Daily Archives: 7 iunie 2024

Puterea credinței

562.01Când… el vede că pentru el însuși nu poate primi cele menționate mai sus, atunci face o rugăciune adevărată, ca Creatorul să-l ajute, iar apoi Creatorul face o minune pentru el și îi dă lumina credinței (Rabaş, Articolul 638 ” Înclinaţia omului”).

Întrebare: Cum poate să primească omul credință nu de dragul miracolelor, ci de dragul dăruirii?

Răspuns: Cum putem împărtăși lumina care coboară spre noi pentru a vedea pentru ce vine? Este pentru a-mi da puterea credinței sau doar pentru a mă ridica astfel încât să pot vedea mai mult din ceea ce se întâmplă?

Cred că trebuie să înțelegem mai bine ce înseamnă să fii în credință. Nu avem idee cât de mare este această forță.

În lumea noastră, „credința”, „credinciosul”, „credinţele” sunt toate pierdute cumva. Dar de fapt, puterea credinței este puterea care ridică omul deasupra a toate. Și atunci el se poate controla.

Credința mai presus de rațiune nu aparține nivelului nostru pământesc; prin urmare se numește miracol. Este deasupra legilor naturii.

Din Lecția zilnică de Cabala 21/05/24, Scrierile lui Rabaș- Art.638, 1995 –“Înclinația omului”

Întărindu-ne pe Cale

507.04Întrebare: Când Creatorul dă unui om credință constantă, gândurile străine nu-l mai vizitează, sau o fac, dar el știe deja cum să le întoarcă?

Răspuns: Ele doar ne vizitează și asta este. Nu există nimic de cerut Creatorului pentru ceea ce El nu dă.

Creatorul îți oferă treptat din ce în ce mai multe oportunități de a te întări, de a îndepărta obstacolele. Dar este tot treaba noastră de zi cu zi.

Și apoi vom învăța cum să procesăm aceste obstacole, astfel încât să le putem folosi pentru a înțelege ascensiunile. La urma urmei, interferența nu este doar interferență, ci ajutor.

Din Lecția zilnică de Cabala 21/05/24, Scrierile lui Rabaș- Art.638, 1995 –“Înclinația omului”

Nu face rău altora

963.4Pentru ca un individ să vrea să scape de natura sa egoistă, el trebuie pe de o parte, să înțeleagă ce rău îi aduce, că este ca o boală care nu-i permite să trăiască o viață de înaltă calitate. Pe de altă parte, el trebuie să aibă dorința de a deveni ca Forța superioară care îi dă viața veșnică.

Cu alte cuvinte, el trebuie să vadă cumva beneficiul luptei cu egoismul său și să înțeleagă ce pierde nefiind în sistemul Creatorului. Altfel, simpla recunoaștere a răului nu realizează nimic.

După ce se oprește pe baza principiului „nu face rău altora”, următoarea etapă este că trebuie să se deschidă și să înceapă să emane binele, să devină sursa acestuia. În acest moment, există deja o oarecare apropiere de Creator, de calitatea Lui și de alții, deoarece calitatea Creatorului este atinsă prin apropierea de alții.

Din KabTV „Vremea ultimei generații”, 9/5/24

Mileniile de dincolo de înțelegere

235Întrebare: Ce oferă conștiința universală colectivă?

Răspuns: Simțirea Creatorului.

Când omul înțelege întrepătrunderea reciprocă absolut completă, o combinare a tuturor sufletelor dezasamblate, îndepărtate, apoi înglobarea lor multiplă unul în celălalt și conexiunea lor, în măsura în care toţi sunt diferiţi, opu unul față de celălalt în spațiul lor multidimensional și în același timp toți uniți, conectându-se în aceleași spații multidimensionale, păstrându-și opoziţia, toate acestea devin un recipient de simţire atât de împletit, multidimensional, încât exact așa se ajunge la Forța primordială care a dat naștere tuturor, numită Creator. În felul acesta Îl putem simți în sfârșit, ajungem la El! Și El este acolo, înăuntru. El nu se ascunde, ci acolo, în interior, începem să-L simțim.

În acest fel, în sfârșit putem să-L simțim, să ajungem la El! Și El este acolo, înăuntru. El nu se ascunde, dar tocmai acolo, în interior, începem să-L simțim.

Întrebare: Și cine a dat naștere acestei Forțe originare, Creatorul?

Răspuns: Nu știm asta. Nu punem o astfel de întrebare pentru că trebuie să ajungem la Creator. Nici nu înțelegem cum să o facem.

Și când începem să-L atingem, atunci El deja ne ia, uniți împreună cu El, pentru că am ajuns la starea Lui, la calitatea Lui exterioară, la manifestarea Lui exterioară către noi și mergem undeva cu El. El ne scoate din această stare într-un loc mai departe, necunoascut, în unele realizări ulterioare care sunt numite mileniile al șaptelea, al optulea, al nouălea și al zecelea.

Unitatea noastră maximă se numește „6.000 de ani”. Apoi vine „Şabatul”, așa-numitul „mileniu al șaptelea”, când suntem pe deplin uniți împreună și dezvăluim Forța superioară care a creat această stare. Și apoi, după ce deja am fost uniți în timpul stării mileniului al șaptelea, mergem împreună cu această Forță într-un loc necunoscut și trecem la următoarea stare.

Baal HaSulam chiar scrie despre mileniul al X-lea, dar este complet de neînțeles pentru noi. Este imposibil de imaginat, deoarece o astfel de unitate depășește simțurile sau analiza noastră în minte.

Din KabTV „Am primit un apel. Simţirea Creatorului” 2/2/12

În căutarea armoniei interioare

962.3Întrebare: De obicei, omul se naște și parcurge un anumit drum în viață. Cel mai adesea, până la vârsta de treizeci de ani, el intră într-o prostraţie când toate planurile încep să tremure puțin și apoi începe să se gândească la sensul vieţii.

Aţi ajuns la Înţelepciunea Cabala la vârsta de 30 de ani și înainte de asta a existat, ca să spunem așa, o perioadă de pregătire?

Răspuns: Poate, deși nu aș spune asta despre mine. Am vrut să ajung la studiul Cabala, mi se pare la vârsta de șase sau șapte ani.

Întrebare: Are generația actuală o astfel de oportunitate?

Răspuns: Nu depinde cu adevărat de generație. Desigur, generația actuală o are. Dar depinde și de cum se simte omul. Din câte îmi amintesc, întotdeauna am simțit că am nevoie de asta.

Nu sunt o persoană excepțională. Doar că am o asemenea atitudine față de viață, față de lume, care nu tolerează nimic de prisos, totul trebuie aranjat îngrijit; altfel, lumea asta este o mizerie atât de mare încât pur și simplu nu vreau să exist în ea. Nu pentru că „capul meu este mic”, ci pentru că nu vreau să tolerez dezordinea; trebuie să pun totul într-un sistem.

În principiu, cea mai importantă aspirație a unei astfel de persoane este să aducă tot ceea ce simte în lume într-o structură coerentă, într-o imagine coerentă. Abia atunci lumea are sens pentru ea, iar persoana se bucură de perfecțiune, armonie, interconectarea tuturor lucrurilor și definirea lor reciprocă, ceea ce noi, la nivel uman numim garanţie reciprocă.

Pentru om, sistemul este ceva care cuprinde universul nostru ca parte integrantă. El trebuie să înțeleagă structura interacțiunii, funcționării, managementului, mișcării și dezvoltării. Fără această simţire, se simte rău, nu se simte bine. Își simte conexiunea cu întregul sistem, cu întregul cosmos (deși este mai mult decât cosmosul), că nu poate să nu ajungă la percepția armoniei universale.

Aceasta este nevoia interioară pe care am început să o simt la vârsta de patru până la cinci ani, iar când aveam doisprezece până la treisprezece ani, a devenit absolut clar. Căutările pentru sursa creației m-au determinat să studiez paleontologia într-un moment, apoi astronomia în următorul.

Este foarte dificil pentru om să navigheze în lumea noastră unde nu există flexibilitate. Acest lucru îl obligă să caute armonia interioară, deoarece începe să-l ajute să perceapă lumea în rigiditatea ei exterioară ca fiind armonioasă.

Lipsa de flexibilitate din lume determină omul să intre în sistemul creației, să-și găsească acolo integralitatea, astfel încât totul să poată fi perceput bine din exterior, iar apoi va putea trăi. Altfel, este foarte dificil pentru oamenii care caută armonie interioară în lumea noastră.

Din KabTV „Am primit un apel. Copilăria lui Laitman” 14.02.12

Lucrați din interiorul și deasupra egoismului

963.4Știința Cabala dezvăluie posibilitatea extinderii simțurilor și conștientizării omului într-o zonă opusă celei materiale, la un nou nivel, într-o nouă dimensiune. Prin urmare mă predatu complet, dar cu control strict asupra mea.

Cabala ne oferă mari oportunități pentru că trebuie să te miști constant împotriva egoismului tău. Vrei să te muți? Acesta este egoismul pentru tine. Încercați să îl folosiți pentru a vedea cât de corect sau greșit este, dacă aveți nevoie sau nu de el și cât de mult vă ocupați cu el. Alte proprietăți, dorințe și valori din tine te împing către asta.

Și începem să lucrăm împotriva ego-ului nostru! Facem orice înțelegere, orice mișcare, nu pentru că ești dus înainte, ci dimpotrivă, cu greu, împotriva unei forțe extraordinare de opoziție.

Un om de știință este condus înainte de egoism, care îl împinge la cercetare. Dar aici, este invers. Prin urmare, există o oportunitate considerabilă de autocontrol și analiză: „Fac acest lucru bine sau nu? Pentru ce? De ce? Am nevoie de asta?!”

Întrebare: Un om de știință este atras de egoism, dar un cabalist simte respingere din munca sa. Ce îl face pe un cabalist să facă asta?

Răspuns: Este importanța înțelegerii sensului creației, a înțelegerii Creatorului, dar nu din punct de vedere științific precum un om de știință, deși este important și pentru un om de știință.

În principiu, toți oamenii de știință vor să-l înțeleagă pe Creator. În subconștient, orice persoană din lumea noastră care trăiește doar pentru a se hrăni pe sine tot are gândul: „Vreau să-l înțeleg pe Creator”, altfel nu ar exista. Fiecare atom și fiecare moleculă există doar în acest scop pentru că în cele din urmă totul se va reuni în această înțelegere.

Dar, spre deosebire de oamenii de știință, mergi împotriva dorințelor și calităților tale. Și tocmai din această cauză ai o mare oportunitate de autocontrol.

Prin urmare, nu studiez nimic străin pentru că văd foarte clar, tocmai din analiza a ceea ce fac alte științe, cât de mult este lucrul acesta în interiorul egoismului, și prin urmare, nu se ridică deasupra lumii noastre, indiferent cât de mult cred oamenii de știință că sunt deasupra acesteia.

Din KabTV „Am primit un apel. Diferența dintre Cabala, Știință și New Age” 28/1/12

Întrebări despre munca spirituală —134

569.01Întrebare: Credința mai presus de rațiune va contrazice întotdeauna rațiunea? Sau putem ajunge într-o stare în care această contradicție să dispară?

Răspuns: Credința va contrazice întotdeauna rațiunea. Dar prin ea ne putem ridica din ce în ce mai sus, în timp ce rațiunea va primi doar ceea ce obținem.

Întrebare: În articolele lui Rabaş, termenul „Adam” se referă la un individ sau la grupul de zece ca un singur om?

Răspuns: Nu, se referă pur și simplu la un individ, o singură persoană.

Din  Kabbalah Convenţia Internaţională de Cabala 19/5/24, „Rugându-ne sa mergem deasupra raţiunii”