Lag B’Omer: Sărbătoarea Luminii

Sărbătoarea de Lag B’Omer (a 33-a zi din Omer) este sărbătorită în onoarea lui Rabi Şimon Bar Yohay, autorul Cărţii Zohar, care a murit în această zi. În capitolul „Idra Zuta”, articolul „Azinu”, Cartea Zohar descrie trecerea lui Rabi Şimon în acest fel: „pentru că Domnul a dăruit binecuvântare, chiar viaţa eternă peste el” (Psalmul 133). Rabi Aba spune: Lumina sfântă nu a terminat proclamarea vieţii până când vorbele lui n-au fost complete. Eu am înregistrat şi am gândit să înregistrez mai mult, dar nu am auzit. Şi nu mi-am ridicat capul pentru că acolo era o Lumină foarte mare spre care nu am putut să mă uit. Rabi Eliezer şi Rabi Aba s-au ridicat şi l-au dus din locul lui. Şi întreaga casă era plină cu o aromă de parfum. Ei l-au pus în pat şi nimeni nu l-a atins în afară de Rabi Eliezer şi Rabi Aba. Când ei au scos patul afară din casă, au auzit o voce. Atunci toţi s-au adunat împreună pentru a sărbători în onoarea lui Rabi Şimon.

Zohar-ul foloseşte aceste descrieri colorate fiindcă este scris în limbajul Midrash (povestiri). Dar desigur, nu este vorba despre moartea fizică, ci de trecerea sufletului care merge spre starea de corectare finală. Din acest motiv este un eveniment atât de important şi de aceea acest întreg sistem, care îi include şi pe studenţii lui, primeşte o Lumină atât de mare.

Nu este voba despre moartea unui om, ci despre rarefierea unui Partzuf spiritual. Mai întâi, Lumina vine şi se îmbracă într-un Partzuf (faţă) formându-şi înăuntru Taamin, Nekudot, Tagin, şi Otiyot. Îmbrăcarea Luminii în Partzuf şi dispariţia ei, fac Lumina potrivită pentru a fi folosită şi astfel sufletul lui Rabi Şimon obţine adevărata lui acţiune – ultimul nivel, sfârşitul corecţiei generale. Asta descrie Zohar-ul.

Toţi ceilalţi prieteni, toate sufletele care depindeau de el şi care au rezultat din Parţuf-ul lui care devenise plin cu Lumină şi care acum este eliberat de ea, primesc acum prin el întreaga Lumină ieşită. Ei sunt aceia care au fost anexaţi lui, conectaţi la el, şi care au participat la atragerea Luminii când a murit.

Moartea unui Cabalist înseamnă că întreaga Lumină pe care el a absorbit-o în sufletul lui împreună cu studenţii lui, acumulată cu ajutorul lor pentru întreaga umanitate, este acum eliberată din el şi trecută către toate celelalte suflete. Acum, această Lumină devine ca o iluminare, ca Lumina Înconjurătoare pe care el o dă celorlalţi. Moartea lui simbolizează această trecere a Luminii.

De aceea noi sărbătorim această zi în acest fel şi suntem fericiţi să primim această Lumina Superioară numită Zohar, capabilă să ne corecteze sufletele, conectând şi ridicând fiecare om la nivelul Creatorului. De aceea, această sărbătoare este numită Sărbătoarea Luminii – a Luminii care reformează, a Luminii de corecţie. Fiecare om trebuie să se întrebe pe sine dacă foloseşte într-adevăr această Lumină.

Această Lumină ne-a fost dată, dar o folosim noi realizându-ne corectarea proprie? Asta înseamnă să participi la sărbătoarea de Lag B’Omer.

Din programul de Lag B’ Omer 5/17/2011

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed