Daily Archives: 28 iunie 2024

Tot ceea ce aduce beneficii conexiunii este bun!

522.03Întrebare: Cum poate omul să se convingă că orice acțiune pentru sine este un rău? Chiar și unele acțiuni de grup amabile și pozitive făcute pentru sine sunt tot rele.

Răspuns: Orice lucru care împiedică adevărul și conexiunea în devoţiune într-o singură dorință comună este rău. Este imposibil să dai o definiție clară a răului. Răul se opune conexiunii în care se dezvăluie calitatea Creatorului.

Comentariu: Facem nişte acţiuni de grup, şi sunt benefice, dar în acelaşi timp când le analizez, mă surprind gândindu-mă că le-am făcut pentru mine. Dar nu mă simt deloc rău din cauza asta. Iar asta nu-mi place.

Răspunsul meu: De ce? Pentru că îți acorzi niște definiții incorecte. Nu mai filozofa!

Orice lucru care duce la conexiunea cu prietenii într-un singur întreg, într-un singur gând, într-o singură dorință, într-o singură acțiune, într-o singură intenție, este bun. Locul în care mă dizolv în grup este bun.

Asta este! Nu mai luați în considerare alte teorii.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Recompensa cabalistului

504Întrebare: Ar trebui să lucrez nu de dragul recompensei, nici pentru mine însumi, să nu vreau să primesc nimic?

Răspuns: Nu, lucrezi pentru a primi o recompensă. Dar care? Aceea de a putea dărui Creatorului.

Întrebare: Dar înțeleg că a dărui Creatorului înseamnă a face eforturi și a te bucura de munca pentru El.

Răspuns: Nu, nu trebuie să tragi concluziile tale. Trebuie să citești sursele, altfel înțelegerea ta îți va da o astfel de filozofie încât nu vei ști unde te afli. Răsplata noastră este dobândirea calității dăruirii, devenind asemănătoare cu Creatorul.

Întrebare: Ar trebui să strig de dragul unei astfel de recompense?

Răspuns: Da, ar trebui să simți importanța și nevoia acestei recompense prin grup atât de mult încât să poți trăi doar pentru asta. Iar orice altceva este egoismul tău pur pământesc.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenţie”

Teme-te de tine însuţi!

600.01Întrebare: Cum putem înceta să ne fie frică de Creator?

Răspuns: Cred că ar trebui să ne fie frică doar de noi înșine, deoarece în natură nu există nimic altceva în afară de forța negativă a egoismului omului și forța pozitivă a Creatorului

Nu avem de ce să ne temem de Creator. Nu există nimic mai bun, mai amabil, mai perfect. Asadar, să te temi de om, de tine însuţi, pentru că noi suntem singura sursă a tuturor problemelor.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Dacă doriți să atingeți scopul

284.01Întrebare: Ce simte o persoană care dorește să atingă scopul?

Răspuns: Omul simte că sarcina sa principală este să se anuleze constant în fața grupului și a Creatorului, nimic altceva.

Egoismul este ajutorul nostru invers. Ne este dăruit special pentru a îl anula și astfel să devenim asemenea Creatorului. La asta trebuie să te gândești.

Există multe gânduri, acțiuni și intenții în jurul acestui lucru, dar în general, acesta este cel mai important lucru.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Invitație la corectare prin Lumina Superioară

944Întrebare: Venim la grup pentru a ajunge la deznădejdea și neputința comună?

Răspuns: Nu. Venim la grup pentru a dezvălui Creatorul din el. Cu toate acestea, atunci când începem să lucrăm, dezvăluim imposibilitatea de a ne conecta prin propriile noastre eforturi.

În mod similar, umanitatea trebuie să se convingă la nivelul său inferior că este incapabilă să ajungă la o viață umană pământească normală. Nimic nu funcționează pentru oameni în viața de familie, în creșterea copiilor, tehnologie, muncă, cultură sau știință; orice ar face, doar îşi fac rău singuri. Treptat, omenirea devine cu adevărat convinsă de acest lucru.

Apoi ei sunt invitați să corecteze acest lucru cu Lumina superioară, energia pozitivă care lucrează în noi. Cabala explică că această energie poate fi extrasă doar din munca comună asupra noastră pentru a ajunge la un numitor comun.

Să presupunem că teoretic suntem pregătiți. O parte a umanității, de exemplu Bnei Baruch, își dorește acest lucru. Dar când începem să lucrăm la conexiune, și noi ca toată omenirea, simțim imposibilitatea realizării ei. Chiar dacă vrem să cedăm unul altuia, să avem grijă unul de celălalt, să empatizăm și să suferim împreună, nu funcționează!

Creatorul face în mod deliberat astfel încât să nu ne putem adapta corect și să devenim stăpâni ai lumii (nu putem fi stăpâni ai lumii pentru că suntem ființe create), dar El face astfel încât să devenim dezamăgiți de propria noastră forță și să simțim nevoia de El. Acesta este momentul în care facem apel la Creator și El construiește un sistem de conexiune integrală corectă între noi numit Arvut (garanție reciprocă).

Abia după aceasta putem lucra constant cu acest sistem de conexiune. Revelarea ei între noi se numește intrarea în Lumea superioară, deoarece în acest caz începem să vedem întreaga creație în conexiune între noi printr-un organ de percepție numit „grupul”, „cele zece Sfirot”. Apoi putem merge mai departe calm, fără greșeli, înțelegând totodată ce trebuie să facem.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Două tipuri de viziuni asupra lumii

294.3Comentariu: Oamenii obișnuiţi cred că ei înșiși fac totul în această lume: „Sunt atât de uimitor, atât de extraordinar, atât de minunat!” Dar în Cabala, omul realizează că este influențat de un sistem. Ei încep să simtă acest sistem și să înțeleagă că nu este vorba despre ei. În acest fel, omul începe să se realizeze pe sine.

Aceasta este diferența uriașă dintre cele două straturi: percepţia externă a lumii și percepția interioară, care este inerentă unei persoane care studiază Cabala.

Răspunsul meu: Da, este adevărat. Dar îmi este greu să vorbesc despre asta pentru că percep lumea puțin diferit decât alții. Uneori îmi este greu să mă conectez cu o persoană care simte doar ceea ce percepe. Nu-mi mai pot imagina o asemenea stare.

Încerc să mă apropii de ei pentru a-mi explica filozofia, viziunea asupra lumii și simţirile. Dar de regulă, nu prea reușesc asta. Este greu. Vedem asta la toți cabaliştii.

La urma urmei, oamenilor din lumea noastră le lipsesc un organ spiritual de percepție. Prin urmare, îi atragem ca pe un copil cu „jucării” și „dulciuri”, până când încep să se angajeze în procesul propriei lor dezvoltări și încep să simtă Lumea superioară în ei înşiși.

Din KabTV „Am primit un apel. Sunt eu o păpușă?” 10/4/10

Ce ne oferă în mod specific studiul Torei?

959Dintr-o scrisoare:

Sunt o profesoară cu puțină experiență și nu sunt evreică. Dar mereu m-a interesat faptul că vă învățați copiii să citească de la vârsta de trei ani. Știu că se acordă multă atenție memorării textului.

„Voi” se referă la evrei.

Se știe că copiii din școala elementară puteau citi toată Tora fluent, din memorie. Ei puteau spune chiar de câte ori și pe ce pagină este menționat un anumit cuvânt.

Am multe întrebări. Desigur, am fost învățați foarte multe la universitate, dar răspunsurile dvs. sunt deosebit de importante pentru mine. Învăţ multe din programele dvs.. Prima întrebare este: ce oferă începerea educației la vârsta de trei ani?

Răspuns: Dă dezvoltare.

Întrebare: „Ce oferă o memorare atât de riguroasă a textului?” întreabă ea.

Răspuns: Este de asemenea, dezvoltarea memoriei.

Întrebare: Care este scopul acestui lucru pentru copil?

Răspuns: Pentru ca ei să cunoască bine Tora, să-şi poată aminti orice parte din memorie și să o citeze.

Întrebare: De ce anume Tora?

Răspuns: Pentru a dezvolta abilități la o persoană care nu pot fi dezvoltate prin nimic altceva. Prin nimic altceva. Am vorbit cu mulți oameni care au studiat Tora în acest fel și ei spun că este imposibil să transmiţi asta celor care nu au studiat-o. Textele Torei „consolidează” mintea unei persoane într-un întreg armonios.

Întrebare: Deci în principiu, este scopul de a aduce o persoană mai aproape de această armonie?

Răspuns: Da.

Întrebare: Cum citește un cabalist Tora?

Răspuns: Un cabalist nu citește Tora, ei o văd. Trezesc imagini în interiorul lor. Nu cele ilustrate în cărți. Ei își văd propriile imagini personale în spatele cuvintelor.

Întrebare: Toate aceste straturi sunt oarecum eliminate?

Răspuns: Acest lucru este imposibil de explicat.

Întrebare: O altă întrebare de la ea: „Progresul ne-a adus în punctul în care memorarea textelor este inutilă. Informațiile pot fi obținute instantaneu. Care sunt avantajele și dezavantajele acestui lucru, în opinia dumneavoastră?”

Răspuns: Faptul că putem jongla cu texte, cărți și enciclopedii cum ne dorim și să găsim citate în câteva secunde, este firesc pe de o parte. Dar pe de altă parte, elimină sufletul din toate acestea. Rezultă o informație pură.

Întrebare: Și există un suflet în a învăța Tora în acest fel?

Răspuns: În acest fel, da. Desigur!

Întrebare: Ultima ei întrebare: „Tocmai am început să predau. Care este cel mai important lucru de predat copiilor?”

Răspuns: Cel mai important lucru pe care trebuie să-i învățați pe copii este să aibă atitudinea corectă față de materialul pe care îl predați. Ei trebuie să înțeleagă că procesul de învățare însuși îi dezvoltă. Prin urmare, nici măcar nu contează ce studiezi, dar procesul în sine transformă un copil mic într-o persoană.

Din KabTV „Știri cu Dr. Michael Laitman” 8/4/24