“De ce toată lumea crede că suntem atât de groaznici” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinDe ce toată lumea crede că suntem atât de groaznici

Law enforcement vehicles are seen in the area where a man has reportedly taken people hostage at a synagogue during services that were being streamed live, in Colleyville, Texas, U.S. January 15, 2022. REUTERS/Shelby Tauber
Cu cât umanitatea evoluează mai mult, cu atât instalează mai mult reacții negative pe toate nivelurile naturii. Dar efectul său advers este resimțit cel mai puternic la nivel uman. În cadrul nivelului uman există și diviziuni: sunt evreii și există restul lumii. Nu mă crezi? Dacă verificați câte rezoluții ONU privesc Israelul și câte privesc restul lumii, veți constata că în toate comitetele majore, precum Consiliul pentru Drepturile Omului sau Consiliul de Securitate, Israelul face obiectul rezoluțiilor ONU de câteva ori mai mult decât toate ţările lumii la un loc! În plus, toate acele rezoluții sunt condamnări și solicită Israelului să-și corecteze comportamentul.

Dacă întreaga lume simte că Israelul este de câteva ori mai rău decât toate țările lumii la un loc, este logic ca ei să se ocupe doar de noi, principala problemă a lumii. Prin urmare, indiferent de nivelul de antisemitism și de sentimente anti-Israel pe care lumea le-a exprimat până acum, va crește cu siguranță.

Este scris că Israelul a devenit o națiune la poalele Muntelui Sinai când s-au unit „ca un singur om cu o inimă”. Totuși, este de asemenea scris că, atunci când Israel a primit legea unității, porunca de a se iubi unii pe alții ca pe ei înșiși, ura pentru Israel a coborât asupra națiunilor lumii (Midraș Rabba, Shemot 2:4).

Din acea zi fatidică suntem datori să fim o națiune model, să dăm un exemplu de unitate întregii lumi. În cuvintele înțelepților noștri, aceasta a fost numită a fi „o lumină pentru națiuni”. Când reușim suntem salutați ca niște eroi și lumea simte că poate învăța din exemplul nostru cum să-și gestioneze treburile. Când eșuăm, și de cele mai multe ori o facem, suntem condamnați ca ticăloși și învinovățiți pentru toate problemele din lume, în special pentru conflicte.

De la înființarea națiunii noastre, toți înțelepții de-a lungul generațiilor au confirmat legătura dintre unitatea noastră și bunăstarea lumii. Cu toate acestea, în ultimul secol sau cam așa ceva, ne-am dezvoltat atât de mult în materialitate încât ne-am pierdut orice simț al obligației noastre. Termenul Tikkun Olam [corectarea lumii] pe care atâtor lideri evrei le place să-l folosească în sens etic, nu se referă de fapt la nicio altă națiune. Se referă numai la corectarea sina’at hinam [ura reciprocă fără motiv] care ne împiedică să fim „o lumină pentru națiuni” și permite îndreptarea lumii.

Ceea ce definim ca fiind antisemitism sau ca antisionism este într-adevăr cererea națiunilor cărora le dăm exemplul pe care suntem obligați să-l dăm: un exemplu de unitate.

Oamenii definesc spiritualitatea în multe feluri, dar dacă există o lege în lumea noastră care este cu adevărat spirituală și totuși prezentă deschis printre noi, aceasta este antisemitismul. Nu există o modalitate rațională de a o explica, totuși toată lumea o simte și nu poate rezista. Prin urmare, explicațiile raționale nu vor vindeca și nici măcar nu vor diminua antisemitismul.

Singurul remediu pentru ura pentru evrei este iubirea pentru evrei, și anume ca evreii să învețe să se iubească unul pe altul fără alt motiv decât pentru a da un exemplu de unitate față de ură, astfel încât întreaga lume să fie vindecată de conflict. Numai când vom urma această lege spirituală unică vom fi eliberați de cea mai veche, mai persistentă și mai malignă dintre toate urile.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed