Un zid e singurul loc in care poti sa gasesti o usa

Zohar, Capitolul “Vino la Faraon”, Item 41: Acest crocodil monstruos vine in izvorul (Keter) Raului Nil si se imputerniceste din ce in ce mai mult acolo. Inoata si patrunde in mare, Malchut de Atzilut, unde inghite mai multe specii de pesti, care sunt grade in interiorul marii, ce ii sunt inferioare. Domneste peste ei si ii inghite. Ei sunt complet in ei, iar el se intoarce in Nilul cel linistit.

E asa de greu sa ne imaginam asta inauntrul nostru! Unde e dorinta numita “Nil” si unde e “crocodilul” in interiorul meu – unde sunt toate astea? Nu stim ce sa credem despre aceste calitati si ce tablou sa ne imaginam atunci cand citim despre cele zece Sfirot, cele zece rauri (din care unul este Keter, iar celelalte sunt sub el) si tot felul de monstri…

Cu toate acestea, nu conteaza ca nu putem sa le identificam. Ba chiar, e mai bine ca nu putem sa trasam niciun tablou din Cartea Zohar. E mai bine decat daca am incerca sa ne imaginam ceva ce stim, lucruri despre care avem deja o conceptie. Atunci cand citim despre Moise, despre Arca Fagaduintei, despre Templu, Faraon, oi, vaci si asa mai departe, noi nu stim ce sunt toate astea cu adevarat, astfel ca nu facem decat sa ne imaginam calitati.

Toate aceste nume nu sunt importante, caci in spatele lor stau calitati spirituale pe care inca nu le intelegem. Incercam sa invatam ceva ce e imposibil de stiut!

Ca urmare, trebuie sa intelegem ca eforturile noastre nu se vor sfarsi niciodata cu bine. N-ar trebui sa ne facem iluzii in aceasta privinta. Mai degraba, succesul nostru va aparea atunci cand ne vom trezi in fata unui zid impenetrabil si vom intelege ca nu stim ce inseamna calitatile spirituale, nici macar dupa toate eforturile pe care le-am facut pentru a le dezvalui.

Atunci cand incheiem masura necesara de efort (numita “Se’a”-Fa asta), paharul nostru se va revarsa, iar Lumea Spirituala ni se va dezvalui, conform regulii, “Am muncit si am gasit” (Higati ve Matzati).

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: