“Exodul din Egipt și ieșirea din pandemie” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinExodul din Egipt și ieșirea din pandemie

În noaptea de Pesah, în mod tradițional toată lumea stă alături de cei dragi la o masă festivă pentru a citi despre libertate și suferințele sclaviei și ale plăgilor, și despre dorința de eliberare. Pentru un al doilea an consecutiv în SUA și în majoritatea comunităților din întreaga lume, mulți nu vor sărbători fizic, deoarece pandemia nu a fost încă îndepărtată. Deci, când ne întrebăm „Ma nishtana?” (Ce s-a schimbat?), o reflecție interioară despre ceea ce face această noapte diferit de toate celelalte, s-ar putea să avem nevoie să examinăm de ce încă suportăm situații dureroase și cum putem fi eliberați de ele o dată pentru totdeauna.

Pesah, din ebraicul „Pesach”, înseamnă trecere. Simbolizează tranziția de la dominația Faraonului, egoismul nostru, exploatarea altora de dragul nostru, într-o stare de iubire și dăruire atunci când apare o nouă dorință de conexiune socială pozitivă. Această dorință este numită „Moise”, din cuvântul „moshech” (trăgând), pentru că el este cel care scoate pe Israel din exil, adică din ego-ul care ne controlează.

Pesah, din ebraicul „Pesach”, înseamnă trecere. Simbolizează tranziția de la dominația Faraonului, egoismul nostru, exploatarea altora de dragul nostru, într-o stare de iubire și dăruire atunci când apare o nouă dorință de conexiune socială pozitivă. Această dorință este numită „Moise”, din cuvântul „moshech” (trăgând), pentru că el este cel care scoate pe Israel din exil, adică din ego-ul care ne controlează. De fapt, sărbătoarea de Pesah descrie un proces interior de forțe contradictorii care interacționează între ele până când perioada de intensificare a divizării duce în cele din urmă la o abordare complet diferită a considerației pentru ceilalți.

O astfel de perioadă critică de reflecție a fost declanșată de epidemia COVID-19. A apărut ca o oglindă, ca să ne privim și să descoperim cât de dependenți suntem unii de ceilalţi și cât de opuși am fost de starea dorită, de grijă reciprocă. Aceasta indică faptul că nu avem încotro, așa că ar fi bine să ne așezăm și să nu facem altceva decât să ne îmbunătățim relațiile cu cei apropiați – chiar dacă nu se află într-o apropiere fizică – și în cadrul societății.

De ce este asta atât de important? Este esențial, deoarece cauza principală a fiecărei probleme este dorința noastră egoistă de a ne bucura doar pentru noi înșine, fără a ține cont de ceilalți. Și dacă îmi pasă de ceilalți, depind de ei doar în măsura în care se referă la mine. Ca urmare a acestei abordări, după o perioadă atât de extinsă, nu am reușit să creăm condițiile necesare pentru a ieși din pandemie.

Haggadah pe care o recităm în timpul mesei tradiționale de Seder include expresia „am fost sclavi” ai Faraonului și nu am putut scăpa singuri. Astăzi suntem, de asemenea, înrobiți de înclinația noastră rea, care stârnește dispute între noi și creează lipsă de echilibru la toate nivelurile naturii, ceea ce provoacă boli, disperare și suferințe. Eliberarea dintr-o astfel de stare este adevărata ieșire din Egipt, ieșirea din controlul dorințelor noastre egoiste.

Când vom fi eliberați? Când vom fi liberi de ură și vom începe să simțim că sănătatea și bunul nostru viitor depind de relațiile pozitive dintre noi, când începem să gândim bine la ceilalți, să îi îmbrățișăm și să dorim să le aducem beneficii. Este posibil să atingem acest ţel, dacă cerem Forței superioare, Creatorului să ne scoată din Egipt cu o mână puternică dar grijulie și să ne treacă peste toate, din starea de diviziune, desconsiderare și răceală, din societatea modernă către una de iubire, căldură și cooperare.

Vă doresc tuturor un Pesah fericit!

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed