Suntem rasplatiti in functie de eforturile noastre

Zohar, Capitolul “Vino la Faraon”, Paragraful 68: Acesta are un alt mod de a aborda plantele: Atunci cand Nilul cel tacut se intoarce din Malchut la locul sau, atunci cand creste si cand scade. Cum apele sale sunt linistite, el merge in tacere, iar monstrul cel mare se urca pe acele Niluri si nu este acolo, in Nilul cel linistit. Si toate plantele cresc in jurul acelui Nil linistit, de o parte si de alta. Atunci, monstrul acela se catara pe plante si creste printre ele, iar apoi se intoarce la toate aceste Niluri.

In aceasta sectiune, Zohar-ul explica in ce mod este revelata Lumina Directa in Lumina Reflectata. In masura in care dorintele in Malchut pot sa lucreze cu Lumina Reflectata, Lumina Directa se imbraca in ea. Daca Lumina Reflectata e redusa, Lumina Directa dispare din ea.

Ce face pentru noi aceasta poveste, atunci cand nu o intelegem si nu putem sa o conectam cu dorintele noastre si cu implinirea acestora? Zohar-ul nu ne da nicio explicatie pentru aceasta poveste. Nu ne spune ce anume se intampla acolo si nu ne da nimic de care sa ne „agatam”.

Raspunsul e ca nu vrea sa clarifice povestea. Zohar-ul ar fi putut sa ne-o explice in limbajul Kabalei sau intr-un alt mod, mai senzorial, psihologic si inteligibil. Dar in schimb, Zohar-ul lasa loc pentru efortul nostru de a intelege si de a simti, „Ce este asta? Pentru ce e asta? Unde se afla, inauntrul meu?”. Tot ce descrie cartea se intampla neindoielnic in fiecare om.

Eu fac toate aceste actiuni descrise in Zohar. La urma urmei, starea mea cea adevarata este ca ma aflu chiar acum in Lumea Infinitului, dar exista 125 de grade de tainuire intre starea mea prezenta si Lumea Infinitului.

Zohar-ul prezinta intentionat povestea in acest fel, pentru ca eu sa caut aceste lucruri in mine, ca sa revin la senzatia Lumii Infinitului. Cautarea in sine da nastere la noi calitati, la noi simturi si diferentieri interioare in mine. Ma ajuta sa incep sa simt ceea ce nu simt acum, dezvoltand simturile care percep Lumea Spirituala.

Ca urmare, efortul e obligatoriu. Sta scris, “Primim rasplata in functie de efort”. In Lumea Spirituala, nimic nu-ti va fi de folos, in afara de propriul tau efort. De asemenea, este scris, “Am trudit si am gasit”. Cand o sa gasesti spiritualitatea? Atunci cand Lumina Superioara te influenteaza in aceeasi masura ca si efortul tau. Atunci, ea iti va implini simtul perceptiei spirituale. Asta se intampla de fiecare data cand te ridici de la un grad la altul. Insa lucrul cel mai important este sa te inalti cel putin pana la primul grad spiritual.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: