Un Drum Ingust Care Ne Conduce Pana La Sfarsitul Corectiei

Textul original al Zohar-ului nu este impartit in paragrafe, capitole sau parti numerotate. Este in totalitate un text uniform. Mai mult de atat, Tora este scrisa fara niciun fel de spatiu de la inceput si pana la sfarsit.

Atunci de unde provin impartirile din text? Cauza se datoreaza faptului ca noi suntem atat de mici ca nu suntem in stare sa acceptam ca totul este inclus in interiorul nostru. Prin urmare, cu cat avansam si ne dezvoltam generatie dupa generatie fata de vremurile cand Tora si Zohar au fost create, cu atat mai mult avem nevoie sa impartim textul in parti, paragrafe si capitole cu titluri. La urma urmei este foarte dificil pentru noi sa luam rand dupa rand din inscrisuri sa ne uitam la ele si sa devenim similari cu ele in intentia noastra. Dar asta este, intr-adevar, munca de corectare a dorintelor noastre, si oranduirea ei determina structura Cartii de Rugaciune Kabalistica.

Acesta este motivul pentru care Baal HaSulam a impartit intregul Zohar in paragrafe si capitole. In plus, el a vrut sa adauge introduceri definitii si clarificari care sa preceada textul. Facand asta el a vrut sa echilibreze Zohar-ul prin Perush HaSulam (Comentariul HaSulam) intr-un fel care nu ofera doar explicatii, ci indica linia de mijloc in textul Zohar-ului. Fara intelesurile- perush date de el, noi nu am fi in masura sa echilibram textul in interiorul nostru astfel incat el sa imbrace corect acest interior pe linia de mijloc.

Astfel, Baal HaSulam nu ne ofera simple explicatii ci ne face sa vibram in timp ce citim Cartea, astfel incat sa acutizam viziunea noastra, sa o apropiem, sa avem intr-un fel senzatia ca le facem sa mearga pe linia de mijloc, “mijlocul de aur”. De aceea trebuie sa acceptam toate aceste comentarii cu recunostinta, indiferent daca ele sunt scurte sau lungi. Trebuie sa mergem impreuna cu ele si sa intelegem ca ne construim in acest fel linia noastra de mijloc.

Aceasta este destinatia Comentariului HaSulam. Fara el Zohar-ul este in numai doua linii la fel ca Tora. Noi insine trebuie sa construim linia de mijloc si Comentariul HaSulam ne ajuta sa o facem. De aceea se numeste HaSulam (Scara). Este deja construita sub forma de trepte si tot ceea ce ne ramane de facut este sa le urcam. Scara este deja acolo, iar acum, noi trebuie sa facem efortul sa urcam pe ea. Trebuie doar sa ne impingem pe noi insine usor inainte si vom fi siguri ca urmam calea cea dreapta.

Acesta este motivul pentru care Baal HaSulam scrie ca dupa ce a creat acest Perush (Inteles/Comentariu) al Cartii Zohar este sigur ca este imposibil ca cineva sa greseasca. Omul va merge intr-o ascensiune spirituala minunata si astfel va atinge revelatia Mesianica-Lumina de Corectie.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: