Rambam referitor la sănătate

Remarcă: Marele cabalist și medic Rambam a scris: „Omul să aibă grijă de sănătatea sa este o componentă a căii către Creator, fiindcă este greu să înțelegi și să obții ceva fiind bolnav. De aceea, omul ar trebui să se îndepărteze de tot ceea ce îi face rău corpului și să se obișnuiască cu ceea ce e sănătos pentru a-și reface starea de bine.”

Comentariul meu: Cuvintele lui Rambam pot fi interpretate atât la nivel spiritual, cât și la nivel medical, amândouă sunt corecte.

Tot ceea ce este scris de el, vine din obținere spirituală, așa că el a fost un mare vindecător. Tratamentele și schemele sale medicale rămân încă. Ele arată cum să trepanezi craniul, creierul și cum să tratezi astfel de arii ale corpului despre care noi, și astăzi, știm foarte puțin. Poți obține foarte mult din scrierile lui. Aș sfătui doctorii să învețe din ele.

Întrebare: Ar fi posibil ca cineva să înțeleagă ceva din cărțile lui Rambam fără instruire, fără profesor? El scrie despre stări spirituale.

Răspuns: Relativ, da. O carte veche numită „Rețetele lui Rambam” a supraviețuit până în zilele noastre. Dar cine o va folosi? Este scris că ar trebui să iei, să zicem, dintr-o anumită plantă mixată cu altceva, folosit într-un anume fel, etc. În zilele noastre există amatori implicați în asta dar, în general, oamenii preferă să ia pastile și să se rezolve cu ele. Nimeni nu mai stă să caute anumite rădăcini, ramuri sau minerale.

Întrebare: Este adevărat că în timpul unei mese omul ar trebui să se implice cu toate cele cinci simțuri ale sale? Ar trebui să fie cu muzică, cu arome?

Răspuns: În trecut așa se făcea. O masă obișnuită era însoțită de muzică și arome în timp ce stăteai în poziție corectă, sprijinindu-te pe stânga, etc. Toate aceste lucruri sunt susținute de fiziologia noastră.

Rambam a scris: „De câte ori omul mănâncă, el va trebui să stea întins sau să se sprijine pe partea stângă. Omul nu va merge, nu va călări calul, nu va munci și nu va face mișcări bruște sau să se plimbe până când mâncarea nu fi digerată”.

Remarcă: E greu de imaginat să mănânci astfel.

Comentariul meu: Într-adevăr, azi înghițim un hamburger pe stradă, inhalăm cu el niște gaze de eșapament sau bem o sticlă de sifon care conține 20 de linguri de zahăr/200 ml de apă și asta este considerat normal.

Din Lecția în limba rusă din 20/08/2017

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: