“Cum transformă COVID-19, umanitatea” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Cum transformă COVID-19, umanitatea

Departamentul de Poliție Fort Myers a format din mașinile poliției o inimă, mulțumind astfel lucrătorilor din sănătate, de la Lee Memorial Hospital

Rapoarte recente indică „tulburări grave ale creierului întâlnite la pacienții cu recuperare ușoară, de COVID-19”. De asemenea, Melinda Moyer a scris în The New York Times: „Printre pacienții internați pentru Covid-19 în Wuhan, China, mai mult de o treime au prezentat simptome ale sistemului nervos”, iar „cercetători francezi au raportat că 84 la sută dintre pacienții cu Covid și internați la UCI au avut probleme neurologice și că 33 la sută au continuat să acționeze confuz și dezorientat atunci când au fost externaţi. În mod clar, coronavirusul nu este doar o infecție respiratorie; ne afectează ȋn ceea ce suntem.

Povestea coronavirusului ne obligă să ne reconsiderăm valorile, prioritățile, relațiile noastre. Treptat, ne vom da seama că fericirea și satisfacția de durată nu se regăsesc în acumularea de avere sau proprietăți.

Astăzi, deja este recunoscut faptul că virusul se răspândește în aer, nu doar în picăturile care se află, până la doi metri de purtător. Infectează pe toți, fiecare persoană, deși în moduri diferite. Nu înseamnă că toți vom suferi sau ne vom îmbolnăvi, dar cu toții vom simți că ne schimbăm – extern și intern – în comportamentul, ȋn gândurile și acțiunile noastre. În tot ceea ce facem, ceva va fi diferit.

În acest moment, ne concentrăm mai ales pe schimbările de suprafaţă (impactul asupra simțurilor noastre), cum ar fi vederea încețoșată, pierderea capacității de a mirosi și de a gusta, etc. Dar impactul depășește cu mult simțurile fizice. Dacă te uiți cu atenție în interiorul tău, sunt sigur că vei afla deja că nu ești deja aceeași persoană care ai fost înainte de izbucnirea virusului. Observați cum s-au schimbat gândurile, ambițiile, speranțele și așteptările voastre. COVID nu este doar un virus; el ne reprogramează psihicul.

Povestea coronavirus ne obligă să ne reconsiderăm valorile, prioritățile, relațiile noastre. Treptat, ne vom da seama că fericirea și satisfacția de durată nu se regăsesc în acumularea de avere sau proprietăți. A avea o grămadă mai mare de cărămizi și lemn ȋnscrise pe numele meu nu mă va mulțumi și, cu siguranță, nu mă va face fericit. Nu o va face nici adunarea mai multor zerouri în bancă, a căror valoare este plăcută doar atunci când te fac să te simți superior celorlalți.

Este posibil să nu observăm nici măcar că ne-am schimbat și, cu siguranță, nu vom ști de ce, dar în câteva luni, când vom privi înapoi la cine eram la începutul acestui deceniu, vom vedea cât de departe am ajuns. Nu vom simți că ne-am schimbat din cauza virusului; pur și simplu vom aprecia valori diferite faţă de cele de astăzi.

Virusul impune modificări foarte subtile. Este un sentiment de responsabilitate socială asupra psihicului nostru. Ideea că nu port masca pentru a mă proteja, ci pentru siguranța altora – deci nu ȋi voi infecta, deoarece pot fi un purtător asimptomatic – este străină de mentalitatea ȋn care am fost crescuți. Dar, în mentalitatea iniţiată de COVID-19, este un dat.

Schimbările sociale și emoționale pe care le-a creat virusul sunt deja în curs. Cu cât mai mult le adoptăm, cu atât mai bine ne vom simți pe parcurs.

Dar virusul va duce mai departe decât datoria de a purta măști. Deoarece a distrus industria divertismentului, a distrus cultura mesei și a adus o lovitură devastatoare întregii noțiuni de cumpărături fizice, de fapt, ne obligă să adoptăm responsabilitatea socială și la nivel economic. Țara va trebui să-i ajute pe cei care nu pot găsi venituri să-și obțină pâinea, fără deosebire. În același timp, țara trebuie să-i oblige să dea ceva în schimb.

Va trebui să învățăm că într-o societate cu responsabilitate reciprocă, obținem ceea ce avem nevoie, dar trebuie să dăm și noi. Mai mult, numai cei care dau câștigă dreptul de a primi. Aceasta nu înseamnă că toți oferim același lucru, deoarece nu toți oamenii sunt la fel, dar se va considera că fiecare persoană trebuie să depună un efort minim în beneficiul societății. În curând vom realiza că așa trebuie să fie; ni se va părea firesc și nici nu ne vom aminti că am crezut cândva altfel.

Schimbările sociale și emoționale pe care le creează virusul sunt deja în curs. Cu cât mergem mai mult cu ele, cu atât ne vom simți mai bine pe parcurs. Cu cât rezistăm mai mult, cu atât virusul va deveni mai agresiv. Dacă ȋnsă ne jucăm această șansă, nici măcar nu o vom simți ca o boală, nici măcar ca o răceală ușoară. Trecem la o eră a responsabilității sociale, a prosperității și a fericirii pentru toată lumea, iar virusul este ghidul nostru ascuns, scrupulos dar atent.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed