Zohar-ul este cea mai puternica arma

Este scris ca e interzis sa studiezi Tora fara intentie, pentru ca astfel nu atragi Lumina care Reformeaza si transformi imediat potiunea vietii in potiunea mortii. Punctul acesta de alegere este singura alegere pe care o avem in viata. Ca urmare, atunci cand lucram cu Cartea Zohar, singura arma impotriva raului sau egoismului, trebuie sa incercam sa o folosim corect.

Evident, nu putem sa apasam pe butonul rosu care ar duce lumea la rezultate daunatoare ireversibile, dar putem sa pasim in starile suferintei, lucru care s-a intamplat deja in trecut (a se vedea Introducterea la Cartea Zohar, Paragrafele 70, 71). De aceea, inainte sa citim Zohar-ul, trebuie sa trecem in revista o serie de aforisme kabaliste si adagii care ne impresioneaza, care ne ajuta sa ne trezim de la nivelul insufletit (dorinta pentru sine) la nivelul uman (aspiratia catre unire, daruire si iubire).

Nivelul uman inseamna dorinta de a ne uni cu altii. Sistemul corectat de suflete se numeste Adam (omul). De indata ce acest sistem se sparge si se faramiteaza in mai multe bucati, fiecare din ele se transforma si devine doar partea sa insufletita. Nivelul uman (echivalenta cu Creatorul, Adam vine de la asemenea Creatorului) apare in noi numai atunci cand partile sfaramate (sufletele) incep sa se uneasca si sa aiba experienta unei dorinte unificate.

Astfel, vedem ca sufletele nu traiesc in ele insele, ci in conexiunea dintre ele. Asta se numeste viata mai presus de ratiune, adica, in relatia dintre suflete, in daruire reciproca. Suma acestor relatii de daruire este Creatorul care ne conecteaza. Aceasta forta unificatoare care rasare in departare se numeste Lumina inconjuratoare.

Astfel, Creatorul este forta care ne uneste, efectiv, iar Lumina inconjuratoare este manifestarea acesteia de departe. Nu e nimic altceva, decat Lumina si dorinta (Kli). Noi le dam diferite nume, dar in cele din urma, exista doar aceste doua forte.

Din a 2-a parte la Lectia zilnica de Kabbalah 6.07.10, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed