Daily Archives: 1 iulie 2024

Atentia pentru prieteni

528.01Întrebare: Ar trebui să ne întoarcem constant atenția asupra prietenilor noștri din grupul de zece?

Răspuns: Ce înseamnă întoarcerea atenției? Trebuie să mă străduiesc întotdeauna ca atenția mea să se concentreze exclusiv asupra lor și să crească continuu. Nu este ceva ce poți face o dată la cinci sau cincisprezece minute. Trebuie să fie continuu.

Aş compara asta cu o femeie care tocmai a nascut un copil; ea se gândește constant la copil. Indiferent ce s-ar întâmpla, ea se gândește doar la copil. Așa ar trebui să ne gândim noi la grup. Nu există alt exemplu în lumea noastră.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Dăruind, primind

549.01Întrebare: Cum pot acționa în timp ce accept totul de la prietenii mei din grupul de zece, și în același timp le dau totul?

Răspuns: Rabaş scrie despre asta în articolele despre grup.

Să spunem că dacă sunt într-o relație cu prietenul meu, eu sunt pentru el și el este pentru mine, atunci în acest fel ne transmitem sentimentele unul altuia. Dăruindu-i lui înapoi, mă împiedică să primesc de la el? Se dovedește că a-i dărui lui și a primi de la el sunt toate echivalente cu dăruirea.

La el este şi cu el. Fie că primește de la mine, fie că îmi dăruiește, totul se întâmplă doar de dragul de a-mi dărui. Prin urmare, nu există probleme în acțiune, deoarece intenția este aceeași – de dragul dăruirii.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Întrebări despre munca spirituală —142

281.02Întrebare: Când te alături grupului de zece, în ce fel îţi poţi deschide inima prietenilor și în ce domenii ar trebui să fii întotdeauna rezervat?

Răspuns: Omul ar trebui să-și păstreze sentimentele personale în smerenie.

Întrebare: Dacă prietenii nu-și împărtășesc sentimentele interioare, dar în mare parte fac eforturi, cum are loc construirea unei conexiuni, a unui Kli comun?

Răspuns: Prietenii încep treptat să se simtă unul pe altul, adică locul și munca lor spirituală.

Întrebare: Dacă există o mare diferență între munca internă și cea externă în iubirea prietenilor, cum combinăm toate acestea?

Răspuns: Nu te încurca și rezolvă problema, vei vedea cum o rezolvă Creatorul de sus.

Întrebare: Se întâmplă ca un prieten să dorească să pună în aplicare principiul „fă-ţi un Rav” despre alt prieten. Cum începem să implementăm acest principiu în grupul de zece?

Răspuns: Trebuie doar să-ți înalţi prietenul, cât de grozav este și cât de diferit este de ceilalți. În acest fel, îţi faci un Rav.

Întrebare: Este posibil să-I ceri Creatorului să transmită prietenilor sentimentele pe care le-ai trăit, de exemplu, la Congres?

Răspuns: Cereți, puteți cere.

Întrebare: Cum putem păstra smerenia în grupul de zece? Despre ce merită să vorbim și despre ce nu merită să vorbim?

Răspuns: Puteți vorbi despre smerenie fără nicio restricție.

Din prima parte a Lecției zilnice de Cabala 15/6/24, Scrierile lui Rabaş “Scrisoarea nr. 33”

Corectarea este schimbarea intenției

255Întrebare: Ce înseamnă să-L las pe Creator să lucreze asupra mea?

Răspuns: Pentru a evita astfel de întrebări, trebuie să înțelegi limba Cabalei. Forța absolută, pozitivă și singura existentă a creației se numește Creator.

Pe lângă această forță, există mici forțe negative create special de Creator, care ne includ pe noi. Suntem făcuți astfel doar pentru a obține starea pozitivă, Creatorul, din starea noastră negativă.

Creatorul este o forță pozitivă constantă. Nu există schimbări în El. Când spunem că Creatorul se apropie sau se îndepărtează de o persoană, face ceva sau creează ceva, nimic din toate acestea nu este adevărat. Această forță nu se schimbă altfel nu ar fi perfectă.

În afară de aceasta, a fost adusă la existență o forță rea numită Adam; este opusă Creatorului și trebuie să facă tot posibilul pentru a deveni egală cu El, pentru a se asemăna cu El. Tocmai pentru că forța creaturii este rea, ea îl poate percepe pe Creator ca fiind opus ei însăși.

Dar nu își poate schimba natura de la sine. Singurul lucru pe care îl poate face este să primească forța opusă, pozitivă de la Creator și să se îmbrace pe sine în ea ca intenție a sa. Procedând astfel, rămâne egoist, primitor, incapabil să schimbe nimic în sine. Cu toate acestea, dacă primește intenția de a dărui de la Creator, poate lucra la primirea de dragul Lui. Asta trebuie să ni se întâmple. Pentru asta ne străduim.

Atunci vom deveni asemănători Creatorului. Dar asemănarea nu constă în acțiunea în sine, deoarece nu putem emana sau dărui ceva din noi înșine. Nu putem decât să primim, dar o putem face pentru a dărui.

Cu alte cuvinte, dacă stăm în fața Creatorului și El vrea să ne dăruiască, trebuie să adăugăm doar intenția de a dărui la calitatea noastră de a primi, astfel încât să primim de dragul Lui. Atunci devenim asemănători cu El, echivalenţi, pentru că în spiritualitate contează nu acțiunea în sine, ci sensul ei.

A primi intenția de a dărui este corectarea noastră.

Din Lecția zilnică de Cabala 19.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

Creând presiune în grupul de zece

631.4Întrebare: Ce înseamnă să creezi presiune în  grupul de zece?

Răspuns: Trebuie să creăm o astfel de tensiune între noi încât să ne împingă afară din această lume, din egoism, din spargere, din distanțarea dintre noi. Ar trebui să ne comprime împreună și ar trebui să găsim o stare în care suntem conectați.

De îndată ce atingem această stare, vom simți imediat Creatorul în ea.

Întrebare: Cum pot aceste grupuri care sunt departe de noi să creeze presiuni asupra noastră? La urma urmei, noi suntem aici, iar ei sunt acolo.

Răspuns: Ce înțelegeți prin aceste grupuri? Cu toții participăm împreună la procesul spiritual! Este o armada grozavă. Dar cel mai important este să stabilim direcția și tensiunea generală către conexiunea universală.

Trebuie să creăm un asemenea efort, o asemenea coeziune între noi, încât toată lumea să poată participa. Asta depinde de noi.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, „Pregătirea pentru Convenție”

O sută douăzeci și cinci părţi ale Creatorului

929Dorim să ajungem la o conexiune adevărată și serioasă. Prin urmare, lucrăm trecând prin toate condițiile pentru a simți efortul colectiv, saltul și presiunea interioară, necesitatea unei conexiuni complete în care va apărea Creatorul.

Creatorul este o forță absolută, perfecţiune. Cu toate acestea, ea slăbește, atunci când această perfecțiune coboară la noi prin întregul sistem de lumi. Trecând prin 125 de grade devine foarte slabă, dar tot trebuie să ajungem la ea de jos în sus.

Trebuie să stabilim contactul cu această stare delicată de perfecțiune de deasupra noastră, să ne conectăm cu ea și să devenim ca ea.

Cu alte cuvinte, conexiunea dintre noi ar trebui să fie similară cu această calitate mică a Creatorului – a 125-a parte a stării Sale. Asta trebuie să realizăm.

Sper că vom depune toate eforturile pentru a ne uni într-un singur salt „ca un singur om cu o singură inimă”.

Din Lecția zilnică de Cabala 17.02.20, “Pregătirea pentru Convenție”

Simfonia armonioasă a Universului

232.01Întrebare: Plăcerea spirituală nu este o formă de dor sau presiune psihologică de care vrei să scapi, ci același tip de plăcere pe care o obținem din ceva în viața de zi cu zi?

Răspuns: Este plăcerea unităţii cu întregul univers. Suntem proiectați în așa fel încât omul să simtă perfecţiunea întregii creații în această stare. Acest sentiment de perfecțiune este cea mai înaltă împlinire, cea mai mare plăcere!

Întrebare: Nu este comparabilă cu plăcerile noastre pământești?

Răspuns: Deloc! Absolut incomparabil! Nimic altceva nu o poate înlocui. Este dorința noastră cea mai înaltă, cea mai mare și cea mai puternică și este plină de eternitate, perfecțiune și armonie. Simți interconexiunea tuturor elementelor opuse și modul în care se completează și rezonează.

Această simfonie infinită, armonioasă te umple atât de complet încât aproape că ai suficientă capacitate de a gândi puțin, doar pentru a înțelege cât de vastă și perfectă este.

Întrebare: Percepi asta chiar și în timp ce dormi?

Răspuns: Uneori.

Comentariu: Este interesant să trăiești într-o astfel de lume.

Răspunsul meu: Să nu credeți că a trăi într-o astfel de lume înseamnă a fi într-o stare constantă de Nirvana. Este o lume pe care trebuie să o menții în mod constant în tine, să te ridici, să analizezi și să te înalți. Nu este o lume ușoară, nu. Dar desigur, este o plăcere uimitoare să fii conectat cu perfecțiunea.

Întrebare: Care este rezultatul tuturor acestor lucruri?

Răspuns: Rezultatul este că începi să simți responsabilitatea ta față de toată lumea, nevoia de a studia cu sârguință înțelepciunea Cabalei și de a face tot posibilul pentru a te asigura că toată lumea atinge această stare! Nu te poți distra dacă alții nu se bucură de asta. Trebuie să cobori la ei si sa faci ceva, ca să poata gusta şi ei măcar o mică lingură din această plăcere!

Din KabTV „Am primit un apel. Fericire infinită“7/3/10