Stand intre bine si rau

Zohar, Capitolul VeYechi (Si Iacob a trait), paragraful 244: Pentru lumea urmatoare, este scris, Pentru ca zilele copacului vor fi zilele poporului Meu. Cu zilele copacului insemnand copacul vietii. In acelasi timp, este scris, Moartea va fi inghitita pentru totdeana, pentru ca nu nu sunt schimbari si moarte in copacul vietii.

Acest pasaj vorbeste despre situatia in care o persoana este la limita de a lua o decizie, o alegere intre bine si rau, in Klipat Noga. Tot acest sistem deriva din urmatoarele: Pe de o parte, Creatorul ii interzice lui Adam sa manance fructe din Pomul Cunoasterii, dar pe de alta, El ii trimite lui Adam o femeie care il tenteaza sa pacatuiasca prin gustarea fructului oprit.

Cele doua stari opuse co-exista. In ceea ce ne priveste, nu trebuie sa fim confuzi si sa simtim separarea in perceptia noastra. Mai degraba, trebuie sa realizam ca fiecare dezaprobare prezenta in fiecare stare –  unde Creatorul este aratat ca avand doua fete si doua atitudini diferite fata de noi – sunt destinate sa ne plaseze intr-o situatie proasta, in care sa nu fim in stare sa discernem ce sa facem si vom fi fortati sa avem nevoie de El.

Asta se numeste Klipat Noga, punctul libertatii noastre. Aceasta libertate apare in acest punct specific, unde doua atitudini ale Creatorului, buna si rea (ca si cand ar exista), vin impreuna si este imposibil sa le desparti si sa indepartezi conflictul lor, altfel decat apeland la El pentru ajutor.

Din partea a doua a Lectiei zilnice de Cabala, 8.09.10, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: