Daily Archives: 30 iunie 2024

De la suferința fizică la suferința din iubire

294.2Întrebare: Aţi scris pe blogul dvs. că Coronavirusul nu este încă nimic. Sunt viruși mai serioși pregătiți pentru noi, viruși de generație următoare care ne vor afecta psihicul, psihologia și vor aduce haos în lume.

De ce? Munca noastră nu va afecta oarecum rezultatul pozitiv al evenimentelor? Sau există lucruri în lume care nu pot fi oprite în niciun fel? Continuăm să mergem înainte și ați spus că în viitorul apropiat, cel puțin un grup de zece va pătrunde în spiritualitate.

Răspuns: Dacă un grup de zece sparge bariera, toți o vor străpunge. Aceasta este în primul rând.

În al doilea rând, vom putea desigur să transformăm toți virușii viitori în unii pozitivi și sunt sigur că vom face acest lucru.

Dar trebuie să înțelegem că dezvoltarea umanității este dezvoltarea egoismului. Continuă și uneori dă rezultate pozitive. Cu toate acestea, toate rezultatele pozitive s-au epuizat și ne sunt rezervate doar rezultate negative. Oricât de minunate ar fi știința sau tehnologia, nu ne mai așteptăm la nimic bun de la progresul tehnologic; omenirea a terminat acest drum.

Acum depinde de noi. Prin urmare, Baal HaSulam scrie că suntem în ultima generație, adică în generația în care egoismul a ajuns într-o asemenea stare încât trebuie corectat. Asta facem noi.

Nu cred că vom reuși să oprim complet virușii, pentru că omenirea mai are nevoie de un „bici” care să o împingă, să-i facă pe oameni cumva conștienți de lipsa de semnificație a naturii și stării lor și de nevoia de a face ceva.

Trebuie înțeles că suferința în sine, oricât de neplăcută ar fi, purifică omul. Aceasta este o cale nedorită, dar când se întâmplă, este totuși o curățare. Îl face pe cineva să se trezească și să înceapă să se gândească la ce ar trebui să facă.

Adică suferința este utilă, doar că nu ar trebui să fie fizică, ci suferință din iubire atunci când am sentimentul că pot realiza o conexiune cu Creatorul, dar din anumite motive încă nu am realizat-o. O astfel de suferință a iubirii este foarte utilă. Să încercăm să avem doar această suferință.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Măsura unității între suflete

944Întrebare: Baal HaSulam  scrie că numai în măsura unității cu alte suflete se poate atinge sufletul comun. Care este această măsură a unității?

Răspuns: Măsura unității este determinată de faptul că, în ciuda egoismului care ne desparte, încercăm să ne unim, să gândim la fel, să ne imaginăm în același mod și să ne străduim pentru același scop.

Să fim la fel nu înseamnă că trebuie să fim ca soldații. Nu! Trebuie să încercăm să ajungem la un scop comun, la o cale comună, la pași comuni, dar fiecare bazat pe propria natură. Aceasta este conexiunea.

Din Lecția zilnică de Cabala 20.2.20, „Grupul de zece”

Pune-o în practică

243.07Întrebare: Ce este rugăciunea pentru un prieten?

Răspuns: Ce simți în inima ta, cât de mult ai nevoie ca prietenii tăi să fie împreună cu tine într-un singur gând, într-o singură dorință, într-o singură aspirație către Creator, aceasta este rugăciunea ta. Gândește-te tot timpul așa: de la dorință la intenție până la Creator. Ar trebui să poți s-o faci.

Practic, fiecare dintre voi cunoaște teoria, trebuie doar să încercați să o puneți în practică. La urma urmei, aţi trecut deja prin multe, aţi vorbit și aţi studiat. Este timpul să implementăm acest lucru cumva.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Cum pot intra în lumea spirituală?

608.02Comentariu: Am o mare dorinţă de a intra cât mai repede în lumea spirituală, pentru a dărui altora. Totuşi, spuneţi că pentru oamenii cu un egoism apăsător, este nevoie de mult timp pentru a urca în spiritualitate, dar te ridici la un grad mai înalt.

Cum pot rezolva această contradicție în simţiri, că pe de o parte vreau să mă grăbesc, pe de altă parte vreau să mă ridic sus?

Răspunsul meu: Faptul este că o vrei în mod egoist, motiv pentru care ai contradicții. Iar dacă o faci altruist, atunci vei vedea că în fața ta nu există absolut niciun obstacol.

Vă puteți simți deja în lumea spirituală, dar numai în măsura dăruirii voastre.

Nu încerc să vă derutez cu indicii ambigue, dar vorbesc direct. Poate că doare urechile unei persoane când spun: “Vrei spiritualitate? Te rog să dăruieşti”. Sună foarte dur, dar este adevărat.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Devino un maestru al îndemânării tale

938.03Întrebare: Sarcina mea este să servesc grupul de zece și să creez condițiile pentru ca toți cei nouă prieteni să se unească?

Răspuns: Făcând asta, te slujești pe tine însuți și nu pe ei. Egoismul tău pare să-ți spună că tu ești tu și ei sunt ei. În realitate, ei sunt „tu” spiritual.

Întrebare: Înțeleg că toate acțiunile mele cu privire la grupul de zece vin din minte, din calcul pur și nu din inimă. Cum pot învăța să cer putere de la grupul de zece pentru a merge mai departe?

Răspuns: În primul rând, să ceri este bine. Pe de altă parte, trebuie să înțelegi că treptat, din eforturile tale vei dezvolta tot felul de sentimente, gânduri și conexiuni cu aceştia. Vei începe să înțelegi cum să creezi rapid contact cu ei și vei deveni un maestru al îndemânării tale.

Să presupunem că, atunci când începi să lucrezi cu un fel de material sau un construct necunoscut, nu înțelegi prea multe. Dar treptat ai o simţire despre ceea ce lucrezi, ce este cu adevărat.

În același mod, nu avem încă o înțelegere sau o simţire despre ceea ce este un grup de zece. Și când începi să lucrezi cu un grup, altul și încă altul, încercând să te conectezi treptat cu ei, o structură a acestui obiect va începe să se creeze în interiorul tău. În acest fel, vei începe să simți în interiorul tău ce este un Kli spiritual.

Veți avea o înțelegere, o înțelegere a modului în care se schimbă grupul de zece. Prin urmare, încercați să fiți în grupuri de zece diferite tot timpul. Principalul lucru este să începeți să vă conectați. Oricum, noi toți, toată omenirea suntem un mare grup de zece. Deci nu este nicio problemă să fii în diferite stări.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Dilema cu care se confruntă omenirea

115.06Întrebare: Cum găsim acel punct în care putem interacționa între noi la nivelul dorințelor și aspirației către Creator, mai degrabă decât la nivelul corpurilor și caracterelor?

Răspuns: Nu vorbim deloc despre corpul animalului. Nu are nicio legătură cu munca spirituală, pentru că aparține nivelului lumii noastre. Nu vorbim despre personajele noastre pentru că Creatorul ne adună. Aceasta este „problema” Lui. El ne-a creat cu aceste caractere și ne-a adunat așa cum suntem, astfel încât să înțelegem că ne putem uni doar cu ajutorul Lui.

Mai mult decât atât, El adună oameni foarte dificili: nervoși, supărați, curioşi, înclinați să critice. Cabaliştii din toate timpurile au fost cei mai îngrozitori oameni, cei mai mari egoiști. Altfel, ei nu ar cere cunoașterea sensului vieții, cauza ei, sursa ei. Pentru aceasta este necesară o mare dorință egoistă.

Aceștia sunt oameni care nu se pot gândi la nimeni decât la ei înșiși. Nu că ar fi nepoliticoși sau cruzi, nu! Așa sunt ei înăuntru. Și ei sunt cei care încep să dezvăluie că nu se pot uni, ci că trebuie să o facă.

Aici apare o dilemă cu care se confruntă omenirea. Dacă nu ne unim, atunci în cele din urmă vom ajunge la distrugere. Priviți ce se întâmplă astăzi, ce frecări între toți, ce calcule! De groază! Atâtea surse de tot felul de conflicte!

Creatorul trezește în mod deliberat acest lucru între noi, astfel încât să înțelegem că nu poate fi nimic mai bun decât unitatea. Dar nu ne putem uni. Nici nu ne gândim la asta pentru că înțelegem că nu are rost, că fiecărui stat îi pasă doar de sine. Mai mult, în cadrul fiecărui stat există zeci de curente, partide, care îl sfâșie. Societatea umană se sfâșie din interior prin egoismul său.

Și aici trebuie să demonstrăm că împotriva egoismului există o forță care ne poate uni. În general, toată lumea este de acord că dezvăluirea unei astfel de forțe este un bine. Trebuie doar să arătăm prin propriul nostru exemplu că acest lucru este posibil.

Și atunci vom putea convinge omenirea nu teoretic și nu cu cuvinte frumoase, să aspire de asemenea la garanția reciprocă; noi vom arăta cum funcționează. Altfel, nimeni nu ne va lua în serios. Aceasta este ceea ce trebuie să facem.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Lucrul într-un grup de zece aleatoriu

938.03Întrebare: Ce înseamnă să te întâlnești cu un alt grup de zece? Există o confuzie aici și nu este clar unde să te muţi.

Răspuns: Care este diferența? Principalul lucru este că acesta este un grup de oameni în faţa cărora doriți să vă anulați. Nu trebuie să-i cunoști prea mult pentru a face asta. De asemenea, ei au aceleași intenţii, mișcări și planuri ca și tine. Așa că încearcă.

Atunci vei începe să simți că tu și ei aveți o mișcare spre unitate și veți începe să vă uniți intențiile, gândurile și dorințele, care se vor aduna în voi. Le vei împărți în primire, dăruire, intenții și acțiuni. Și astfel, totul va merge mai departe, tii, la fel ca în relațiile dintre oameni, vei avea astfel de conexiuni.

Și nu contează că grupul de zece va fi nou de fiecare dată. Dimpotrivă, este bine. Poți realiza multe dacă muncești din greu cu tine însuţi.

Întrebare: Ce condiții și forţe sunt necesare pentru a obține anularea de sine?

Răspuns: Nu există condiții în afară de dorință. Orice om care simte o astfel de presiune interioară în sine poate realiza acest lucru și nu are nevoie de nimic pentru asta, doar de acele calități în el și de grupul din fața lui.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Dorinţa feminină, intenţia masculină

282.02Prin urmare, fiecare ar trebui să încerce să aducă în societate un spirit de viață și speranță și să infuzeze energie în societate. Astfel, fiecare dintre prieteni va putea să-și spună: „Acum încep o lucrare curată”. Cu alte cuvinte, înainte de a veni în societate, el a fost dezamăgit de progresul în munca pentru Creator, dar acum societatea l-a umplut de viață și speranță.

Astfel, prin societate a dobândit încrederea și puterea de a depăși, pentru că acum simte că poate atinge întregimea. (Rabaş, articolul 30 “Ce să cauţi în Adunarea Prietenilor”).

Există un principiu aparent în Cabala: există Cabala și există viață materială. Separați acest lucru clar, cu un perete de fier.

În această viață, aspectele tale personale sunt corpul tău, hrana, familia, copiii, orice vrei. Pe de altă parte, trebuie să-L înțelegem pe Creator, activitățile noastre, grupul nostru și pe prietenii noștri fără a ne amesteca.

Deși suntem formați din două părți, masculin și feminin, nu le putem amesteca. Cu toate acestea, femeii i se oferă posibilitatea de a pune întrebări, de a asculta și de a participa.

Femeile au un Hisaron foarte puternic și poți simți cum presează bărbații; asta este foarte bine. Și trebuie să luăm Hisaron-ul lor pur, dorința pură, și să o conectăm la noi înșine.

Este ceea ce studiem din structura Parţuf-ului spiritual. Malchut, situată mai jos, este partea feminină. Iar restricția (Ţimţum), ecranul (Masach), lumina reflectată (Or Hozer), acestea sunt toate partea masculină, care este inclusă în primele nouă Sfirot în care se obține lumina superioară și se dezvăluie Creatorul.

Adică, Creatorul Se revelează în dorința unei femei, formată cu ajutorul intenției unui bărbat.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”