Razboiul impotriva lui Amalec

Zohar. Capitolul “Ve Şalah” (Şi a Trimis) paragraful 466-467: “ Aaron si Hur i-au sustinut mainile… Cand a ridicat inseamna ca a ridicat dreapta peste stanga. Prin asta, insemnand ca atunci cand desface mainile Israel a triumfat, Israel este deasupra, ZA. Iar cand el lasa mainile in jos, Amalec a triumfat.”

Dreapta se refera la Hesed (calitatea iertarii), iar Lumina de Hasadim (Iertare) este cea de care avem nevoie cel mai mult. In primul rand Lumina de Corectie, Lumina de Hasadim, trebuie sa stapaneasca in interiorul nostru si asta este ceea ce ne leaga pe toti impreuna.

Ea stapaneste in interiorul dorintei noastre (Kli), o acopera cu intentia de daruire. Si atunci, in masura in care Kli-ul este corectat de catre intentia de daruire, el poate fi imbracat in Lumina de Hohma (Intelepciune), care este prezenta Creatorului, simtirea si dezvaluirea Lui.

Dar inainte ca Creatorul sa fie dezvaluit, noi trebuie sa fim egali cu El. Acest lucru este facut de Lumina de Hasadim, Lumina daruirii (influentei) si iertarii (Hesed), care sa ne umple la cerearea noastra.

De aceea, tot razboiul dintre Moise si Amalec (Amalec este abreviere de la Al MenAt LECabel=de dragul primirii) semnifica initial cererea lui Moise a Luminii de Iertare, forta de Hasadim, care este forta Aaron care-l sprijina din dreapta; apoi Moise incepe sa-si ridice cu greu mainile, ceea ce inseamna “mainile credintei”. De ce sunt bratele grele? Pentru ca dorinta lui de placere este mare si in continua crestere in contul lui Amalec.

Cand dorinta de placere este trezita intr-un om, mainile lui, “mainile credintei”, simbolul daruirii, sunt coborate, si intentia pentru el insusi il invinge inca o data. Ceea ce urmeaza este necesitatea sustinerii mainilor lui Moise.

Dar, Fortele Superioare ies impotriva lui Amalec: dreapta, Aaron, si stanga, Hur, in timp ce Lumina coboara de Sus si imbraca dorinta acestuia, corectata de credinta, de Lumina de Bina. Apoi Moise este capabil sa-l invinga pe Amalec, egoismul lui.

Asta se intampla in multe situatii in munca noastra. Dorinta de placere creste si noi trebuie sa iesim la razboi impotriva ei.

Din a doua parte a Lectiei zilnice de Cabala din 10/15/10. Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed