“Cum să folosim în mod optim perioada Coronavirusului” (Times Of Israel)

Jurnalul “The Times of Israel” a publicat noul meu articol ““Cum să folosim în mod optim perioada Coronavirusului

Responsabilitatea reciprocă este legea fundamentală a naturii. Este ceea ce realizează conexiunea dintre toate elementele naturii, la nivel mineral, vegetal, animal și uman, sub forma unui sistem unic.

Conform legii responsabilității reciproce, ca elemente umane din sistem, fie că o știm sau nu, avem obligația de a înțelege care ar trebui să fie atitudinea noastră față de sistem, pentru a aduce o stare de echilibru: relaţii de considerare reciprocă, sprijin, iubire și grijă, între toate părţile sale.

Problema este că nu suntem capabili să percepem legea responsabilităţii reciproce și, prin urmare, nu avem nici o idee cum să răspundem cerințelor ei.

De ce nu suntem de acord cu legea responsabilității reciproce

Cum ar putea un individ să fie de acord să fie învinovățit de faptul că întregul sistem este dezechilibrat și produce suferinţă atâtor oameni?

Cum ar putea un individ să simtă că toate crizele care apar în lume se datorează neîmplinirii unui anumit rol în sistem?

O astfel de viziune este contrară însăși rațiunii noastre, care în mod implicit învinovățește alte persoane și alte lucruri din lume pentru neajunsurile noastre.

Cu toate acestea, conform funcționalității perfecte a naturii – un mecanism bine articulat, de grijă și responsabilitate reciprocă – fiecare element individual este echivalent cu întregul sistem. Astfel, fiecare element are o importanță și responsabilitate uriașă.

Dacă legea responsabilităţii reciproce a naturii ne-ar fi dezvăluită, am vedea că fiecare persoană este responsabilă pentru întreaga umanitate.

Dar noi ne trăim viața fără să cunoaștem această lege, în interiorul percepțiilor noastre egoiste individuale și înguste.

Pe de o parte, a trăi ignorând legii responsabilității reciproce a naturii ne oferă spațiu pentru libera alegere, deoarece, dacă am avea percepţia și senzația clară a strânsei noastre interdependențe, am fi cu toţii obligaţi să gândim și să acționăm involuntar în beneficiul comun al umanităţii, trăind ca animalele, care urmează instinctiv poruncile naturii.

Pe de altă parte, dezvoltarea umană, neținând cont de nevoia noastre de a stabili conexiuni reciproce de grijă și responsabilitate, ne-a adus într-o stare în care fiecare suntemgata să exploatăm, să manipulăm și chiar să abuzăm de ceilalți pentru propriul beneficiu- la polul opus al responsabilității reciproce.

Staţi și nu faceţi nimic – mai bine

Există o zicală cabalistă care spune: „stați și nu faceți nimic – mai bine”. Înseamnă că înainte de a ne ocupa de toate tipurile de activități, este mai bine să ne oprim și să analizăm dacă intenția din spatele acțiunilor noastre este corectă, dacă ceea ce urmează să facem ne va conduce pe toți într-o direcție pozitivă, dacă ne propunem beneficiul celorlalți oameni și a naturii și nu doar să ne trăim viața încercând să ne împlinim interesele egoiste.

Până de curând, eram într-o morişcă competitiv-egoistă încercând să profităm unul de celălalt, cât puteam. Eram angajaţi într-o încercare comună de a ne croi drum în viață, încercând să prosperăm din exploatarea altor oameni și ale nivelurilor natural, vegetal și animal, ale naturii.

Atunci, Natura însăși ne-a pus într-o nouă situație care ne-a obligat să intrăm în starea de „a sta și a nu face nimic – mai bine” despre care vorbesc cabaliştii.

Cum? Dȃndu-ne coronavirusul.

O dată cu răspândirea globală rapidă a coronavirusului, de la o țară la alta, printr-un efect de domino, natura ca un părinte grijuliu, dar totuși strict, ia copilul (umanitatea) cu comportament greșit de mȃnă și îl pune la colţ:

„Acum, ascultaţi-mă! Nu mai ieșiţi nicăieri o perioadă. Nu mai ieşiţi noaptea. Fără petreceri. Fără călătorii în străinătate. Nici o întâlnire cu prietenii. Puteți ieși doar pentru a lua ceea ce aveți nevoie, iar apoi trebuie să vă întoarceți direct acasă.”

Vreau să vă gândiți de ce sunteți pedepsiţi, la ce ați făcut rău. Acum v-aţi maturizat și nu mai puteți continua să faceţi încurcături, gândindu-vă doar la voi, ca niște copii.”

Loviturile la scară globală cheamă la trezirea globală

Criza financiară globală din 2008 a fost un semnal important, ca umanitatea să-și dea seama cât de interconectați și interdependenți suntem la nivel global.

Faptul că o bancă intrată în faliment într-o țară a dus la căderea mai multor bănci din în alte țări, ceea ce a determinat în continuare  executarea silită a ipotecilor de case, șomaj în masă și, mai târziu, proteste în întreaga lume, a dus la apariția unor cuvinte precum „interconectare globală” și „interdependență globală”, folosite mai înainte în special de organizaţii new-age și alte tipuri spirituale, în cercurile de nișă, dar care acum au devenit cuvintele politicienilor și ale economiștilor, auzite frecvent la știrile zilnice.

Ni s-a oferit o lecție despre modul în care valoarea maximizării intereselor proprii în detrimentul altora, care s-a manifestat printr-un lanţ de împrumuturi, creditări, bănci de investiţii, investitori și agenţii de rating, a determinat prăbușirea infrastructurilor noastre financiare, având  în plus, efecte negative, resimțite de oamenii din întreaga lume. Cu alte cuvinte, am învățat o lecție despre faptul că trăind într-o lume interdependentă, atunci când ne gândim doar la beneficiile noastre personale ajungem la o criză.

Criza coronavirusului de astăzi vine să ne arate cât de interconectați și interdependenți suntem la nivel global, la un nivel cu totul nou.

Umanitatea a ajuns să se izoleze în carantină, fiecare persoană și familie în casele lor, pentru o perioadă considerabilă de timp, pentru a avea  spațiul necesar introspecției și învățării.

Astăzi, însă, ni se oferă o șansă nu numai să vedem cât de interconectați și interdependenți suntem și în ce fel paradigma noastră de creştere a intereselor personale în detrimentul celorlalți, ne-a condus către o stare periculoasă. De data aceasta, ni s-au oferit condiții și timp pentru a învăța cum putem realiza interdependența într-o manieră pozitivă,  învățând cum să acționăm cu grijă și responsabilitate, unul față de celălalt.

Având în vedere limitările impuse astăzi, ar fi benefic pentru noi să aflăm cum ne putem schimba interdependența dintr-una la care ne obligă natura, trezindu-ne prin mijloace pe care le simțim nedorite și chiar dureroase, într-alta pe care să o percepem ca fiind de dorit.

Cu alte cuvinte, astăzi putem învăța cum să dorim să ne asumăm responsabilitatea pentru ceilalți, cum putem găsi plăcere în a gândi și a acționa în beneficiul altora și cum o astfel de formă de conexiune este mult mai satisfăcătoare decât modul nostru anterior de a gândi și de a acționa, doar pentru propriul beneficiu.

Dacă facem un pas către implicarea noastră într-o astfel de formă de învățare integrală – educația care îmbogățește conexiunea dintre noi, și cu natura – vom descoperi că există o viață superioară, în afara dorințelor noastre, pentru beneficiul personal.

Punerea în aplicare a conexiunilor de grijă si responsabilitate reciprocă dintre noi ne va aduce „într-o clipă” în echilibru cu natura, iar apoi vom simți natura în perfecțiunea și integralitatea ei.

Treziți-vă și simțiți schimbarea către o nouă fază a evoluției noastre

„Stați și nu faceți nimic – mai bine” este următoarea fază a evoluției umane pe care natura ne-a determinat să o realizăm, odată cu debutul coronavirusului.

Este o fază necesară, pe care trebuie să o parcurgem, pentru a ne îndepărta de cursa fără speranţă, ca aceea a unui șoarece care aleargă în interiorul roții sale,  cursă bazată pe interesul propriu și în care alergăm întruna.

Astăzi, în condițiile de carantină la scară enormă, impuse de pandemia coronavirusului, natura ne încurajează să ne stabilizăm și să începem un nou proces de învățare introspectivă, despre cine suntem, ce este această realitate în care ne aflăm, care îi sunt legile, în ce măsură depindem unul de celălalt și de natură, în ce măsură natura depinde de noi și cum putem folosi în mod optim această stare pentru a ne îmbunătăţi, pentru a acționa mai armonios unul cu celălalt și cu natura ?

În această conjunctură ne vine în ajutor educația integrală de îmbogățire a conexiunii 

Pentru a realiza starea în care am intrat, cel mai mult am beneficia absorbind înţelepciunea conexiunii la fel de regulat precum consumăm știrile, pe cât de mult jucăm jocuri video sau ne implicăm în social-media, adică să ne hrănim cu materiale educaționale, exemple și activități practice care ne întăresc nevoia și importanța de a deveni mai atenți, mai responsabili și mai grijulii unul faţă de celălalt.

Făcând acest lucru, vom deschide o dimensiune cu totul nouă a existenței, unde vom experimenta perfecțiunea, pacea, unitatea, împlinirea completă și fericirea.

Ni s-a oferit o ocazie importantă de a creşte considerabil în relațiile noastre, unul cu celălalt și cu natura și de a aprofunda cunoașterea sistemului naturii și a legilor sale.

Sper astfel că vom folosi în mod constructiv această perioadă unică în care am intrat și, într-adevăr, o vom folosi pentru a deveni mai echilibraţi și a trăi în armonie cu natura.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: