Daily Archives: 6 iunie 2024

Filmul vieții noastre are un final bun

760.1Plictisiţii pot fi împărțiţi în două clase; cei care au propriul lor subiect și cei care nu au nevoie de un subiect (A.A. Milne).

Întrebare: Alan Alexander Milne a scris multe lucruri, dar el este amintit mai ales pentru Winnie the Pooh. Într-una dintre scrierile sale, el a notat: „Omul nu știe niciodată exact când se plictisește o persoană de alta. Povestea de succes la golf a unui străin este intolerabilă, dar cât de interesantă pare a fi cea personală. O persoană nu poate vedea propria poveste cu nerăbdarea unui străin.”

Ne puteți spune vă rog, cum să vedem că suntem plictisiți?

Răspuns: Nu știu dacă trebuie să vedem asta. Trebuie doar să tacem. Sunt în favoarea tăcerii. Este normal ca oamenii să stea și să tacă, sau să se gândească la ceva în comun, sau chiar fiecare la ceva personal. De ce să vorbim?

Comentariu: Iar ei trebuie să fie de acord: „Hai să stăm în liniște”. Deci, hai să stăm în liniște, să gândim.

Răspunsul meu: Ar trebui să fie clar, fără să spun.

Întrebare: Deci nu ar trebui să implicăm pe alții?

Răspuns: Nu ar trebui să facem nimic! Există zgomot din toate părțile: informații, muzică, cine știe ce și cum. Dar în principiu, nimic nu este necesar.

Întrebare: Și atunci, nu ne plictisim? Doar stăm, în tăcere.

Răspuns: Da, putem sta si să tacem.

Comentariu: Dar asta doar dacă există relații bune sau calde între oameni.

Răspunsul meu: Da, înțelegere.

Întrebare: Deci, este necesar ca noi să avem astfel de relații încât să putem sta în liniște împreună?

Răspuns: Da.

Comentariu: Nu este atât de simplu; este deja intimitate.

Răspunsul meu: Toate conversațiile duc la certuri, la unele necazuri. Stai, taci, si totul va fi bine. Când începi să vorbești, apar neconcordanțe.

Întrebare: Acest principiu funcționează cu siguranță printre oamenii apropiați. Dar pentru asta, mai trebuie să fim aproape.

Vă rugăm să ne spuneți despre a fi plictisitor. Sunt autori regizori care au spus: „Nu contează pentru mine câți oameni se uită la filmul meu. Lasă-i să se maturizeze la filmul meu.” Ce simțiți despre asta: nu „sunt plictisitor”, ci pur și simplu „nu au ajuns încă la nivelul meu”?

Răspuns: Este indispensabil. Fiecare persoană care creează ceva are acea mândrie de persoană creativă.

Întrebare: Și ei nu pot scăpa de ea?

Răspuns: Absolut deloc!

Întrebare: Deci ideea că oamenii ar trebui să se maturizeze ca să înţeleagă munca mea, o acceptați?

Răspuns: Da.

Întrebare: Dar există o altă abordare – stilul Hollywood. Cu ce ​​îi hrănesc, știu că vor consuma. Și îi hrănesc în mod deliberat cu ceva care este de calitate scăzută, sau urmează o formulă cunoscută. Ce simțiți în legătură cu asta? Nu sunt plictisitor, milioane mă urmăresc.

Răspuns: Nu știu. De asemenea, nu prea înțeleg o persoană care creează ceva pentru mase. Nu lasă o impresie interioară, o morală, nu atinge inima, dar oamenii au nevoie de asta.

Întrebare: Deci, toate aceste abordări sunt corecte în opinia dumneavoastră?

Răspuns: Da.

Întrebare: Atunci iată o întrebare. Ne întoarcem la Creator într-un fel sau altul, nu Îl părăsim niciodată în toate rolurile noastre. Nu avem unde să mergem.

Deci, ce fel de regizor ar trebui să fie, după părerea dvs.? Un regizor care să fie înțeles, sau unul către care trebuie să te dezvolți? Ce ne face direcționarea către El?

Răspuns:  El vrea să gândim, să găsim soluții și să încercăm să le punem în aplicare.

Comentariu: Totuși, El ne consideră ființe gânditoare.

Răspunsul meu: Da absolut!

Comentariu: Aceasta este o poziție înaltă.

Răspunsul meu: Altfel, viețile noastre nu ar avea sens. El stabilește un anumit nivel al dezvoltării noastre pentru fiecare clipă, pentru fiecare persoană.

Întrebare: Deci, cu toată regia Sa – și El este un mare regizor, un mare scenarist – vedem deja asta, încotro ne conduce El?

Răspuns: Către realizarea nevoii de a ne ridica deasupra naturii noastre.

Întrebare: Și tot filmul pe care îl urmărim, acesta este practic sfârșitul lui?

Răspuns: Da.

Întrebare: Este considerat un final bun? După ce omul a trecut prin războaie, suferință, catastrofe?

Răspuns: Este un final bun, desigur! Pentru că suntem de acord cu ceea ce am realizat și sperăm la momentul final, când Îl descoperim în natura noastră.

Din KabTV „Știri cu Dr. Michael Laitman” 4/3/24

Cum accelerăm calea?

938.03Întrebare: Către ce gând sau simţire ar trebui să ne străduim să trecem cu toții simultan de la un punct mort? Ne puteți da un sfat?

Răspuns: Vă dau constant sfaturi și sper să le ascultați. Trebuie să continuați să vă apropiați unul de celălalt, din ce în ce mai mult. Nu văd probleme. Cert este că este nevoie de timp.

Puteți citi în scrierile lui Baal HaSulam sau Rabaş că această cale durează zece, chiar douăzeci de ani. Când am auzit asta pentru prima dată, eram gata să-l prind pe Rabash și să-i cer să-mi accelereze progresul spiritual.

Dar este conceput astfel încât eforturile noastre să se extindă pe toată durata încercărilor noastre, și în acest fel realizăm munca completă de conexiune.

Din Convenţia Internaţională de Cabala 19/5/24, „Rugându-ne să mergem deasupra rațiunii”

Creatorul ia seama la totul

534A avea credință puțină înseamnă că omul nu vrea doar să dăruiască. „Cel care își face auzit glasul în timpul rugăciunii sale este dintre cei cu credință puțină” (Rabaş, Art.606, „Cei cu credinţă puţină”).

Întrebare: Înseamnă asta că trebuie să suprimăm dorinţa de a primi, astfel încât să nu se audă în vocea noastră?

Răspuns: Nu, acest lucru nu este deloc necesar. Poți să strigi sau să vorbești cu tine însuți, Creatorul va înțelege, va auzi și va lua în considerare totul.

Întrebare: Care este diferența dintre a te ruga cu voce tare și a te ruga în tăcere?

Răspuns: Rugăciunea în șoaptă poate fi mai eficientă, deoarece omul o formulează în interiorul său și încearcă să se conecteze cu Creatorul.

Întrebare: Când cer ajutor de la Creator, această rugăciune vine din lipsa mea de credință, adică îmi lipsește credința și îi cer Creatorului să mă ajute. În ce constă rugăciunea mea când cer capacitatea de a dărui?

Răspuns: Dăruirea este o calitate a Creatorului. Când ceri capacitatea de a dărui, Îi ceri să-ţi dea acea capacitate. În acest fel, încerci să te apropii de El, să devii ca El.

Din Lecția zilnică de Cabala 14/05/24, Scrierile lui Rabaș – Art.606-“Cei cu credință puțină”

Starea de moarte în spiritualitate

294.1Întrebare: Ce este starea de moarte în spiritualitate?

Răspuns: Este despărțirea de Creator.

Întrebare: Este moartea spirituală inevitabilă în fiecare etapă, sau o putem evita?

Răspuns: La fiecare etapă a ascensiunii spirituale, omul trebuie să experimenteze atunci starea de moarte. Apoi, următorul pas se deschide înaintea lui și omul intră în el. Este necesar pentru dezvoltarea noastră.

Întrebare: Ce înseamnă „în stare de moarte” a lua asupra sa munca în credinţă deasupra raţiunii? Cum se face asta?

Răspuns: Noi nu ne găsim în starea de moarte,. Ci ceea ce considerăm deconectare de la cale, de Creator, spunem că este asemănător cu moartea. Trebuie să ne obișnuim cu astfel de stări și să ne dăm seama că viața noastră spirituală este mult mai înaltă decât acestea.

Din Lecția zilnică de Cabala 11/5/24, Scrierile lui Rabaș – Art.224 – “Motivul credinței”

Prima etapă a dezvoltării spirituale

115.06Întrebare: Dezvoltarea spirituală a statului Israel și conexiunea țării Israel cu întreaga lume pot fi împărțite în cinci etape.

Una dintre ele este conștientizarea răului naturii noastre egoiste. Credeţi că aceasta este prima etapă pentru dezvoltarea ulterioară?

Răspuns: Da, egoismul este natura noastră primordială și nu putem ieși singuri din el. Singurul lucru pe care îl putem realiza este corupţia sa, osânda lui pentru noi, dar nimic mai mult.

Întrebare: Baal HaSulamscrie că egoismul nostru natural este esența fiecărei ființe umane și ne oferă un sentiment de sine. Pe măsură ce fiecare își dezvoltă abilitățile, oamenii sunt gata să-i înrobească pe alții, să preia întreaga lume și să o controleze. De ce a creat Creatorul omenirea astfel?

Răspuns: Creatorul i-a creat special pe oameni în acest fel, astfel încât în ​​cele din urmă să ne descoperim esența egoistă, să dorim să o schimbăm și să începem să ne dezvoltăm în mod conștient de la egoism la altruism.

Prin urmare, esența noastră egoistă este fundația de la care începem să creștem. Datorită ei, vedem cine suntem și că facem totul numai pentru noi înșine în egoismul nostru animalic îngust. Din acest punct, începem să ne ridicăm.

Există mai multe mijloace prin care ne putem ridica puțin deasupra egoismului, îl putem explora și apoi îl putem schimba.

Ni s-a dat intenționat cea mai proastă bază, cea mai rea condiție și trebuie să ne ridicăm la opusul ei.

Din KabTV „Vremea ultimei generații”, 9/5/24

Găsiți realitatea care pare ca o fantezie

537Întrebare: Înainte de a realiza clar că tot ceea ce văd în afara mea este în mine, pot simți ceva ca parte a mea?

Răspuns: Poate într-un film. În Matrix și în alte filme, poate că au încercat să înfățișeze oarecum acest lucru. Nu ma uit la astfel de filme, sunt foarte primitive.

Dar pentru a le sugera cumva oamenilor care este percepţia realității, trebuie să venim cu ceva. Percepția corectă a realității este explicată în Introducere la Cartea Zohar și în general, de mulți cabalişti. Ei au scris despre asta cu mult înainte de Einstein și alți oameni de știință, deoarece au descoperit din propria experiență că tot ceea ce vedem în exterior este de fapt în noi și nu există nicio lume în afară.

Nu există nimic în afară – totul este înăuntru! Nu există „în afara mea”. Eu sunt totul! Și tu? Și tu ești în mine!

Comentariu: Dar adesea oamenii spun că toate acestea sunt o fantezie.

Răspunsul meu: Desigur, este o fantezie! Până nu o descoperim clar, este o fantezie.

Vă spun despre această fantezie acum, astfel încât să puteți începe să o pipăiţi puțin, deși nu aveţi încă nicio calitate pentru ea. Dar cu mintea ta, te poți îndrepta spre ea. Odată ce veți avea chiar și muguri mici de calități noi, atunci veți putea să-i dezvoltați folosind mintea, și astfel să vă accelerați dezvoltarea.

Dacă n-am avea minte și am avea doar simţiri, n-aș spune nimănui nimic, pentru că ar fi imposibil să grăbim calea dezvoltării, ea va veni la timpul cuvenit. Dar din moment ce avem o minte prin care ne putem strădui să înțelegem această imagine, să ne apropiem de a o simți, ne putem direcționa senzorii să o simtă cumva și să compare diferitele fragmente; de aceea vorbesc despre asta.

Din KabTV „Am primit un apel. Lumea așa cum nu o cunoaștem” 12/1/12

Cum îmi pot recunoaște natura inerentă?

202.0Întrebare: Baal HaSulam scrie că o persoană primitivă își folosește natura egoistă fără să-i fie rușine de nimic. Omul mai dezvoltat simte deja un fel de rușine și încearcă să-i folosească pe ceilalți într-un mod ascuns.

Dar treptat, începe să-și dea seama de asta și îi este rușine de natura lui. Caută unde să se corecteze cumva, până când în el apar scântei de altruism.

Credeţi că la noi în Israel, suntem deja într-un stadiu în care oamenii recunosc răul firii lor și înțeleg că ne desparte?

Răspuns: În niciun caz! Această recunoaștere poate fi atinsă numai prin studiul surselor cabaliste, și cu ajutorul lor omul se poate expune influenței luminii superioare aflate în ele, adică sub influența unei calități speciale – calitatea dăruirii, iubirii și conexiunii cu întreaga umanitate.

Dacă omul lucrează pentru a atinge aceste schimbări în interiorul său, atunci ele apar în el. Apoi începe să vadă că nu-și poate suporta natura prezentă și este gata să se grăbească în viitor.

Din KabTV „Vremea ultimei generații”, 9/5/24

Întrebări despre munca spirituală —133

583.02Întrebare: Sarcina principală a omului este să ajungă la simţirea realității Creatorului. Realizarea Ei poate fi doar prin rugăciune. Cum poate omul să păstreze rugăciunea că trebuie să ajungă la această simţire în el însuşi?

Răspuns: Luptă-te mereu pentru Creator și păstrează în inima ta dorința de a-L atinge.

Întrebare: Rațiunea ne împiedică să mergem în credinţă deasupra raţiunii. Cum folosim corect rațiunea, astfel încât să ne ajute să ne ridicăm deasupra noastră înşine?

Răspuns: Pentru a face acest lucru, trebuie să vă uniți unul cu celălalt, astfel încât toată lumea să poată ajuta un prieten să se ridice puțin. Dacă lucrați împreună pentru a influența tot grupul de zece în acest fel, vă veți putea ridica.

Întrebare: Când există o mare dorință de a te apropia de Creator, este o stare bună. Dar dacă omul simte puțin Creatorul, atunci nu mai este foarte bine?

Răspuns: Este în regulă să continuați să dezvoltați acest sentiment și să încercați să îl creșteți.

Din Convenţia Internaţională de Cabala 18/5/24, „Lucrând în credință mai presus de rațiune”