“Despre apreciere şi admirație” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDespre apreciere şi admirație

În zilele noastre, când admirația pentru superstarurile sportului, cântăreții pop și modelele dau tonul pe tot globul, merită să ne uităm la fenomenul admirației și la modul în care îl putem folosi pozitiv.

Când puii eclozează, ei își urmează în mod natural mama. Dacă mama lor este absentă când clocesc, vor urma orice lucru mare și mișcător ca și cum ar fi mama lor. Și noi avem acea tendință de a urmări pe cineva grozav, pe cineva care ne poate direcționa și proteja, pe cineva demn de urmat.

Nevoia noastră de îndrumare începe din copilărie. În primul rând, ne admirăm părinții, care înseamnă literalmente lumea pentru noi. Mai târziu, învățăm să apreciem profesorii, prietenii, colegii care par de succes și alte persoane pe care le idolatrizăm. Fără idoli, ne simțim dezorientați și nesiguri încotro vrem să mergem.

Părțile interesate exploatează această nevoie vitală. Prin intermediul mass-media și rețelelor de socializare, ele ne îndreaptă să mergem unde vor ele și ne fac să facem ceea ce vor ele. Ele ridică idolii rețelelor sociale la rangul de vedete, îi transformă în celebrităţi care dau tonul discursului public și ne fac să credem că acești oameni sunt cei mai mari.

Treptat, prin influența mediului social, aprecierea noastră devine admirație. Acesta este deja un nivel mai înalt de relație cu obiectul atenției. Fanii sunt activi; au un sentiment de apartenență și putere, care provin din sentimente de neprihănire și îndreptăţire de sine pe care ni le oferă admirarea oamenilor „corecți”.

Pentru conducători, aceasta este situația ideală. Când oamenii se simt mulțumiți și se distrează cu sporturi, filme și concerte pop, ei pot fi manipulați cu ușurință. Acest lucru permite elitei să câștige netulburată bogăție și putere.

Dacă trebuie să avansăm într-un loc mai bun decât suntem astăzi, ca indivizi și ca societate, trebuie mai întâi să determinăm valorile pe care vrem să le promovăm. Aceste valori ar trebui să coincidă cu direcția dezvoltării globale, care face din lume un loc interconectat și interdependent. De fapt astăzi, nivelul nostru de dependență reciprocă a ajuns la punctul în care suntem dependenți unul de celălalt pentru cele mai elementare necesități.

Deoarece acesta este cazul, avem nevoie de valori sociale care să corespundă stării noastre. În caz contrar, vom crea o disonanță între aspirațiile și valorile noastre, care provin din idolii egoisti pe care îi imităm și realitatea noastră, care este în întregime interconectată și are nevoie de altruism ca bază pentru existență. De fapt, această disonanță este motivul pentru care atât de mulți oameni sunt nemulțumiți de viața de astăzi.

Cu cât învățăm mai devreme să prețuim și să promovăm responsabilitatea reciprocă, grija și considerația, cu atât viața se va schimba mai repede în bine. Dacă învățăm să respectăm oamenii care promovează coeziunea și sentimentul de conexiune în societate, va fi ușor pentru toată lumea să se ridice la nivelul următor în dezvoltarea noastră, unde satul global în care existăm este unul înfloritor, susținându-i pe toți locuitorii săi din abundență și ușor, și toată lumea se simte în siguranță și fericită.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed