“Ce știa Einstein și evreii refuză să recunoască” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Ce știa Einstein și evreii refuză să recunoască

„Nu avem alte mijloace de autoapărare decât solidaritatea noastră” a scris fizicianul Albert Einstein într-o scrisoare către un filantrop evreu din New York în iunie 1939, pentru a-și exprima recunoștința pentru ajutorul acordat refugiaților evrei care au reușit să scape de naziști, cu puțin timp înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi ca și atunci, solidaritatea evreiască este singura modalitate de a combate antisemitismul, dar se pare că nu am învățat lecțiile trecutului întrucât predomină diviziunea și conflictele interne.

În scrisoarea de mulțumire a lui Einstein lansată recent, omul de știință se adresează omului de afaceri american Fred Behr și îi împărtășește preocuparea profundă cu privire la ascensiunea stăpânirii naziste în Europa și pericolul iminent pentru evrei: „Puterea de rezistență care a permis poporului evreu să supravieţuiască timp de mii de ani s-a bazat în mare măsură pe tradițiile de ajutor reciproc. În acești ani de suferință, disponibilitatea noastră de a ne ajuta unii pe alții este pusă la o încercare deosebit de severă”.

Aşa cum antisemitismul a condus la înființarea Statului Israel, astăzi asistăm la o creștere bruscă a sentimentului antisemit atât direct împotriva evreilor, cât și deghizat în delegitimizarea Israelului în multe țări dar mai ales în Statele Unite și Europa. Acum este imperativ să îmbrățișăm valorile unității și responsabilității reciproce pentru a ne garanta supraviețuirea.

Dar astăzi, aceste valori au devenit mai puțin importante în ochii majorității evreilor, în prezent suntem ca o adunare de grupuri separate – stânga versus dreapta, religioase versus laice, ashkenazi versus sefarzi pentru a numi doar câteva diviziuni – angajate într-o luptă constantă. unul împotriva celuilalt.

Astfel, pentru a ne întoarce la rădăcinile noastre unite și pentru a ne restabili ca un popor evreu unit, trebuie să punem valorile noastre originale de unitate și solidaritate în centrul discursului nostru comun. Ce ne-ar motiva să ne reunim ca o singură națiune?

De ce este chiar important acest lucru? Este așa pentru că alternativa este dispariția. Doar un model unit ne poate garanta supraviețuirea. După cum spun înțelepții noștri: „Tot Israelul este garant unul altuia [responsabili unul pentru celălalt], adică atunci când toți sunt împreună, ei văd numai bine”. (O voce transmisă la radio). Și după cum este scris în Sem Mișmuel: „Când ei [Israelul] sunt ca un singur om cu o inimă, ei sunt ca un zid întărit împotriva forțelor răului”.

Solidaritatea și unitatea sunt cele mai importante valori evreiești, instituite inițial de Patriarhul nostru Avraam și grupul său în urmă cu aproximativ 3.800 de ani. Ghidat de aceste principii acest grup a devenit „poporul lui Israel” și a învățat să trăiască armonios ca o singură națiune unită.

Urmând principiile responsabilității și coeziunii reciproce, putem întări legăturile care transcend oamenii, grupurile, facțiunile, vârstele și genurile și urmăresc să unim toți oamenii, fără excepție, în toate diferențele.

Mai mult, realizând o astfel de viziune, vom servi drept model pentru o societate perfectă de oameni împliniți și de succes, care împărtășesc cele mai importante valori ale vieții – iubirea și conexiunea. Drept urmare lumea va absorbi atmosfera unificatoare pe care o proiectăm, iar antisemitismul în toate formele sale se va domoli.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed