Geniul in simplitate

Totul vine de la HaVaYaH (Iod-Hei-Vav-Hei), sistemul unic, universal si totul are inceputul in radacina, varful literei Iod.

Acesta este Keter, esenta esentelor (Iesh mi Iesh). Este existenta din absenta (Iesh mi Ein) si cresc impreuna. Lumina afecteaza dorinta si ia forme variate; asta este, vointa de a primi isi schimba constant proprietatile conform Luminii.

Zohar-ul explica cum toate proprietatile vin de la Lumina, care a creat vointa de a primi, existenta din absenta si cum Lumina lucreaza asupra ei. Aceasta este o adevarata simfonie a dezvoltarii: impactul Luminii asupra dorintei, lipsa implinirii care se schimba sub influenta Luminii si dobandeste diferite forme si proprietati, incluzand proprietatile Luminii si forma sa anterioara care influenteaza starile urmatoare chiar cu cativa pasi inainte.

Zohar-ul ne explica, cum, din numai doua forte – vointa de daruire si vointa de primire – vin toate diversificarile creaturii. Si toate astea sunt direct conectate cu noi deoarece si in lumea noastra nu exista nimic in afara de aceste doua forte: negru si alb, unu si zero, bine si rau. Nu conteaza la ce nivel vorbim – toata creatia, toate impresiile noastre, imagini si poze sentimentale ale perceperii realitatii – toate acestea constau in doua forte.

Kabalistii sunt capabili sa descrie aceste doua forte intr-un mod foarte frumos in forma literelor. Ca rezultat, cand ne uitam la aceste forme, ele prind viata si sunt umplute de spiritul vietii. Vei incepe sa recunosti in fiecare litera: Cum aceste proprietati, Creatorul si creatura, sunt conectate unul cu celalalt; cum se impletesc si penetreaza reciproc, in ce directii, in ce fel, unde se contopesc si unde nu, si ce restrictii sunt.

Nu ai cuvinte pentru a exprima aceste relatii. Dar o litera, un simbol, iti da un model. Si dupa aceea, absorbind acest model, captezi in tine intreaga acumulare de senzatii, relatii si tot ce exista in litera. Dar o litera contine totul. Pare doar o simpla forma, dar simplicitatea include mii de forme anterioare care au fost dobandite in timpul coborarii de sus in jos.

In Kabbalah, totul deriva din necesitatea vitala. Observand natura, continutul omului si perceptia sa, Kabalistii au vazut ca nu exista o alta cale de a exprima conexiunea dintre Creator si creatura, decat cu ajutorul unor asemena simboluri, aceste litere.

Din prima parte a Lectiei zilnice de Kabbalah 23.05.10, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: