“Unitatea evreiască împotriva dispariției” (Times Of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Unitatea evreiască împotriva dispariției

„Văd un antisemitism și un sentiment anti-Israel foarte puternic care începe să fie „în regulă””, a declarat profesorul Israel Aumann, laureat al Premiului Nobel pentru Economie 2005, într-un interviu recent pentru ziarul local Israel Hayom. Îmi împărtășesc îngrijorarea și „marea tristețe care se răspândește în fluxurile considerate bon tonul societății globale”. Avem diagnosticul, dar este extrem de urgent să începem un tratament intensiv pentru a vindeca ura împotriva evreilor înainte de a fi prea târziu. Leacul este în mâinile noastre și în mâinile nimănui altcuiva, trebuie doar să-l recunoaștem.

„Întotdeauna a existat antisemitism al extremei drepte în lume. Dar extrema dreaptă nu conduce lumea și nu dă tonul. Cei care au cu adevărat influență sunt progresiștii și stânga moderată din America și Europa”. a adăugat Aumann. Aceasta este o reflecție exactă, dar fie că ura vine din dreapta sau din stânga, este totuși ură, este totuși periculoasă. Prin urmare, ar trebui să ne uităm la sursa ei și să nu ne oprim să ne întrebăm de ce evreii și statul Israel sunt atacați atât de violent. Trebuie să examinăm cum să neutralizăm tot felul de manifestări de ură împotriva noastră și să obținem o viață bună.

În urmă cu 14 ani, în septembrie 2007, când m-am întâlnit cu Prof. Aumann la o masă rotundă, el a subliniat că relațiile din societatea israeliană s-au schimbat în rău, deoarece oamenilor le pasă doar de mica viaţă privată. „Aici s-a pierdut ceva și cred că acesta este motivul pentru toate problemele grele care ne acoperă, inclusiv în zona securității”, îmi spunea atunci.

„După părerea mea, nu vom mai putea exista aici mai departe pe baza unor idealuri post-sioniste, care în realitate nu sunt idealuri ci lipsite de idealuri. În primul rând pentru că suntem încă înconjurați de dușmani și, în al doilea rând pentru că astăzi există elemente în interiorul statului care nu doresc ca Statul Israel să continue să existe ca stat evreu.

„Atunci poate exista sau nu distrugere fizică, dar dacă continuăm pe calea actuală ne vom pierde complet identitatea și mi se pare foarte nefericit și tulburător”, a spus el.

De fapt, situația s-a înrăutățit doar din cauza egoismului crescut al societății israeliene, care a pătruns în multe fațete ale vieții noastre de zi cu zi. Și în lume, același ego care a crescut din generație în generație și a propulsat omenirea spre dezvoltare și prosperitate în toate sferele a atins apogeul la sfârșitul secolului XX, până când toate granițele pe care le cunoșteam în trecut au fost rupte. Și așa, astăzi descoperim cu toții că ne aflăm într-un mic sat global și totuși, în același timp, există o ură puternică între oameni.

Această ostilitate amenință însăși existența umanității și mai ales a poporului Israel. Egoismul care a izbucnit în Israel în ultimii șaizeci de ani a dus la o înstrăinare drastică între noi. Valoarea „iubiți-vă aproapele ca pe voi înşivă” care ne-a unit ca popor înainte de distrugerea Templului a dispărut complet. Am coborât la un nivel scăzut fără precedent și, așa cum a spus prof. Aumann, aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru noi.

Dacă alienarea dintre noi continuă, ne vom pierde complet identitatea ca popor și ca societate. Și dacă ne pierdem pe noi înșine și dispărem ca popor, încetăm să furnizăm lumii oxigenul ei spiritual, încetăm să mai funcționăm ca „lumină pentru națiuni”. În consecință, în loc să ajutăm umanitatea, o împiedicăm. Ca răspuns, omenirea se ridică și arată o ură intensă față de noi din toate părțile spectrului politic acuzându-ne pentru tot răul din lume.

Pentru a limita amenințarea tot mai mare a antisemitismului și pentru a păstra existența poporului și a statului nostru, trebuie să ne întoarcem la principiul „iubiți-vă aproapele ca pe voi înşivă”. Aceasta este singura soluție; leacul pentru ură este iubirea. Prin urmare, trebuie mai întâi să fim de acord că realizarea valorii iubirii dintre noi este fundamentul și baza existenței noastre ca popor. Fără această iubire, nu avem dreptul să fim numiți „un singur popor”; suntem doar o adunare de oameni care trăiesc pe o bucată comună de pământ fără nimic care să ne lege.

În viața noastră, totul depinde de educație, de schimbarea atitudinilor umane, de ridicarea peste diferențele dintre noi și de întărirea garanției reciproce și a considerației dintre noi. Ne va duce din nou la îndeplinirea rolului nostru de națiune evreiască, pe care Rav Kook l-a afirmat clar, și anume „să unim întreaga lume într-o singură familie”. Numai atunci când începem să interiorizăm importanța și valoarea de a-i iubi pe ceilalți ne putem salva poporul, țara noastră și întreaga lume.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed