Daily Archives: 27 iunie 2024

Pot femeile să fie în garanție reciprocă?

252Întrebare: Pot femeile să intre în garanţie reciprocă (Arvut)?

Răspuns: Desigur că pot. Care este problema? Dacă bărbații intră, atunci şi voi veţi intra. Trebuie să ajutați pe deplin bărbații pentru că partea masculină determină, iar partea feminină îi dă presiunea – Aviut. Fără o interacțiune adecvată între noi, nu vom putea realiza acest lucru.

Garanția reciprocă este nașterea unei stări spirituale. Ea provine doar din corespondența corectă a părților masculine și feminine din Kli.

Din lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Semne ale stării de garanție reciprocă

947Întrebare: Putem spune că începem să intrăm în garanţie reciprocă în mod egoist?

Răspuns: Desigur, numai în mod egoist.

Întrebare: Cum ne avansează această garanție reciprocă către Creator?

Răspuns: Nu putem avansa folosind doar egoismul. Dar deocamdată, aceasta este singura putere pe care o avem. Încă nu avem altceva! Vrei să sari imediat la nivelul dăruirii, iubirii și conexiunii între voi? De unde?

Există o scară întreagă și urcând-o, acumulăm treptat dorința de conexiune corectă, de dăruire, atunci când generalul devine mai important decât „eu”-ul meu personal. Acest lucru nu se întâmplă imediat, ci sub influența luminii superioare.

Întrebare: Care este rezultatul faptului că grupul de zece este în stare de garanție reciprocă?

Răspuns: Dacă nu vă simțiți pe voi înșivă, ci simțiți grupul de zece, luați în considerare, gândiți împreună, vă doriți să fiţi împreună de parcă nu ați avea o viață interioară proprie, ci doar una comună, iar când vă despărțiți brusc de grupul de zece vă simțiți de parcă nu aţi avea aer, atunci aceasta este starea de garanție reciprocă (Arvut).

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Garanția reciprocă — Responsabilitatea pentru întreaga lume

944Întrebare: Ce este responsabilitatea reciprocă (Arvut)?

Răspuns: Responsabilitatea reciprocă (Arvut) este atunci când sunt responsabil pentru întreaga lume în fața Creatorului.

Întrebare: Putem noi Bnei Baruch, să fim un exemplu pentru omenire în starea noastră și să le explicăm tuturor cum ne unim prin exemplul nostru?

Răspuns: Nu, nu putem face asta pentru că nu suntem încă un grup care poate spune omenirii: „Trebuie să deveniţi ca grupul nostru”. Deși suntem aproape de asta, nu suntem încă într-o asemenea stare.

Arvut este o stare în care toată lumea se conectează printr-o singură forță într-un singur organism, iar Creatorul coboară la noi în funcție de dorințele noastre. El se stabilește în noi, ne controlează și ne umple cu calitatea Sa de dăruire. Și suntem conectați în această calitate a dăruirii. Aceasta este o garanție reciprocă. Aceasta este starea ideală a umanității.

Dar nu suntem încă acolo. Vrem să ne apropiem de această stare pentru a da un exemplu umanității. De îndată ce vom ajunge în această stare, omenirea va începe să observe: „Ce este aceasta? De ce se întâmplă asta? Cum au făcut-o?” Ei vor simți dintr-o dată intuitiv, că în Arvut se află mântuirea tuturor problemelor. Dar pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să atingem calitatea Arvut între noi.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Starea unuia reflectă starea tuturor

528.02Întrebare: Dacă un prieten din grupul nostru de zece  trece printr-o stare de coborâre și o simțim, cum îl putem ajuta?

Răspuns: Dacă un prieten trece printr-o stare spirituală proastă, trebuie să-l sprijinim.

Înțelegeți că fiecare dintre noi experimentează o stare spirituală pentru grup și nu pentru noi înșine. Trecem prin coborâri, urcări și schimbări în stările noastre doar pentru că întregul grup are nevoie, nu doar o persoană.

Prin urmare, dacă mă uit la un prieten și văd că este în coborâre, nu este în el. Întregul grup, prin el, trebuie să studieze această coborâre și să o ridice. Și așa prin fiecare dintre noi. Trebuie să percepem suișurile și coborâșurile ca fiind date întregului grup împreună. În spiritualitate, ne străduim să fim una.

Cum pot să mă uit la un prieten și să spun dacă este într-o coborâre sau o urcare? Acolo suntem! El experimentează asta singur pentru că încă nu ne-am unit. Și în măsura în care ne unim, vom simți împreună toate coborârile și urcările tuturor.

Din Lecția de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Gândește-te mai puțin la tine

527.03Întrebare: Cum pot grupurile depărtate fi incluse într-un profesor, așa cum făceau odată cabaliștii?

Mi-e teamă că este posibil să ratez arca comună și aceasta va pleca, iar în viața următoare, va trebui să mă nasc din nou în niște condiții neclare.

Răspuns: În primul rând, faptul că ți-e frică să nu ratezi ceva, să pierzi și să întârzii — asta este bine. Pe de altă parte, trebuie să fii sigur că dacă te afli în acest loc și încerci să te unești cu prietenii tăi cu toată puterea ta, cu siguranță vei reuși. Aceasta este în al doilea rând.

În al treilea rând, succesul nu constă în ceea ce ați obținut, câștigat, simțit, realizat și văzut. Succesul constă în încercarea de a te gândi în fiecare moment la a aduce mulțumire Creatorului.

Și atunci te vei gândi mai puțin la tine, la cum să reușești și dacă vei avea sau nu timp, sau dacă te vei naște din nou pe această lume. Toate aceste întrebări pur egoiste nu vă vor mai îngrijora pentru că veți fi deasupra lor în aspirația către Creator.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Data de expirare a Cabalei

222Întrebare: Lecţiile de Cabala au un termen de prescripție? De ce continuăm să le înregistrăm și să le actualizăm?

Răspuns: În primul rând, Cabala este actualizată cu fiecare generație, pe măsură ce noi suflete coboară în lumea noastră și necesită o expunere adecvată a Cabalei.

Desigur, Cabala nu se schimbă. Structura universului este neschimbată. Dar din moment ce noi ne schimbăm, trebuie să primim de fiecare dată un ghid metodologic actualizat pentru dezvăluirea universului. Prin urmare, fiecare cabalist din generația sa s-a simțit responsabil pentru acest lucru și a adăugat ceva la Cabala.

Astfel, au apărut un număr imens de cărţi cabaliste, pe care nici nu le cunoaștem, pentru că acum, printr-o fericită coincidență toată Cabala a fost compilată, asamblată, descompusă, analizată și sintetizată pentru noi în lucrările lui Baal HaSulam. Prin urmare, nu trebuie să fim distrași de alte surse.

Apropo, nu am știut despre Baal HaSulam de la început. Nu au vrut să-mi spună despre el. Nu vă puteți imagina prin câte cărți am trecut, ce bibliotecă imensă am avut! Și acum au mai rămas doar cărțile noastre. Cu toate acestea, există și cărți ale lui Ramhal, AGRA, astfel de cabaliști recunoscuți. Dar în general, în afară de cărțile lui Baal HaSulam, practic nu avem nevoie de nimic altceva.

După ce am trecut prin toate celelalte cărți despre Cabala, în special RAMAK și cabaliștii mai vechi, mi-am dat seama că nu era nimic de făcut. Sunt foarte bucuros că l-am descoperit pe Baal HaSulam la acea vreme și m-am hotărât asupra lui. Și până astăzi, văd că aceasta este singura sursă pentru noi, nu prima dintre celelalte, ci pur și simplu singura.

Și noi, la rândul nostru, trebuie să avem grijă și de oamenii care vin la noi, pentru că trebuie să adapteze lucrările lui Baal HaSulam.

Din KabTV „Am primit un apel. Data expirării Cabalei” 31/1/10

Lumea interioară a omului

294.4Întrebare: Lumea spirituală este sistemul Creatorului. Cum percepem această imagine?

Răspuns: O percep în mod sistematic, prin intermediul forțelor. De ce ar trebui să văd imagini frumoase în fața mea?

Să presupunem că vezi o imagine pe monitor și se presupune că ea conține 18 milioane de culori. Şi ce dacă? În realitate, este reprezentată de vectori electrici.

De ce ar trebui să fiu la nivelul imaginilor externe dacă pot fi la nivelul vectorilor? Îmi dau un sentiment mai puternic de strălucire interioară în compararea simţirilor care apar în lumea noastră cu cele din lumea spirituală.

Comentariu: Să presupunem că vii cu o situație în interiorul tău și aparent o manifesti în exterior…

Răspunsul meu: De ce? Daca iti pot transmite perceptia mea fara modem si tu mi-o poti transmite pe a ta, de ce avem nevoie de o conexiune tehnică cu microfon si difuzoare? Pentru ce, dacă la nivel spiritual amândoi simțim aceeași imagine direct în interiorul nostru?

Tu simți asta în felul tău și eu în felul meu, dar simțim același lucru – percepții diferite care simt același fenomen.

Întrebare: Care este greșeala lumii noastre atunci când intrăm într-o formă exterioară? Orice persoană care simte ceva, a creat ceva, încearcă să-l întruchipeze în exterior. Dar cum poate cineva să o întruchipeze în sine și să o transmită altuia?

Răspuns: Lucrurile spirituale pot fi transferate altuia numai dacă împărtășim un ecran comun.

Comentariu: Dar în lumea noastră, oamenii transmit informații prin artă, cântece și alte lucruri.

Răspuns: Da, așa își transmit ei celorlalți sentimentele lor. Iar alții își construiesc sentimentele pe aceste simțiri, poate complet eronat în comparație cu ceea ce a vrut să exprime autorul.

În lumea noastră, fiecare simte în felul său, deoarece nu ne putem combina simţirile. În timp ce atunci când vă aflați în lumea spirituală, puteți obține acest lucru atunci când obțineți același grad spiritual.

Să spunem că sunt la al 15-lea grad spiritual. Ajungi la același nivel, iar noi ne întâlnim acolo și obținem exact aceleași informații pentru că am realizat exact aceeași corectare.

Fiecare dintre noi se potrivește perfect acestor condiții (numărul 15) și nu avem probleme cu faptul că tu și cu mine le percepem diferit din aceeași sursă, fiecare după rădăcina sufletului său, dar din aceeași sursă. Prin urmare, descriem aceleași fenomene în moduri diferite, dar în același timp știm că la sursă ele sunt aceleași

Întrebare: Cum putem ghida pe cineva în mod specific prin aceste simţiri?

Răspuns: Nu poți. Nu poți ghida un orb prin sentimentele tale; nu are ochi. Bineînțeles că îi poți spune cum te simți tu, dar ce și-ar putea imagina din asta?

Din KabTV „Am primit un apel. Lumea umană interioară” 15.02.12