Daily Archives: 20 iunie 2024

„Binoclul comun” al grupului de zece

947Este asemănător cu zece oameni care stau în picioare și se uită la un avion care zboară de departe. Pentru privitori, avionul pare un punct mic. Dar unii dintre oameni au un binoclu care mărește avionul de câteva ori în mărime. Cu toate acestea, fiecare dintre ei are un set diferit de binoclu – unul are un binoclu care mărește semnificativ, iar pentru altul, mărește mai puțin.

Rezultă că unul vede avionul având patru metri lungime, altul spune că are trei, iar altul spune că are doar doi metri lungime. Toți raportează ceea ce văd de fapt, dar există totuși diferențe între ei. Cu toate acestea, diferențele nu fac nicio schimbare în avionul însuși, pentru că toate schimbările sunt doar în ochii celor care percep (Rabaş, Scrisoarea nr. 19).

Întrebare: Cum putem discerne formele de conexiune spirituală dintre noi prin „binoclul comun” grupului de zece?

Răspuns: Deoarece suntem orientați în direcții diferite, nu putem lua în considerare binoclul comun al grupului de zece. Pentru a obține un „binoclu comun”, trebuie să ne combinăm viziunile și inimile pentru un singur scop. Și apoi îl vom vedea pe Creator.

Întrebare: Rabaş scrie că numele (Parţufim) apar numai în relație cu persoana care atinge. Cum putem vedea ceva spiritual împreună, deoarece aceasta este o experiență personală?

Răspuns: Va veni.

Întrebare: Este corect să discutăm măcar despre ceva elementar? De exemplu, cum simțim importanța scopului în grupul de zece sau nivelul de conexiune?

Răspuns: Sigur, discutaţi.

Din prima parte a Lecţiei zilnice de cabala 5/6/24, Scrierile lui Rabaş Scrisoarea nr. 19

 

Care este intenția corectă?

275Întrebare: Care este intenţia corectă în care va intra lumina Creatorului?

Răspuns: Intenția corectă este de a face un efort pentru a face o faptă bună pentru a aduce sufletele mai aproape unele de altele, astfel încât Creatorul să Se poată revela în ele și ele să simtă plăcerea că El poate sălășlui în ele.

Intenția corectă este să ne unim dorințele astfel încât Creatorul să le poată îndeplini.

Din Lecția de Cabala 16.02.20, „Întrebări și răspunsuri”

Întoarce-ți inima către Creator!

237Întrebare: Simt că nu pot face față ego-ului meu! Ar trebui să le spun prietenilor mei despre asta sau să o păstrez pentru mine?

Răspuns: Este clar că nu poți face față. Dar nu căuta să discuti aceste probleme cu prietenii tăi, deoarece au problemele lor. În schimb, căutați conexiunea cu Creatorul.

Fii conectat din toată inima cu prietenii tăi și în același timp, întoarce-ți inima către Creator.

Nu este nevoie să-ți implici prietenii, pentru că ești într-o singură stare și fiecare dintre ei este într-o altă stare. Cel mai important lucru este să cauți conexiunea cu Creatorul și pe baza conexiunii tale cu grupul.

Întrebare: Deci ar trebui să mă prefac că sunt într-o dispoziție bună?

Răspuns: Bineînțeles, păstrează-ți mereu prietenii bine dispuşi. Mai ales când ești într-o stare joasă.

Din Lecția de Cabala 16.02.20, „Întrebări și răspunsuri”

Importanța calității dăruirii

610.2Întrebare: Ce este această stare în care egoismul meu Îl dorește pe Creator? Și nu chiar doar pe Creator, ci calitatea dăruirii. Cum, în timp ce refuz dăruirea, pot să o vreau? Ce este această stare?

Răspuns: Treptat, sub influența studiului și lucrului în grup, importanța calității dăruirii va apărea în interiorul tău.

Vei simți cum începi să respecți această calitate; devine valoroasă pentru tine pentru că, posedându-o, poți transcende timpul și spațiul. Nu ar fi nicio dificultate sau problemă pentru tine, deoarece calitatea dăruirii este mai presus de lumea noastră.

Lumea noastră este calitatea primirii, în timp ce lumea superioară este calitatea dăruirii.

Din Lecția de Cabala 16.02.20, „Întrebări și răspunsuri”

Începutul și sfârșitul muncii în grupul de zece

938.04Întrebare: Când începe și când se termină munca din grupul de zece?

Răspuns: Munca în grupul de zece începe atunci când simți că nu ai altă opțiune, trebuie să fii într-un grup de zece de dragul de a-ți atinge sufletul, Creatorul.

Sfârșitul muncii în grupul de zece are loc atunci când întreaga lume este de asemenea, conectată la acest grup de zece și este obținut doar un singur Parţuf al celor zece Sfirot.

Acesta este sfârșitul corectării întregii creații.

Asta este tot. Adică toată munca în general, de la început până la sfârșit, este în grupul de zece.

Din Lecția de Cabala 16.02.20, „Întrebări și răspunsuri”

Toate comorile din arhivă

963.5Întrebare: Sunt materialele cabaliste de acum douăzeci de ani adecvate timpului nostru?

Răspuns: Înregistrăm totul. Sunt materiale foarte bune din acei ani.

Avansez cu grupul. Grupul merge înainte și nu mai trebuie să mestece materialul așa cum era în acei ani. În urmă cu douăzeci de ani, pentru prima dată am luat Introducere la înțelepciunea Cabala cu studenții: Sfirot, lumi, suflet, structură. Le-am parcurs pe toate într-un mod pe care nu îl mai pot face astăzi. Văd oameni în fața mea cărora nu trebuie să li se spună asta.

Acum trebuie să vorbesc pe scurt. Exprim câteva date interne noi, mai analitice; sintetizez materialul din părți diferite, în planuri diferite și într-un mod diferit, și ei înțeleg deja acest lucru.

Adică materialul pentru începători nu mai este servit cu simplitatea cu care a fost predată cândva. Pe de o parte acesta este un mare dezavantaj. Dar pe de altă parte, există o arhivă.

Din KabTV „Am primit un apel. Data expirării Cabalei” 31/1/10

Semne de apropiere

232.05Întrebare: Simt că egoismul meu a crescut semnificativ. Aţi spus: „Fie anulăm egoismul, fie ridicăm importanța spiritualității”. Ce ar trebui să fac?

Răspuns: Ar trebui să te bucuri că în tine se dezvăluie tot mai mult egoism. Te distanțezi de prietenii tăi; nu ii vrei, nu vrei un grup sau vreo conexiune cu ceilalti. Toate acestea sunt semne ale egoismului în creștere și ar trebui să vă bucurați de asta.

Adică, linia stângă se dezvoltă în tine, ego-ul în creștere, iar linia dreaptă, corectarea, lucrul cu ego-ul în ciuda lui trebuie să țintească spre conexiune.

Trebuie să atragi lumina superioară pentru ca aceasta să creeze în tine o a doua forță, forța de atracție, așa că vei avea două forțe: dreapta și stânga.

Faptul că egoismul crește și simți că nu-ți iubești prietenii, nu-i vrei și îi respingi, toate acestea sunt semne de apropiere.

Din Lecția de Cabala 16.02.20, „Întrebări și răspunsuri”

Sensul cabalist al sărbătorii de Şavuot

963.4Întrebare: Care este sensul cabalistic al sărbătorii de Şavuot?

Răspuns: Semnificația sărbătorii Şavuot este primirea instrucțiunilor pentru revelarea Creatorului oamenilor care trăiesc în lumea noastră. Aceasta este Tora, sau mai precis, știința Cabala.

Şavuot este unică printre toate sărbătorile pentru că am primit de sus, prin anumiți oameni, revelarea metodei care oferă fundația dezvăluirii Creatorului oamenilor din lumea noastră. Această metodă se numește Tora, sau Cabala, sau adevărata Tora.

În esență, acesta este singurul lucru pe care trebuie să-l atingem în această lume. Este scopul pentru care ar trebui să ne străduim. Orice altceva este trecător. Prin urmare, sper foarte mult ca oamenii, an de an, mai ales în legătură cu această sărbătoare, să-i înțeleagă tot mai mult semnificația.

Întrebare: Dacă ne adâncim puțin în esența acestei sărbători, de ce a fost necesar să aducem oamenii într-o stare de ură? După cum se spune: copiii lui Israel au stat în jurul muntelui Sinai.

Răspuns: Trebuia să fie așa; altfel, nu simțim în noi nevoia metodei de conexiune.

Dacă simțim că putem ajunge la cel mai înalt nivel al dezvoltării noastre — la nivelul Creatorului — ca pe vârful unui munte, care poate fi urcat doar dacă depășim Sinai-ul (starea de ură dintre noi), atunci metoda de depășire a urii reciproce, apropierea reciprocă, care reprezintă alegoric urcarea pe munte, poate fi realizată numai cu participarea noastră activă, cu munca noastră serioasă asupra noastră. Aceasta este întreaga metodă de implementare a Torei.

De aceea am primit-o. În măsura în care implementăm această metodă, atragem asupra noastră lumina superioară, care ne schimbă, ne apropie și ne leagă unul de altul. Aceasta este ceea ce trebuie să realizăm.

Întrebare: De ce se numește sărbătoarea de Şavuot?

Răspuns: Pentru că măsoară exact timpul de la ieșirea din Egipt: 49 de zile pline, șapte săptămâni, pe care le măsurăm exact de la respingerea egoismului nostru (Pesah) până la starea în care putem primi instrucțiunea de a ne ridica deasupra lui, adică  instrucțiunea pentru schimbarea naturii noastre egoiste.

Rupându-ne de egoism timp de 50 de zile, începem să corectăm dorințele egoiste în intenția de a dărui și de a iubi. Și apoi dezvăluim în interiorul lor Forța superioară, starea superioară, lumea superioară.

Întrebare: Ce fac în timpul acestor 49 de pași?

Răspuns: îmi corectez toate intențiile egoiste corespunzătoare fiecăruia dintre cei 49 de pași – șapte săptămâni. Orice altceva trebuie studiat.

Din KabTV „Știri cu Dr. Michael Laitman” 11/6/24