Daily Archives: 13 iunie 2024

Principalul lucru este să ceri

562.01Întrebare: Cum duce la dăruire anularea în faţa Celui Superior?

Răspuns: De regulă, rugăciunea de anulare în faţa Creatorului conduce la Creator care ne dă calitatea Sa de dăruire, iar atunci când dăruim, devenim ca El.

Întrebare: Cum te ascunzi astfel încât să fie o dăruire pură?

Răspuns: Va veni treptat.

Întrebare: De fiecare dată când ne rugăm, compunem o nouă rugăciune. Ar trebui să ne străduim pentru o formă de rugăciune sau faptul că este nouă de fiecare dată indică imperfecțiunea ei?

Răspuns: Nu contează dacă este nouă sau vechie de fiecare dată. Principalul lucru este să te rogi. Principalul lucru este să ceri.

Din Lecția zilnică de Cabala 23/05/24, Scrierile lui Rabaș – Art.151-“Dorința de dăruire – 1”

Natura unei femei

294.2Întrebare: Cine este mai sensibil la împlinirea voinței Creatorului, o femeie sau un bărbat, o soție sau un soț?

Răspuns: În general, o femeie. Prin urmare, se spune că depind multe de ea pentru că își poate convinge soțul să acționeze într-un fel sau altul. Ea este mai sensibilă la „vocea” Creatorului decât un bărbat. Ea a fost creată astfel de natură.

Se simte mai dependentă atât de soțul ei, cât și de Creator. Ea are un simț interior al credinței că Creatorul o ghidează.

Din KabTV “Bărbat și femeie”, 14.5.24

Cum să devii neprihănit

959Întrebare: Midraş Rabba (Marele Comentariu) spune: „Un bărbat evlavios, o femeie evlavioasă”. Ce se înțelege mai exact prin termenul de evlavie?

Răspuns: Evlavia este ascultarea de Creator, aspirația de a-I îndeplini dorința, adică poruncile Sale.

Întrebare: Există atât de multe dezacorduri cu privire la ceea ce poruncește Creatorul. Care este porunca Sa primară? Poate dorința Lui să fie exprimată într-un fel?

Răspuns: Creatorul dorește ca un soț și o soție să împlinească poruncile Sale și să se verifice continuu împotriva lor. Porunca principală a Creatorului este să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți.

Întrebare: Se pare că într-un cuplu, cei mai apropiați oameni unul de celălalt sunt soțul și soția. Ar trebui să înceapă să împlinească porunca „iubiți-vă aproapele” cu relația lor unul cu celălalt?

Răspuns: În general, da.

Întrebare: Dacă învăț să-mi iubesc soțul ca pe mine, îmi va fi mai ușor să tratez pe alții la fel?

Răspuns: Vei fi neprihănit.

Din KabTV “Bărbat și femeie”, 14.5.24

Studiați și predați

271Întrebare: Conform surselor cabaliste, sunt alocați 6.000 de ani pentru corectarea completă a lumii. Conform calendarului evreiesc, acum este 5785. Deci etapa de corectare ar trebui să se încheie undeva în 2240.

Este aceasta o dată fermă sau corectarea se poate termina mai devreme sau poate dura zeci de mii de ani în plus?

Răspuns: Nu, nu trebuie să existe o dată exactă. Dar după toate indicațiile, suntem după cum se spune, la sfârșitul zilelor.

Întrebare: Ce trebuie să facem pentru a trece cel puțin la prima etapă a dezvoltării spirituale – conștientizarea răului?

Răspuns: Studiați și predați.

Întrebare: Cu alte cuvinte, să ducem la bun sfârşit procesul educațional?

Răspuns: Într-adevăr! Nu aveţi nevoie de nimic altceva! De îndată ce suntem convinși că sarcina noastră cea mai importantă este să acceptăm legile unei relații corecte unii cu alții, vom începe imediat să ne alăturăm noului sistem de relații și astfel să ne grăbim dezvoltarea.

Din KabTV „Vremea ultimei generații”, 9/5/24

Timpul explicațiilor concrete

962.1Întrebare: Există vreo diferență în prezentarea Cabala pentru oamenii din trecut și pentru cei care vin acum?

Răspuns: Desigur! Există o mare diferență în explicație, în abordare, în specific și în stilul de prezentare. Pe vremuri, acum 20 de ani, puteai vorbi oamenilor doar în conformitate cu ceea ce era scris în sursele originale. De exemplu, Tora menționează un șarpe, iar tu ai explicat ce este șarpele și așa mai departe.

Dar astăzi, oamenii nu întreabă despre asta pentru că înțeleg că este un fel de alegorie. O persoană are nevoie de o explicație specifică despre ce vorbește Cabala și despre ce putem realiza cu ajutorul ei.

Asta nu s-a întâmplat înainte. Totul era figurativ și descriptiv. În urmă cu șase sute de ani, marele cabalist RAMHAL a descris Cabala ca pe un dialog între suflet și corp: corpul a spus, sufletul a spus, trupul a spus, sufletul a spus și toată cartea, două sute de pagini, era așa. RAMBAM a scris sub forma a tot felul de gânduri și zicători filozofice.

Adică fiecare generație, chiar și fiecare societate, impune propria formă de prezentare.

Din KabTV „Am primit un apel. Chestiuni vechi” 01.02.10

Întrebări despre munca spirituală—137

962.1Întrebare: Aţi spus că pot folosi doar acele dorințe pentru care sunt sigur că am un ecran. Ce înseamnă folosirea dorințelor?

Răspuns: Aceasta înseamnă că poți folosi fiecare dorință în felul tău, dar numai de dragul dăruirii.

Întrebare: Scopul nostru este să obținem o corectare a intenţiei noastre. Dar văd că aceasta nu este dorința mea pentru că este direct opusă dorinței de a primi plăcere. Deci, ce îmi va conduce inima să corecteze intenția?

Răspuns: Vei primi un impuls mai întâi de la grup și apoi de la Creator.

Întrebare: Ce este simţirea binelui și a răului? Cum ajungem la această stare în grupul de zece?

Răspuns: Acțiunile care vizează conexiunea și dăruirea se numesc bune. Prin urmare, trebuie să învățăm să le împlinim între noi, și în această măsură, vom primi împlinirea dorințelor noastre.

Din Lecția zilnică de Cabala 22/05/24, Scrierile lui Rabaş – Art.30-“Depărtează-te de rău şi fă binele-1”

Dezvoltați deficiența pentru conexiune

938.03Întrebare: Cum putem crește conexiunea noastră dacă durează să spunem, doar două ore în funcție de măsura dată a deficienței (Hisaron)?

Răspuns: Ar trebui să dezvăluiți Hisaron (lipsa) comun în grupul de zece și să îl dezvoltați. Atunci veţi avea o oportunitate nelimitată de a rămâne conectaţi.

Întrebare: Cum ar trebui să fie exprimată conexiunea cu prietenii în simţiri și în minte?

Răspuns: Cereți Creatorului să vă ajute să vă uniți, și în această unitate, vei găsi o conexiune și mai mare cu prietenii tăi.

Din Lecția zilnică de Cabala 26/5/24, Scrierile lui Rabaș – Art.938 – “Referitor la Omer [Numărătoare]”