Monthly Archives: iulie 2024

Acumularea de experiență

938.05Întrebare: Când stăm în grupuri de zece diferite în timpul atelierelor, există o asemănare pe care o putem identifica ori de câte ori schimbăm grupul de zece?

Răspuns: Ce diferență să fie?! Existi intr-un singur organism. Întreaga umanitate este un singur grup de  zece care acum este împărțit în mai multe părți.

În acest fel, nu este important cu cine vei fi, la fel cum nu este pentru celulele unui singur corp. Prin urmare, cea mai importantă poruncă de corectare este „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Înseamnă că trebuie să ajungem la un acord, echilibru și unitate completă.

Astfel, nu există nicio diferență cu cine stai, cu aceştia sau cu aceia. Dimpotrivă, de fiecare dată absorbiți de la ceilalți câteva aspecte noi ale conexiunii și abordărilor – tu față de ei, iar ei față de tine. În acest fel, acumulaţi o experiență grozavă.

Ca pentru un an întreg, acumulezi experiență într-un grup de zece, în timp ce aici la congres, poți trece prin toate aceste stări într-o săptămână. Gândiţi-vă la această oportunitate.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Copii spirituali

947Întrebare: Uneori, în timpul unei lecţii, elevii dvs. încep să meargă sau să facă ceva. Cum aveţi rabdare?

Răspuns: Când o persoană se ridică să ia o ceașcă de cafea sau apă rece, înțeleg că este obosită, nu a dormit suficient, îi este greu. Dar îmi tratez studenții cu iubire și înțelegere.

Aceștia sunt oamenii pentru care fac totul; sunt mai importanţi pentru mine decât copiii. În esență, aceștia sunt copiii mei spirituali.

Ce am lângă ei? Cui altcineva voi transmite aceste informații? Pe cine vreau să antrenez? Ei, să dea cât mai mult între ei, astfel încât să continue diseminarea în mod corect.

Prin urmare, atitudinea mea față de ei atenuează ușor interferențele pe care le creează. Așa cum o mamă nu își aude copilul când face zgomot. Pentru ea, acest lucru este normal, dar pentru un străin, ceva care pâlpâie și este zgomotos este de nesuportat.

Din KabTV „Am primit un apel. Sensurile înalte Cabaliste” 11.3.10

O națiune creată pe bază de idei

749.02Tot Israelul a devenit responsabil unul pentru celălalt. Deoarece Tora nu le-a fost dată înainte ca fiecare din Israel să fie întrebat dacă a fost de acord să ia asupra sa Mitzva [porunca] de a-i iubi pe alții în măsura deplină exprimată în cuvintele „Iubește-ți prietenul ca pe tine însuți” [Baal HaSulam , Arvut” (Garanţie reciprocă)].

În primul rând, nu există o astfel de națiune precum poporul Israel. Ei au apărut dintre oameni care au vrut să se ridice deasupra egoismului lor pentru că și-au dat seama că este imposibil să existe în el. Asta s-a întâmplat în Babilonul antic acum 3.500 de ani. Oamenii au înțeles că, dacă vor continua să acționeze egoist, se vor distruge pe ei înșiși și unul pe altul. Au fost mari tulburări, ura reciprocă a izbucnit, iar locuitorii Babilonului nu știau ce să facă în continuare.

Prin urmare, Avraam, fiul marelui preot Terach, a văzut probleme, ceartă interioară și diferite conflicte în rândul oamenilor și a început să studieze acest fenomen. Și-a dat seama că toate au rezultat din creșterea egoismului în fiecare persoană și că singura soluție era să se ridice deasupra ego-ului și să-l echilibreze cumva.

Avraam a început să propovăduiască această idee printre vechii babilonieni și i-a îndemnat să se unească și să se ridice deasupra egoismului pentru a obține o înțelegere reciprocă adecvată, pentru a nu se mai ucide reciproc și pentru a ajunge la o stare normală.

Tatăl său Terach a susținut acest lucru, dar regele babilonian Nimrod a fost împotrivă. Nimrod credea că își va pierde puterea pentru că atunci când oamenii devin mai apropiați unii de alții, mai puțin agresivi și mai buni, în general nu le va mai păsa de autoritate. Cu toate acestea, dacă devin ostili unul față de celălalt, un rege poate interveni și îi poate controla.

Prin urmare, Avraam nu a avut de ales decât să cheme pe toți cei care au fost de acord cu ideea sa de unitate și să-i conducă afară din Babilon în așa-numita țară Canaan. Astăzi, acesta este statul Israel. Astfel, ei au ajuns să fie numiți poporul lui Israel (Yisra-El) din expresia „drept către Creator” (Yaşar El).

Din Lecția zilnică de Cabala 18.02.20, “Arvut [Garanția reciprocă]”

Integrați-vă cu prietenul

282.01Întrebare: Care este percepţia mea interioară când mă includ cu un prieten?

Răspuns: Nu simțiți nicio diferență între voi, pe măsură ce dorințele voastre se îmbină. Ele nu se adună doar aritmetic, cum ar fi 10 plus 10 sau 20 plus 20, ci într-o progresie diferită.

Când tu și prietenul tău vă conectați și vă puteți combina dorințele și intenţiile, obțineți un Kli – o dorință cu intenție, care crește după cum se spune, de 620 de ori și chiar mai mult.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Nu vă relaxaţi!

945Întrebare: În timpul fiecărei lecţii, se simte că intenţia dvs. acoperă pur şi simplu întregul domeniu și este atât de plăcut să stai, să asculți și să absorbi totul. Este acesta un semn bun? Sau indică faptul că nu facem vreun fel de muncă?

Răspuns: Aceasta este ceva pe care trebuie să îl determinaţi singuri. Simţiți tensiune interioară în timp ce procesaţi ceea ce auziţi de la mine? Sunteţi într-o stare în care trebuie să absorbiţi, să interiorizaţi, să vă conectaţi unii cu ceilalți și cumva să realizaţi totul?

Comentariu: Da, există o astfel de tensiune, dar nu este clar cum să o transmitem mai departe.

Răspunsul meu: Dar aceasta este o problemă diferită.

Vă spun un lucru: aveți o pregătire serioasă și un potențial serios. Chiar puteți reuși. Nu vă relaxaţi!

Trebuie să prezentăm Creatorului o astfel de dorință colectivă cu intenția corectă de a-L constrânge să Se reveleze pe Sine în noi. Asta trebuie să facem.

Din lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru convenție”

Conexiune feminină și masculină

557Întrebare: Înțeleg că femeile nu se pot conecta direct între ele, dar bărbații pot. Cum ne vom simți conexiunea? Va fi prin bărbați și nu direct unul cu celălalt?

Răspuns: Veți simți pe ambele atât conexiunea dintre voi, cât și conexiunea cu bărbații, în măsura în care vă puteți apropia unul de celălalt.

Nu există nicio diferență între conexiunea masculină și cea feminină. Conexiunea dintre femei este chiar oarecum mai simplă. Când femeile încep să se gândească la scopul superior, egoismul lor pământesc, în general, nu le deranjează atât de mult.

Din Lecția zilnică de Cabala 18.02.20, “Arvut [Garanția reciprocă]”

Avraam – Calitatea spirituală

560Întrebare: Avraam și Terah sunt personaje istorice sau calități spirituale?

Răspuns: Ambele. Desigur, aceste personaje au existat în lumea noastră ca oameni. Și din punctul de vedere al gradului spiritual, Cabala, acestea sunt calitățile noastre interioare.

Adică, atingând un anumit grad spiritual, vom simți prin realizările și calitățile noastre că Avraam este în acest grad.

Din Lecția zilnică de Cabala 20.2.20, “Grupul de zece”

Când inimile se ating

942Întrebare: În Scrisoarea 40, Rabaş scrie că atunci când o piatră este frecată de alta, focul este aprins. Ce înseamnă când inimile noastre se ating?

Răspuns: Când inimile noastre se ating, toate contradicțiile și inconsecvențele se manifestă între noi.

Și dacă în ciuda lor tot vrem să ne unim și să ne frecăm inimile de piatră, atunci începem să simțim căldură între noi. De aici legea fizică a lumii noastre.

Întrebare: Această căldură este adusă de Creator sau este munca noastră?

Răspuns: Aceasta este munca Creatorului. El aduce căldură în inimile noastre atunci când vrem să ștergem contradicțiile care apar între noi.

Din Lecția zilnică de Cabala 22/06/24, Scrierile lui Rabaş “Scrisoarea nr. 40”

De la Moise la bărbaţii Marii Adunări

525Moise a primit Tora la Sinai și i-a transmis-o lui Iosua, Iosua bătrânilor și bătrânii profeților, iar profeții Bărbaților Marii Adunări. (Mişna, Pirkei Avot, capitolul 1).

Întrebare: Mişna nu are doar un înțeles corporal, ci și cabalist. Ar trebui să abordăm aceste texte cu înțelegere literală sau ar trebui să căutăm lumina reformatoare din ele?

Răspuns: Căutăm în texte în special forța de conexiune în acestea, astfel încât Creatorul să poată fi revelat în noi.

Întrebare: De ce menționează Mişna în mod specific transmiterea Torei de la Moise prin Iosua către alți înțelepți?

Răspuns: La acea vreme, Tora era încă transmisă verbal. Fiecare înțelept a primit ceea ce a transmis ucenicilor lor.

Prin urmare, Mişna descrie înțelepții care își transmit realizările spirituale. Antigonus a primit anumite învățături de la Shimon cel Drept și le-a transmis mai departe. Yose ben Yoezer din Tzreida a primit de la Yose ben Yochanan din Ierusalim și le-a transmis mai departe. Yose ben Yochanan din Ierusalim a spus ceva, adică i-a învățat pe discipolii săi un anumit principiu și așa mai departe.

Din Lecția zilnică de Cabala 22/06/24, „Mişna, Pirkei Avot

Colțurile ascunse ale inimii tale

420.06Întrebare: Când aţi studiat cu Rabaş, el cu siguranță v-a spus: „Nu pune întrebări. Va veni timpul și vei înțelege totul singur.” La acea vreme, credeaţi că puteți ajunge la atingerea spirituală?

Răspuns: Există un concept de „credință în înțelepți”, în care o persoană nu are de ales decât să aibă încredere în cei care au atins lumea superioară. S-ar putea să nu crezi și poți merge să verifici cu alții sau să încerci să faci ceva singur; aceasta este alegerea ta.

În lumea noastră, ești într-o stare suspendată. Apare întrebarea: cum vei merge mai departe? Cu propriul tău intelect? Apoi îți vei petrece întreaga viață inventând o mașină cu mișcare perpetuă, mergând din lovitură în lovitură, ca toți ceilalți sau ca diverși inventatori și experimentatori entuziaști.

Nu ai altă opțiune decât să ai încredere în inima ta: ce îţi sugerează și de ce ar trebui să te atașezi? Lumea este plină de înțelepți, toți opusi unul altuia, și toți au dreptate și toți sunt mai deștepți decât tine. Ce poti face? Ai un singur lucru: inima ta. Mintea ta este plină de cine știe ce! Iar inima ta este confuză!

Prin urmare, trebuie să încerci să simți cu cele mai ascunse colțuri ale inimii tale, cu tot eul tău interior, unde este adevărul și de ce ai nevoie. Dar în același timp, încearcă să te cureți de tot felul de straturi impuse de viață și să simți din interior: unde este al meu?

Poate vei descoperi că ai nevoie de meditație, scientologie, noi invenții psihosomatice sau orice altceva. Sau poate trebuie să încerci aici în Cabala. Inima este cea care ar trebui să arate unei persoane locul său. Nimic altceva.

Nu lua pe nimeni în seamă. Lumea noastră a învățat deja că nu există genii. Vorbești cu orice persoană deșteaptă și după câteva zile, dacă nu în aceeași zi și în aceeași conversație, începi să înțelegi că totul este limitat, și derivat din niște surse construite pe semi-înșelăciune, semi-ghiciri şi semi-credinţe.

De ce să ai încredere în cineva sau în ceva inventat de mintea umană? Ar trebui să ai încredere doar în inima ta.

La urma urmei, dincolo de inimă, nu există cabaliști, filozofi, budiști, nimeni; ai încredere în ceea ce se află în profunzimea inimii.

Din KabTV „Am primit un apel. A crede un cabalist” 28/1/10