate aceste niveluri, iar dorinta noastra s-a dezvoltat si ea pe aceleasi niveluri, in toata istoria. Dar acum trebuie sa ne inaltam la nivelul “vorbitor” sau “uman”. Nivelul uman inseamna ca trebuie sa elaboram si sa realizam obiectivul singuri. Pe baza tuturor dorintelor noastre corporale (mancare, sex si familie) si sociale (bogatie, faima, putere si cunoastere), trebuie sa ne dezvoltam propria aspiratie catre spiritualitate. Incepem cu un punct in inima, dar trebuie sa il fortam continuu sa se dezvolte, folosind ajutorul mediului nostru.

Pentru a face acest lucru, avem nevoie de grup, pentru ca numai acesta poate sa ne dea dorinta de a dezvolta punctul din inima. Inarmati cu aceasta dorinta, incepem sa citim Cartea Zohar impreuna cu grupul. In timp ce citim, avem dorinta sa ne dezvoltam, iar “dezvoltare” inseamna gasirea starii sau senzatiei noastre urmatoare in Cartea Zohar. Acesta e singurul lucru pe care il cautam, acum.

Pe langa asta, tot ce avem de facut este sa asteptam. Ca urmare, pur si simplu doriti sa cresteti, ca un bebelus care vrea in mod natural sa devina adult. Vedeti daca puteti sa-l calmati, sa-l convingeti sa nu creasca sau sa nu doreasca si sa ceara asta. Veti vedea ca e imposibil sa il opriti, pentru ca natura il impinge sa se dezvolte, cu o forta de nedepasit. In spiritualitate trebuie sa lucram la fel de neobosit. Trebuie sa cautam intotdeauna inauntrul nostru si nu trebuie sa ne calmam niciodata si sa incetam sa ne schimbam. Atunci vom creste cu adevarat. Aceasta este singura conditie si singurul lucru necesar pentru noi.

Sistemul exista, dar trebuie sa il punem in miscare cu dorinta noastra, cu aspiratia noastra interioara. Fara aceasta presiune interioara care vine de la noi, sistemul acela nu ne va influenta. Adica, ne va influenta prin suferinta, ca sa ne trezeasca, insa nu vom avansa nici macar un centimetru in acest fel, prin suferinta care ne e trimisa de Sus. Putem sa avansam numai prin propria noastra dorinta, care vine de jos, de la noi.

Se poate sa primim mereu dificultati si probleme, dar sa fim blocati in acelasi loc, pentru ca aceste probleme ne sunt insuficiente pentru ca noi sa dorim sa ne unim cu grupul corect si sa dobandim o dorinta de a ne dezvolta. In ciuda dificultatilor, vom sta in acelasi loc. In sine, dificultatile nu sunt semn de dezvoltare, ci dimpotriva – un semn ca nu am facut inca niciun pas inainte.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: