“Ȋntre război şi pace”

Dr. Michael LaitmanDin pagina mea de Facebook Michael Laitman 2/24/22

Războiul dintre Rusia și Ucraina mă lasă nedumerit, neliniștit și în principal îngrijorat, foarte îngrijorat. Am mulți studenți în ambele țări și îmi pasă profund de toți. Aceste două națiuni care au trăit una lângă alta de atât timp, au atât de multe în comun! Au trecut prin multe, dar nu credeam că vor ajunge într-un război total. Oricât de imposibil de fezabil ar părea astăzi, singura soluție este totuși să ne ridicăm deasupra egourilor noastre și să ne unim, deoarece în cele din urmă doar ego-ul este cel care dă tonul acestui conflict.

Dacă noi toți oamenii, nu numai cei din țările implicate, nu ne ridicăm deasupra ego-urilor noastre, războiul se va extinde în alte țări și va avea consecințe îngrozitoare. După cum a spus fostul comandant-șef adjunct al NATO Richard Sherriff, situația „s-ar putea transforma într-un război catastrofal… la o scară nemaivăzută în Europa din 1945”.

Tocmai pentru că două națiuni care au atât de multe în comun – religie, căsătorii mixte și multe altele – subliniază ceea ce le desparte, văd situația ca fiind de rău augur pentru întreaga lume. Ei construiesc un zid între ei în inimile lor, care va fi foarte greu de dărâmat mai târziu.

Dar cu toată ura care izbucnește acum, până la urmă nu vom avea de ales decât să ne ridicăm deasupra ei și să ne unim. În ciuda agoniei și a furiei care explodează, războiul ne va grăbi să ne dăm seama că singura noastră șansă de fericire nu este prin distrugerea altora.

Negativitatea nu a produs niciodată rezultate pozitive. Acesta este motivul pentru care, în cele din urmă, toate părțile vor ceda epuizării și disperării și vor fi de acord să încerce calea considerației reciproce și chiar a preocupării reciproce. Sper și mă rog ca acestea să vină în curând și cu cât mai puține victime.

Când profesorul meu RABASH a murit, a lăsat în urmă multe notițe în care și-a notat gândurile. După câțiva ani, le-am publicat sub titlul  Note alese. Mai jos este una, care pare deosebit de pertinent astăzi și pe care am intitulat-o „Iubirea de ceilalţi”: “Mă uit la un punct minuscul, numit „Iubirea de ceilalţi” și mă gândesc: ce pot face pentru a ajuta oamenii? Privind publicul, văd suferința oamenilor, bolile, durerile și suferința indivizilor provocate de colectiv, adică războaie între națiuni. Și în afară de rugăciune, nu este nimic de făcut”.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed