Mergeți dincolo de viețile noastre

631.5Întrebare: De ce bărbații și femeile de astăzi nu își doresc nicio obligație unul față de altul?

Răspuns: De ce? În ciclurile trecute ale vieții, m-am născut cu un nou egoism, mult mai mare decât în ​​ciclurile anterioare. Egoismul din om crește în fiecare zi, în fiecare minut și, prin urmare, ne dezvoltăm. Creăm în mod constant ceva nou în lume, avansând în știință, artă, cultură, construind noi relații, facem revoluții. Animalele nu fac așa; egoismul lor este constant. Luați un animal de acum cinci sute de ani și de astăzi, sunt practic la fel.

Dacă luați un om din generațiile anterioare și actuale, există o diferență uriașă. Copiii noștri nu ne mai înțeleg. Chiar dacă ne comparăm cu cei de acum zece ani și astăzi, nu ne vom înțelege.

Fundația egoistă, care se schimbă în noi tot timpul și necesită dezvoltarea noastră în căutarea împlinirii, este diferită calitativ. De exemplu, în generațiile trecute am trăit în ceea ce se numește starea animală – așa cum ne-am născut, așa ar trebui să fim.

Să spunem că m-am născut în familia unui plugar, fierar, croitor sau cizmar. Aceasta înseamnă că voi moșteni și ocupația tatălui meu, instrumentele lui și chiar hainele lui, voi construi o casă în apropiere, mă voi căsători cu fiica unui vecin.

Totul se potrivește. Un bărbat a simțit că are nevoie de asta, și asta l-a ajutat. El a simțit că acesta este cadrul lui, îi asigură rostul, îl protejează.  S-a simțit bine.

Îmi amintesc că bunicii mei nu aveau nicio înregistrare a căsătoriei. Au fost căsătoriți după obiceiul național, au făcut o chuppah și asta a fost tot. Apoi, când bunicul meu a murit și a fost necesar să rescriem actele de stare civilă, au luat mai mulți martori, aceiași bătrâni și au mărturisit că sunt soț și soție.

Căsătoria nu era o obligație umană. Pentru el era un mediu natural de comunicare. El și-a creat în jurul său casa, familia, curtea, grădina, lângă părinți, un fel de comunitate, oraș, poate chiar o țară, stat etc.

Adică, omul, în cel moment a vrut să creeze în jurul său un fel de coajă în care să poată exista. Acesta este modul în care un animal acționează prin crearea unor sisteme de protecție în jurul său. Dar dintr-o dată, în secolul al XX-lea, am rupt acest cadru și am început să trecem de la nivelul de dezvoltare animal la cel uman. S-a spus în Cabala cu câteva mii de ani în urmă că o astfel de revoluție va avea loc în secolul al XX-lea.

O persoană este una care nu tolerează niciun cadru, trebuie să iasă din ele. Prin urmare, apare o nouă cultură, știință, relații în familie și în societate. Acum, toate sunt egale, nu există limite, nu ascult pe nimeni. Omul încearcă să se elibereze de orice. Chiar și mersul în spațiu este realizarea dorinței noastre de a merge într-o stare superioară, în dimensiunea exterioară.

Deși încă nu o simțim, aceasta este direcția aspirației omului, de a trece dincolo de cadrul vieții noastre, acei șaptezeci de ani în care existăm. Mă constrâng, văd începutul și sfârșitul și, prin urmare, toată viața asta este ca o închisoare. Trebuie să găsesc ceva mai înalt, în afara acestei vieți.

Dacă omul nu ajunge la răspunsul la întrebările: de ce și pentru ce  atunci neglijează orice altceva. Pentru el, orice altceva nu mai este important. Exista cât mai ușor posibil și atât.

KabTV „Close-up” din 11.11.2009

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed