Adevărul prețuiește mai mult decât viața

Întrebare: În vremurile acestea, când avem de-a face cu noi probleme care vin din părți diferite la fiecare câteva secunde, și tot ceea ce facem este să ne luptăm cu ele, ce mijloace speciale oferă Cabala, care nu există în altă parte?

Răspuns: Înțelepciunea Cabala explică de unde vine tot răul și care sunt motivele pentru stările noastre proaste. Afirmă că răul nu vine de undeva din afară, de la alți oameni sau circumstanțe, arată direct către interior, spunându-mi: Tu ești cauza întregului rău!

Foarte greu este de acord o persoană cu acest lucru așa că imediat respinge Cabala. Totuși, după ce Cabala arată cauza răului, explică faptul că există o singură șansă de a ajunge la bine: corectând în bine răul fiecăruia. Și binele nu este pentru mine, este pentru toți ceilalți!

Deci nu trebuie să admit doar că tot răul este în interiorul meu și să mă corectez pentru ca alții să primească bine, trebuie și să mă bucur de asta fără să-mi simt starea ci doar să-mi fac griji pentru cât de bine se simt alții. Cine va cumpăra o astfel de metodologie?

De aceea este potrivit pentru cei în care există un punct al adevărului, și datorită naturii lor, nu sunt capabili să mai rămână în minciună: Au nevoie de adevăr cu orice preț! Această cerință vine la o persoană din partea naturii și nu pentru că este specială și un mare erou.

Este pur și simplu vorba despre faptul că dorința de a revela adevărul devine mai importantă pentru acea persoană decât toate celelalte aspecte ale vieții. Dintr-o dată, se naște în interiorul ei o nouă dorință de revelare a adevărului; înainte, această dorință nu exista acolo. Între timp, cei care au doar prima dorință pentru lumea noastră sunt dornici să trăiască în minciună. Deci, ei aleargă după tot ceea ce contribuie la această minciună satisfăcându-și egoismul. Numai cei în care s-a născut o dorință pentru adevăr, pe care nu au puterea să o suprime, acceptă metoda Cabala cu dragă inimă. De fapt, nu au altă alegere; nimic altceva nu-i va ajuta. Și asemenea oameni avansează.

Totuși, dacă o persoană este încă în stare să facă un compromis, va fugi. Nu o putem învinovăți sau disprețui pentru asta, având în vedere faptul că, în locul ei, și tu ai fi făcut același lucru… așa este natura: dintre două forțe, cea mai puternică o întrece pe cealaltă; mecanica este foarte simplă.

Din partea a patra Lecției Zilnice de Cabala, 16.12.2010, Scrierile lui Baal HaSulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: