Daily Archives: 17 iunie 2024

Inutilitatea vieții

234Dacă o persoană nu își dedică viața urmăririi vreunei căi, fie se irosește în multe căutări diferite și își termină viața fără nimic, fie trăiește ca un animal fără nicio căutare a unui scop. Toate acestea nu sunt determinate de el, ci de dorința lui.

Nu mă văd urmărind bogăția, puterea sau faima. La urma urmei, aceste lucruri se termină odată cu viața mea. De ce să fac asta? Am deja peste șaptezeci de ani. Bine, să spunem că voi avea încă zece ani. Deci, ce urmează? Atunci nimic și atât, s-a terminat. Deci, ce ar trebui să fac în acești zece ani?

Comentariu: Lucrezi într-o grădină, cultivi flori, te uiţi la televizor.

Răspunsul meu: Da, da, și copii, nepoți… Nu sunt împotrivă. Cabala obligă o persoană să ia parte la viața de zi cu zi, dar scopul vieții ar trebui să ne ghideze în continuare.

Comentariu: Există o vorbă clasică, voi avea copiii acolo să-mi dea un pahar cu apă la bătrânețe.

Răspunsul meu: Ce diferență are acest lucru în modul în care mor? Ce urmează dacă copiii mei îmi vor aduce apă sau nu la bătrânețe? Aici se termină totul. Să presupunem că sunt într-un azil special de bătrâni de cinci stele. Asistentele și îngrijitorii vor fi în preajma mea, răsfățându-mă ca pe un copil mic. Mă vor șterge și mă vor hrăni cu biberon până adorm fericit în brațele lor, liniștit de un somn veșnic odihnitor. Asta este? De ce mi-am trăit viața?

Astăzi, omul se gândește doar la viața sa și la sfârșitul ei, sperând să-și trăiască mai confortabil ultimii ani. Nu e nimic de adăugat aici.

Dar adevărul este că oamenii care vin să studieze Cabala înțeleg că dacă nu găsesc scopul vieţii, atunci această viață nu le este de nici un folos, că ar fi fost mai bine dacă nu ar fi existat.

Din KabTV „Am primit un apel: Să crezi un cabalist” 28.1.10

Luați exemplu de la cele drepte

294.2S-a dus și s-a căsătorit cu o păcătoasă (Midraş Raba, Bereşit 17)

Întrebare: Poate un bărbat să știe dinainte dacă o femeie este păcătoară sau neprihănită?

Răspuns: În general, da. Un bărbat poate ști dacă o femeie este inactivă sau nu. Poate că este angajată în activități necurate și așa mai departe. Când alegeți o femeie, trebuie să vă uitați la cât de dreaptă este ea.

Întrebare: Dacă procedăm astfel, înseamnă că toate păcătoasele vor rămâne singure?

Răspuns: Câteva femei vor rămâne singure, iar restul vor urma exemplul celor drepte.

Din KabTV „Bărbat și femei”, 14.5.24

Nu ne putem descurca fără un prieten

237Întrebare: Cabaliştii spun adesea: „Să ne gândim la prietenii noștri” sau ceva asemănător. Concentrarea gândirii schimbă unele lucruri materiale din viața noastră?

Răspuns: Gândul este cel mai important lucru pe care îl avem, deși gândurile noastre nu sunt pure, pentru că în realitate fiecare se gândește la sine și nu la ceilalți.

Deși ne gândim la ceilalți doar atunci când vrem ca ei să ne facă să ne simțim mai bine, nici nu mă pot gândi la altceva pentru că sunt un egoist absolut, iar asta este natura mea. Totuși, în această mișcare interioară, în acest impuls există un mic element al unei atitudini diferite, unice față de un prieten, în care îmi dau seama cumva în interiorul meu că nu mă pot descurca fără el.

Poate că nu vreau asta, dar Creatorul a aranjat totul în acest fel. Ce pot face? Trebuie să-l iubesc involuntar, fără să știu ce înseamnă a iubi. Cu toate acestea, așa ceva ar trebui să se întâmple în viitor. Ei spun că este necesar.

Cu alte cuvinte, există multe astfel de mișcări artificiale, dar din moment ce sunt în mecanismul general, ele aduc asupra noastră lumina corectării. Cer corectarea mea, deși nu vreau să mă schimb. Funcționează ca un copil care nu știe ce vrea. Cu toate acestea, funcționează.

Din KabTV „Am primit un apel. Ne gândim la prietenul nostru!“ 11/3/10

Trăiţi într-un singur organism, în Creator

744Întrebare: Ce este acest salt – iubirea?

Răspuns: Iubirea este o stare în care îi tratezi pe alții cu dorința de dăruire completă și te străduiești să devii ca Creatorul în acțiune.

Comentariu: Încă nu pot înțelege diferența. Să presupunem că omul funcționează ca un organ din corp. El primește cele mai necesare lucruri pentru sine și dă orice altceva de dragul întregului organism. Datorită acestui fapt, organismul trăiește.

Răspunsul meu: Da, asta dacă vorbim despre sistemul intern al organismului.

Întrebare: Deci, putem spune că organele noastre sunt altruiste? Dar tot nu spunem că se iubesc. Ce este iubirea, atunci?

Răspuns: Iubirea, așa cum spune Baal Sulam este o stare în care fiecare organ simte toate celelalte organe și le ajută să funcționeze corect.

Întrebare: Și la nivel uman?

Răspuns: Nu există o astfel de stare între oameni. Ea există doar la nivelul sistemului intern al organismului.

Întrebare: Ce au vrut să spună înțelepții noștri când au scris „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”? Ce este această etapă, când oamenii ajung într-o asemenea stare?

Răspuns: Aceasta este o etapă a dezvoltării noastre interioare când realizăm că trebuie să ne conectăm prin conexiuni bune. Adică este o stare emoțională, atunci când o persoană trăiește direct viața societății. Apoi ne simțim ca și cum trăim într-un singur organism.

Întrebare: Și acest organism este Creatorul sau o Forță superioară?

Răspuns: Este Creatorul. Corect!

Din KabTV „Timpul ultimei generații”, 9/5/24

Întrebări despre munca spirituală —139

281.02Întrebare: Creatorul oferă omului un loc pentru credință și un loc pentru lucrul în inimă. Cum putem menține și extinde acest spațiu? Este aceasta preocuparea noastră?

Răspuns: Da, acest lucru se realizează prin creșterea importanței faptului că Creatorul lucrează asupra noastră.

Întrebare: Ce ne avansează mai repede din punct de vedere spiritual: când ne umilim sau când alții ne umilesc?

Răspuns: Este atunci când ne smerim, dar trebuie să avem grijă să o facem corect și nu artificial.

Întrebare: Ar trebui să-mi construiesc întotdeauna o intenție atunci când lucrez cu mintea și inima?

Răspuns: Ar trebui să încerci întotdeauna să te regăsești în ceea ce spui și gândești.

Întrebare: Dacă am multe dovezi logice că prietenii mei fac totul bine, dar în inima mea simt o ură nefondată față de ei, poate mintea mea să mă ajute să schimb această simţire?

Răspuns: Acest lucru este foarte dificil. Ar trebui să te rogi pentru asta. Nu cred că mintea poate ajuta. Doar rugăciunea te poate ajuta.

Întrebare: Cum poate omul să fie bucuros, când înțelege cu mintea mea că cu cât Creatorul ne aduce mai aproape, cu atât ne îndepărtăm de El?

Răspuns: Nu, Creatorul ne aduce în mod constant mai aproape, și prin aceasta avem ocazia să realizăm mai critic și mai sobru cele prin care trecem.

Din Lecția zilnică de Cabala 24/05/24, Scrierile lui Rabaș – Art.346– “Minte și inimă”

Cereri diferite

243.01Întrebare: Rabaş nu a vrut să-și lase prietenii sau studenții să citească Shamati  pentru că nu aveau linia stângă. Studiem că Israelul sunt cele mai ușoare, cele mai pure aspirații și dorințe. Deci de ce spuneţi că sunt cele mai aspre și cele mai grele?

Răspuns: Vasele (Kelim) care trebuie corectate sunt determinate de cantitatea de impurități egoiste și, prin urmare, sunt simțite ca fiind deosebit de egoiste și care au nevoie de corectare mai întâi. În alții nu se simte așa; se pare că nu se întâmplă nimic grav cu ei.

Prin urmare, este evident că poporul Israel iese în evidență prin egoismul său față de alte națiuni ale lumii, dar numai pentru că li se adresează cerințe diferite.

Dacă aceste cereri ar fi aceleași atât pentru națiunile lumii, cât și pentru israeliți, atunci poporul Israel nu ar fi cel mai egoist.

Deci totul depinde de modul pe care îl abordăm inițial și prin ce standarde măsurăm.

Din Lecția zilnică de Cabala 26/5/24, Scrierile lui Rabaș – Art.938-“Referitor la Omer [Numărătoare]”