“Conflictul China-Taiwan—este real?” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinConflictul China-Taiwan—este real?

Între vineri și luni, peste 150 de avioane de vânătoare chineze au pătruns în spațiul aerian al Taiwanului. La rândul lor, taiwanezii au declarat că se pregătesc pentru război cu gigantul vecin, iar SUA au cerut Chinei să întrerupă intruziunile sale provocatoare. În timp ce tensiunea în creștere este într-adevăr deconcertantă, cred că este un conflict destul de fals între două părți ale aceleiași națiuni și este în interesul altor țări să le pună una împotriva celeilalte. Oricum ar fi, cred că atunci când China o va dori, cele două se vor reuni, Taiwanul se va alătura Chinei și de asemenea China se va schimba în consecință.

Dacă este ceva, probabil că intenția Chinei în incursiunile sale aeriene nu a fost să sperie Taiwanul, ci să provoace SUA, protectorul declarat al Taiwanului. Dar în realitate, nu văd ce are de câștigat China dintr-un război cu Taiwanul. Acolo nu există teritoriu și toată tehnologia pe care o are Taiwanul, China o are și ea. Sunt sigur că există motive ulterioare aici, care nu sunt raportate de presă, dar în orice caz nu văd niciun motiv de război aici.

Trebuie să înțelegem că China nu este doar o altă țară. Este un monstru al unei republici cu o populație de peste 1,4 miliarde de oameni. Acești oameni provin din culturi, religii, stări sociale și moduri de viață diferite și adesea în ciocnire. Prin urmare, guvernul chinez trebuie să mențină o formă foarte strictă de guvernare pentru a ține țara sub control. Se spune că nu ar trebui să judecăm alți oameni până nu suntem în locul lor. Prin urmare, nu m-aș grăbi să judec asupra Chinei.

Mai mult, dacă China ar vrea cu adevărat să recucerească Taiwanul, ar face-o exact așa și nimeni nu ar ridica un deget pentru a o opri. SUA, Europa, Rusia, niciuneia dintre ele nu îi pasă de Taiwan și cu siguranță nu ar risca să meargă împotriva Chinei. Dacă China ar decide să cucerească Taiwanul, ei ar protesta, dar nu ar fi altceva decât un joc de vorbe ipocrit. Mai mult, faptul că Taiwanul este încă o țară suverană dovedește că China nu vrea să o revendice.

În general, cred că ne mutăm într-o nouă eră. Întregul concept de stat-națiune se dizolvă. Astăzi, nu există nimic mai mult decât un steag și un imn.

Cu mulți ani în urmă eram în Irlanda de Nord, în timp ce ei încă luptau pentru independența față de Marea Britanie. Chiar am participat la unul dintre marșurile lor și am pretins că sunt mândru că sunt unul dintre ei.

Dar acele zile s-au terminat. Lumea devine mai rotundă; toată lumea este conectată la toți ceilalți și întregul concept de granițe își pierde sensul. Dacă nu ar fi traficul de droguri și apărarea împotriva lor, nu ar exista niciun motiv pentru garduri între țări.

Cred că lumea se îndreaptă către un loc mai bun, o manieră de existență mai colaborativă. Va trebui să mai suportăm câteva lovituri, dar în cele din urmă vom înțelege că există o traiectorie foarte clară aici – spre unitate și coeziune. Dacă înțelegem asta, vom putea avansa spre ele de bunăvoie și mult mai plăcut.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed