Cabalistii despre Esenta Intelepciunii Cabalei, Partea 17

Dragi prieteni, va rog sa adresati intrebari despre aceste pasaje din marii Cabalisti, promit sa va raspund. Comentariile din paranteze imi apartin.

Intelepciunea Cabalei si Filosofia

Nu numai ca este un loc nepotrivit pentru a ne contrazice cu ei (cu filosofii) in legatura cu presupunerile lor fabricate, dar chiar si vremea sustinatorilor unor asemena puncte de vedere (practici nefondate) a trecut, iar autoriatea lor a fost revocata. Ar trebui sa multumim, de asemenea, expertilor psihologiei materialiste pentru asta, cea care a construit (realist) soclul pe ruina celui anterior (practic nefondatei filosofii) castigand bunavointa publicului. Acum toata lumea admite goliciunea filosofiei (concluziile sale), pentru ca nu este construita pe fundatii (ci isi are originea in presupunerile intelectului uman) concrete (practice).

Aceasta veche doctrina a devenit o piatra care impiedica si un ghimpe mortal (pentru ca o persoana obisnuita sa inteleaga) spre inteleptii Cabalei, deoarece, acolo unde ei ar fi trebuit sa biruie inaintea inteleptilor Cabalei (adica, sa se corecteze pe ei cu ajutorul ei, sa isi altereze proprietatile din egoiste in altruiste, si apoi sa studieze Cabala prin noile calitati dobandite de vreme ce este singura solutie pentru a intelege esenta Cabalei) , si sa isi asume abstinenta si prudenta, sanctitatea (proprietatea de a darui) si puritatea, inainte ca inteleptii sa le dezvaluie lor chiar si cel mai mic lucru din spiritualitate (natura daruirii si iubirii), ei au primit cu usurinta  ceea ce si-au dorit (conoastrea externa instantanee ) de la filosofia formativa (fara a se corecta pe ei insisi). Fara plata sau castig (fara a face efortul de a se corecta pe sine), ei s-au adapat de la fantana intelepciunii lor (cartile Cabaliste) pana la satietate, si (fara a-si stabili un scop al propriei corectari) s-au abtinut sa intre in intelepciunea Cabalei (propria corectare) pana cand aceasta intelepciune a fost uitata in randul celor din Israel (inlocuita de argumente si observatii inutile).

Oricum,noi suntem (trebuie sa fim) recunoscatori psihologiei materialiste pentru ca i-a dat (acestei inutila, filosofiii nefondate) o lovitura mortala. (Acum, noi vedem cum  contemplarile  filosofice nu mai sunt luate in considerare. Stiinta filosofiei continua sa existe din inertie, si cuvantul filosofie a capatat intelesuri meschine).

-Baal HaSulam, Intelepciunea Cabalei si Filosofia

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: