Daily Archives: 10 iunie 2024

În lumină directă și reflectată

548.03Întrebare: Am studiat conceptele de Sfirot în cele patru faze ale luminii directe care coboară de sus în jos. Ce sunt Keter, Hochma și Bina în lumina reflectată? Cum sunt ele diferite când urcă de jos în sus?

Răspuns: Diferența este că Malchut, care a fost creată de cele nouă Sefirot și dorește doar să primească, în lumina reflectată dorește doar să dăruiască precum Keter al luminii directe. Prin urmare, Malchut al luminii reflectate se numește Keter al luminii reflectate, deoarece acționează în același mod ca și Keter al luminii directe.

Toate Sfirot ale luminii reflectate sunt similare cu Sfirot ale luminii directe. Singura diferență este în originea lor. Lumina directă vine de la Creator, în timp ce lumina reflectată vine de la creație.

Din partea a 2-a a Lecţiei zilnice de Cabala 23/5/24, Scrierile lui Baal HaSulam „Prefață la Comentariul Sulam

Cum poți să nu mai fii un primitor?

942Întrebare: Când mă anulez în fața prietenilor, încercând să-mi schimb înțelegerea că eu controlez ceva în viață până la înțelegerea că Creatorul controlează totul, cum pot integra acest lucru în viața corporală? Se pare că această dorință este încă egoistă pentru că cer pentru mine.

Răspuns: Continuă munca spirituală asupra ta și vei vedea treptat că gândurile tale se schimbă, cum poți cere nu pentru tine, ci tocmai pentru prietenii tăi.

În cele din urmă, acest lucru vă va duce să încetați să mai fiți un primitor și doar veți dărui.

Din Lecția zilnică de Cabala 23/5/24, Scrierile lui Rabaș – Art.151-“Dorința de dăruire – 1”

Fiţi în asemănare cu Creatorul

534Întrebare: Atingerea în spiritualitate are loc numai în lumina reflectată. Cum se poate construi cel mai elementar nivel de lumină reflectată?

Răspuns: Nivelul luminii reflectate trebuie să corespundă luminii directe care coboară de la Creator în jos. Lumina reflectată trebuie să fie aceeași cu lumina directă. Atunci vor fi echivalente, iar creația care primește lumina directă în lumina reflectată va înțelege pe deplin toate definițiile în lumina directă.

Întrebare: Dar nu vreau să primesc nimic pentru mine. Vreau doar să-i dăruiesc ceva Creatorului. Cum faci asta?

Răspuns: Trebuie să înțelegi cum să faci un ecran pentru tine și din acest ecran să devii ca Creatorul în lumina reflectată. Apoi, fiind ca El vei înțelege acțiunile și starea Lui și vei fuziona cu El. Aceasta este acțiunea ecranului.

Întrebare: Dar cum se traduce asta în intenție? La ce ar trebui să mă gândesc?

Răspuns: Intenția și concentrarea ta ar trebui să fie pentru a fi asemănător cu Creatorul.

Din partea a 2-a a Lecţiei zilnice de Cabala 23/5/24, Scrierile lui Baal HaSulam „Prefață la Comentariul Sulam”

Un dar pentru Creator

534Întrebare: Un dar de la Creator se simte întotdeauna ca o plăcere sau uneori ca o lovitură pentru egoism?

Răspuns: Ambele sensuri.

Întrebare: Ce fel de dar Îi poate oferi creatura, Creatorului?

Răspuns: Primirea de dragul dăruirii. Dacă o persoană se roagă Creatorului, Îi cere ceva, dar nu pentru sine, atunci funcționează.

Din Lecția zilnică de Cabala 23/5/24, Scrierile lui Rabaș – Art.151-“Dorința de dăruire – 1”

Etapele ieșirii din egoism

290După ce își recunosc natura egoistă, oamenii ajung la a doua etapă: „Ceea ce urăști, nu-i face prietenului tău”. Aceasta este deja o schimbare calitativă la o persoană atunci când omul înțelege că, dăunând altuia, îşi face rău sieşi.

Comentariu: Vedem că oamenii aflați în situații extreme, de exemplu în război, pot chiar să-și dea viața pentru altul, darămite să nu facă rău.

Răspunsul meu: Da, dar acestea sunt încă primele etape ale ieșirii din egoism.

Întrebare: Nu este suficient să recunoaștem răul naturii noastre? De asemenea, trebuie să înțelegem că trebuie să existe niște obiective mai înalte și valori mai înalte? Care ar putea fi? La urma urmei, ar trebui să existe întotdeauna două puncte.

Răspuns: Cea mai mare valoare constă în ieșirea absolută din egoism atunci când tot ceea ce face omul, o face de dragul altora și nu pentru sine. Acesta este un grad.

Al doilea grad este dorința lui de a deveni asemenea Creatorului. Creatorul este un sistem absolut antiegoist la care o persoană trebuie să se ridice, să adere, să se contopească în el și astfel să-și atingă scopul: adeziunea la Creator.

Din KabTV „Vremea ultimei generații”, 9/5/24

Un drog ușor

945Întrebare: După una dintre prelegerile dvs., de regulă, omul vine să studieze Înţelepciunea Cabala înfocat. El a simțit ceva neobișnuit. Acest sentiment durează o perioadă, apoi se răcește. Aceasta este problema lui sau nu?

Răspuns: Nu, așa ar trebui să fie!

De ce să-l țin sub influența mea? Absolut nu! Este necesar ca el să înceapă să înțeleagă ceea ce i-am spus și ceea ce i-am sugerat, din propria lui alegere liberă. Sub nicio formă nu trebuie lăsat într-o stare de entuziasm pentru că atunci va fi ca un drog pentru el.

Nu va mai primi nicio întreținere de la mine. Data viitoare când mă va întâlni, nu va mai avea acea admirație și percepție inițială. Va activa analiza, cerința aparatului conceptual, pentru că are nevoie să progreseze.

Este ca la copii: prima dată putem ademeni un copil, dar după aceea, vrem să-l implicăm în acțiuni.

Întrebare: De obicei, acei oameni care inițial admiră totul devin „lupi cu experiență” mai târziu. Te uiți la ei și inocența lor copilărească a dispărut. Dar cum poate cineva să evite să intre într-un fel de izolare?

Răspuns: Nu pot spune nimic aici. Nu trebuie să te gândești la cum ar trebui să fie. Va fi așa cum ar trebui să fie. Nu îi determinăm stările viitoare. Orice s-ar întâmpla cu el este cum ar trebui să iasă.

Principalul lucru este să-i oferi informații despre dezvoltarea interioară, despre oportunitățile externe, ce ar trebui să facă, cum ar trebui să studieze, să citească, să lucreze în grup și să disemineze – pe scurt, cum ar trebui să absoarbă tot materialul.

Din KabTV „Am primit un apel. Drog ușor” 21.01.12

Aflați cum să cereți

239Întrebare: Nu este clar cum ne ajută Creatorul. Văd că primesc totul pentru mine și Îl rog să mă ajute. Cum primesc acest dar al acțiunii gratuite de la Creator?

Răspuns: Omul dezvoltă astfel de dorințe și calități care pot lucra pentru dăruire.

Întrebare: Dacă nu pot face ceva, de exemplu să mă trezesc pentru o lecţie și să-i cer Creatorului să mă ajute, mă va ajuta El să mă trezesc în cele din urmă?

Răspuns: Dacă ceri, El te va ajuta.

Întrebare: Pot să cer ca un prieten să primească o asemenea putere?

Răspuns: Desigur. Continuă să ceri. Cere pentru prietenul tău, pentru tine, ca să știi cum să ceri.

Din Lecția zilnică de Cabala 23/5/24, Scrierile lui Rabaș – Art.151-“Dorința de dăruire-1”