“Mutându-ne, după virus, pentru a nu reveni niciodată” (Newsmax)

Articolul meu  pe Newsmax: “Mutându-ne, după virus, pentru a nu reveni niciodată

Peste tot în lume, oamenii pleacă din centrele orașelor lovite de coronavirus, în suburbii și nu numai, în țară sau chiar în alte țări. În câteva luni de la izbucnirea pandemiei, oamenii s-au obișnuit să lucreze de acasă, ceea ce face ca necesitatea de a locui aproape de birou să fie redundantă. Drept urmare, mii de apartamente din cartierele de odinioară din orașele mari din întreaga lume rămân goale.

Schimbarea este mai mult decât temporară. Oamenii nu vor avea niciun motiv să se întoarcă, altele decât pentru posibile activități recreative, dar chiar și acestea vor dispărea probabil în marile orașe. Schimbarea la care asistăm în întreaga lume nu este altceva decât o transformare a civilizației umane.

Nu doar munca, ci totul devine virtual. Băncile și serviciile financiare, birourile guvernamentale, companiile de software și de înaltă tehnologie și majoritatea celorlalte produse și servicii se mută pe arena online. Și acolo unde este necesară prezența fizică, livrările cu drone vor înlocui o mare parte din drumurile pe care este necesar sa le facem astăzi.

Dar oamenii nu vor fi mai fericiți. Dimpotrivă, sentimentele de rău care se răspândesc în America și în întreaga lume, doar se vor răspândi mai departe și mai adânc în inimile oamenilor. COVID-19 ne-a expus maltratarea reciprocă, desconsiderarea, insensibilitatea și veninul pe care îl purtăm față de oricine cu care nu suntem de acord. Cei care se vor ascunde în casele lor de la țară vor rămâne acolo de teama violenței din orașe și de pe drumuri și se vor simți foarte singuri și izolați. Cei care vor rămâne în orașe se vor teme să iasă din casele lor chiar și pentru a face rost de alimente.

În această situație, oamenii nu vor avea de ales decât să înceapă să caute răspunsuri reale la problemele lor. Când o vor face, își vor da seama că cei care le-au spus că mizeria lor este cauzată de președinte (oricine ar fi el peste două luni), sau de un anumit partid, sau de o anumită politică sau de o nedreptate, ar fi putut fi corecţi, dar au ratat cauza principală. Și fără a găsi rădăcina, tăierea lăstarilor nu face nimic pentru a ușura durerea.

Pe măsură ce oamenii își examinează situația, își vor da seama că există o rădăcină comună pentru toate situațiile lor: relațiile umane rupte. Vor vedea că necazurile noastre provin din relațiile sparte dintre noi. Ne-am transformat societatea într-un câmp de luptă al sectelor care se confruntă, divizate în funcție de rasă, bogăție, religie, apartenență politică și, în general, orice lucru care îi poate deosebi pe oameni și îi poate face oponenţi.

Nefericirea noastră nu provine de la un anumit lider, partid sau orice altă autoritate. Rezultă din faptul că nu-mi place și nu pot avea încredere în aproapele meu. În multe cazuri, ne simțim înstrăinați chiar în propriile familii. Când aceasta este situația, nu are nicio importanță cine este la putere; ne vom simți mereu nefericiți. Dimpotrivă, dacă avem o familie grozavă, strâns legată și vecini grozavi de care ne place și în care putem avea încredere, nu ne va deranja cu adevărat cine este la putere și ce fac ei; ne vom simți în siguranță și fericiți, în comunitățile și familiile noastre.

Când oamenii protestează împotriva nedreptăților, își dezvăluie frustrarea și furia. Cauzele lor ar putea fi adesea nobile și demne, dar furia pe care o exprimă în protestele lor nu provine din indignarea lor față de nedreptatea cauzată de autorități; exprimă în principal deconectarea lor de societate. Altfel, ei nu ar fi în stare să dea foc afacerilor și caselor altor persoane, spulberându-le mijloacele de trai și bătându-le, pentru a protesta împotriva nedreptăţii.

Ruperea socială se întâmplă în toată lumea occidentală și nu numai. În America, însă, este cea mai vizibilă, deocamdată. Dacă America poate face față, la fel vor face și alte țări. Dacă America nu o face, altora le va fi mult mai greu să reușească.

Orașele în curs de golire ale Americii sunt o alertă roșie, un apel pentru a stabili solidaritatea, grija și responsabilitatea reciprocă în societate. În societate vor exista întotdeauna opinii diferite, deoarece natura ființelor umane este să aibă propriile lor opinii. Întrebarea nu este cum îi facem pe toți să vadă că avem dreptate, ci cum să îi facem pe toți să se simtă din nou ca o singură familie sau, cel puțin, ca un singur cartier, unde un cartier bun este bun pentru toată lumea!

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed