Un trandafir intre spini

„Introducere la Cartea Zohar” Articolul „Trandafirul”: „ Catnut [infantil, mic] este numit „un trandafir intre spini” pentru ca baza a noua a ei a fost golita de Lumina de Aţilut şi a ramas ca spini. Gadlut [mare] este numit simplu „un trandafir” sau “Consiliul Israel”. De aceea a fost spus, “Exista un trandafir, si este un trandafir”.

Intrebare: Ce sfat ii dai unui student nou care se afla prima oara la o lectie de Cabala?

Raspuns: Sursa noastra este numita Infinit ( Ein Sof). De acolo, si prin Lumea lui Adam Kadmon (AK), Lumina coboara in comunul Tabur (ombilic) Sub el sunt Parţufim (figurile) ale Lumii de Aţilut: Atik, Arich Anpin (AA), Abba ve Ima (AVI), si ZON (Zeir Anpin si Nukva). Sub ele sunt Lumile de Beria, Yetzira, si Assiya (BYA).

Noi studiem ceea ce se intampla in Lumea de Aţilut. Pentru noi este extrem de important pentru ca aici este locul unde se realizeaza guvernarea, unde trecutul, prezentul si viitorul sunt continute. Este incheiat cu Parsa (granita, linie separatoare) care restrictioneaza difuzarea Luminii de Hohma (Intelepciune).

Dedesubt, in Lumile BYA, sunt sufletele sparte, intrucat lumea noastra este tot drumul de la baza, sub linia finala (Sium) comuna care se opreste din Infinit. Aici, existam in trupurile noastre pana cand suntem treziti spiritual.

Sufletele inalta dorintele lor, apelul lor pentru corectie, catre Malhut a Lumii de Aţilut. Ea foloseste conexiunea cu Zeir Anpin si inalta dorinta sufletelor catre el.

Prin extensia cu care Zeir Anpin se conecteaza cu Malhut, ei devin un Parţuf (o faţa) numit ZON care se ridica la AVI (Aba ve Ima). Zeir Anpin se ridica la Aba (tatal), Parţuf-ul parintesc, in timp ce Malhut se ridica la Ima (mama), Parţuf-ul matern.

ZON obliga pe „tatal si mama” sa le dea toata Lumina necesara, corectarile si implinirile, si apoi se intorc la locurile lor. Acolo ei devin “mari” dobandind statutul de Gadlut (mare). Aceasta ne ajuta sa clarificam intelesul celor doua stari ale “trandafirului” sau Malhut: Katnut si Gadlut.

In prima stare, ea reprezinta numai punctul de Sfira Superioara, Keter, intrucat celelalte noua Sfirot al ei sunt sub Parsa. De asemenea, aici sunt fortele de murdarie (Clipot, coji). Acesta este intelesul frazei “un trandafir printre spini”: Malhut printre Clipot. Este prima si cea mai mica stare a lui Malhut.

In starea ei adulta, Malhut ridica cele noua Sfirot ale ei de jos, face un Zivug (cuplare) cu Zeir Anpin prin unirea cu el, si astfel devine un trandafir veritabil, inflorind in toata frumusetea lui. Malhut poate deveni asfel numai cand “spinii“ ei adica Kelim-urile (vasele) care sunt neconectate si neimplinite de Zeir Anpin, urca pentru Zivug cu el.

Toate acestea sunt evocate de catre sufletele sparte, prin unirea lor si aceasta este ceea ce este  adus la corectat pentru Zeir Anpin si Malhut. Aici se afla toata munca noastra: sa obtinem corectarea lui ZON pana cand ating starea lor finala.

Din prima parte a Lectiei zilnice de Cabala 11/28/10 “Introducere in Cartea Zohar” articolul “Trandafirul”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: