Programul Creatiei

A indeplini obiectivul creatiei inseamna a deveni asemenea si egal cu Creatorul. Acesta este programul Lui in raport cu noi, pentru ca aceasta este starea cea mai buna, starea perfecta. Insa pentru a deveni egali cu El, trebuie sa dobandim o dorinta egala cu a Sa.

Creatorul a creat un punct de dorinta si apoi il implineste cu atitudinea Lui, cu Lumina lui, cu toate placerile si cu iubirea pentru creatie. El exprima doua moduri de a relationa cu creatia. Lumina Hochma si Lumina Hasadim. Asta face ca dorinta sa devina enorma, Lumea infinitatii. Sarcina noastra este sa adaugam propria noastra dorinta la aceasta dorinta, iar atitudinea noastra este opusa Creatorului. Pentru a ne ajuta, Creatorul plaseaza un punct de daruire in dorinta pe care a creat-o El, pentru ca noi sa il dezvoltam cu propriile noastre eforturi. Astfel, noi ne dezvoltam atitudinea fata de El, pana ce aceasta ajunge la dimensiunea atitudinii Lui fata de noi. O marim de 620 de ori.

E imposibil sa facem aceasta schimbare dintr-o data. Ea se poate face numai treptat, pas cu pas, facand schimbari mici. Calea e plina de coborari si ridicari, pentru ca, pe de o parte, creatia trebuie sa ramana goala si sa doreasca implinire, iar pe de alta parte, ea trebuie sa se lipeasca de Creator mai presus de dorinta goala si sa devina egala cu El. De aceea, in creatie exista intotdeauna doua stari opuse, combinate.

Exista doua feluri de Lumina: Directa si Reflectata. Creatorul vrea ca noi sa relationam cu El in Lumina Reflectata in acelasi fel in care El relationeaza cu noi in Lumina Directa si astfel sa devenim asemenea Lui. Insa pentru El, daruirea este dorinta Lui si natura Lui, in timp ce pentru noi, daruirea este intentia de a darui, dorind sa primim de dragul Lui.

Ca urmare, putem sa fim opusi Lui, avand dorinte opuse, dar egali cu el, avand aceleasi intentii – intentia daruirii si a iubirii. Daca Il abordez cu dorinta mea, atunci eu sunt opus Lui. Daca Il abordez cu intentia mea, atunci sunt la fel ca El. De aceea, eu decad mereu, in relatia mea cu el, din cauza diferentei dorintelor noastre, iar apoi ma ridic, datorita similaritatii intentiilor noastre. Cand dorinta mea creste, devin opus Creatorului, dar cand imi corectez dorinta de a primi prin intentia de a darui, atunci devin egal cu El.

Astfel, oscilez mereu intre aceste doua axe, iar lucrul cel mai important este ca sinele meu sa ramana la mijloc, pe linia de mijloc. Trebuie sa dobandesc cea mai mare dorinta de a primi, care este opusa Creatorului si apoi, in mod corespunzator, sa atasez la ea intentia de a darui. Asa creez linia de mijloc: a primi de dragul de a Ii darui Lui, sau de dragul Lui. Prin echivalenta cu El, mai voi lipi de El.

Daca nu-mi pasa cum imi experimentez starea, ca buna sau rea si cel mai important lucru pentru mine este sa raman in intentia de a realiza cea mai mare similaritate posibila cu Creatorul, atunci ma aflu pe linia de mijloc.

Din partea a 4-a a Lectiei zilnice de Kabbalah 7.07.10, Introducere la Cartea Panim Meirot uMasbirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: