“Bilanţul la un an după Acordurile Abraham” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinBilanţul la un an după Acordurile Abraham

Un acord bilateral între țări este întotdeauna mai bun decât niciun acord. La un an de la semnarea Acordurilor Avraam intermediate de SUA, pentru pace și normalizarea relațiilor dintre Israel și statele arabe, întrebarea este cum au transformat cu adevărat regiunea și cum a beneficiat în special Israelul de aceasta?

Parlamentul israelian, Knesset, a sărbătorit prima aniversare a pactului pentru lansarea unei noi iniţiative dedicat acordurilor Abraham. Scopul a fost consolidarea legăturilor dintre Israel și statele din Golf, Bahrain, Maroc și Sudan, dintr-o perspectivă economică și turistică. Comemorarea a fost urmată de o întâlnire trilaterală la Washington între oficialii SUA, ai Israelului și din Emirate.

Este bine că statul Israel, care suportă relații ostile și se află în continuă amenințare existențială din partea vecinilor săi, continuă să păstreze acordurile și principiile sale. De asemenea, servește ca un bun indicator pentru alte țări care intenționează să atingă pacea.

Am fi putut beneficia mult mai mult de relațiile cu statele din Golful Arab și în general cu Orientul Mijlociu, dacă am fi fost mai uniți și mai puternici între noi. În Israel există atâtea forțe opuse și divizate, fiecare descalificându-l pe celălalt și împiedicându-l pe celălalt să reușească, chiar și atunci când este vorba de acorduri cruciale de care depinde viitorul statului Israel.

Aceasta este calea egoismului – beneficiul în detrimentul altora – care acționează în noi în mod natural și crește neîncetat. Chiar și acum 3.800 de ani egoismul uman ne-a adus la o diviziune semnificativă. Locuitorii vechiului regat al Babilonului erau egocentrişti și divizaţi, ceea ce a culminat cu construirea celebrului Turn Babel. Acest „zgârie-nori” simboliza îndemnul egoist, gândul pretențios al babilonienilor că au puterea de a ajunge până la cer și de a controla natura, chiar forța supremă a naturii.

Avraam, tatăl nostru, care a recunoscut egoismul și tendința acestuia de a duce la probleme serioase, a adunat un grup de oameni sub cortul său și i-a învățat doctrina vieții – metoda conexiunii. Din acest grup de rezidenți separați ai Babilonului, poporul Israel a fost fondat ca națiune.

Avraam a învățat pe oricine era interesat cum să ajungă la acorduri cordiale între ei, cum să depășească conflictele care separă oamenii și să se conecteze cu iubire. El a explicat că din dorința de a se uni între ei în prietenie apare forța pozitivă care există în natură, o forță unificatoare și de conexiune. Această forță supremă a naturii este cea care ridică ființele umane deasupra egoismului mizerabil și le conectează împreună în iubire.

Din zilele lui Avraam și până astăzi, condiția pentru toate acordurile de pace cu orice țară, depinde de acordul nostru de a face pace între noi. Dacă continuăm să ne separăm și să ne certăm între noi, atunci acele țări care au semnat deja acorduri și s-au fotografiat frumos ca imagine poster, pot să-și retragă semnătura din acorduri.

Este regretabil să trăim într-un moment în care am avut susținători precum fostul președinte Trump și ni s-a oferit posibilitatea de a ne gestiona destinul într-o direcție care este benefică pentru noi și pentru toți oamenii, dar am neglijat și am respins acea oportunitate. Cine știe când se va întoarce o astfel de șansă.

Ni se pare că trăim pe pământul Israelului prin rezistența, intelectul și forța mâinilor noastre, dar adevărul este că noi existăm aici prin harul cerului. Acordurile sunt întotdeauna de preferat relațiilor neplăcute, dar în primul rând trebuie să ne angajăm și să fim de acord între noi că, în ciuda egoismului separator, ne vom strădui să creștem puterea conexiunii dintre noi și să fim buni unii cu alții. Numai în acest fel va fi trezit harul suprem și El va face pace între noi și cu restul lumii.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed