“Dacă Israelul ar fi fost America” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Dacă Israelul ar fi fost America

De luni de zile, urmăresc cu o îngrijorare crescândă nonșalanța inconştientă a israelienilor față de Covid-19. Mi-e teamă că acum este prea târziu pentru a anula daunele. În ultima săptămână, numărul mediu de morți a fost de 31 de persoane, iar rata crește rapid, deoarece multe spitale au depășit capacitatea maximă iar personalul medical este epuizat. În mod proporțional, 31 de decese sunt echivalente cu o rată de decese zilnice de 1130 de persoane în SUA. Și crește repede. Și în ceea ce privește cazurile noi, nimeni nici măcar nu se apropie de Israel. Pe 3 septembrie, numărul de cazuri noi confirmate a fost de 2.990 numai în acea zi. O săptămână mai târziu, pe 10, numărul zilnic era de 4.400. Șase zile mai târziu, pe 16 septembrie, 6.600 de teste au fost pozitive, iar o săptămână mai târziu, pe 23 septembrie, nu mai puțin de 11.300 de persoane au fost testate pozitiv la coronavirus în acea zi. Dacă Israelul ar fi America, această rată ar însemna 419.000 de cazuri noi confirmate într-o singură zi!

Și în tot acest timp, secțiuni întregi ale națiunii ignoră în mod sfidător ordinele de carantină ale guvernului. Ei spun că nu se vor conforma până când alte sectoare nu se vor conforma. Ei protestează împotriva modului de gestionare de către guvern a crizei Covid-19, şi refuză să poarte măști, sau să păstreze distanța socială. În primul val al pandemiei, am fost umăr la umăr și aproape am eliminat virusul. În al doilea val, am devenit un exemplu de țară paralizată de certurile interne.

În lupta împotriva virusului, se pare că am comis toate erorile posibile. Dar când nici măcar nu suntem de acord să încercăm un parcurs al acțiunii și, dacă nu reușește, să încercăm altul, nu rezultă niciun fel de acțiune, iar rezultatele oribile încep acum să se arate. În scurt timp, numărul proporțional al deceselor din Israel va depăși cu o marjă imensă pe cel al tuturor țărilor. Deoarece lumea examinează întotdeauna Israelul cu o privire mai atentă, vom deveni o dovadă că dezbinarea cauzează distrugerea.

Închiderea care a fost declarată acum va produce probabil rezultate slabe, nu pentru că este o idee proastă, ci pentru că nu suntem uniți și nu ne supunem. Încă facem tot ce vrem, în ciuda ordinelor guvernamentale și a încercărilor poliției de a le pune în aplicare. Rezultatul va fi că oamenii vor cădea pe străzile Israelului, la propriu.

Coronavirusul ar fi putut fi o oportunitate de a servi ca model pozitiv. Când lumea este în întuneric, frică și dezbinare, am putea fi un exemplu de unitate. Am putea arăta cum ne ridicăm peste diferențele și antipatiile noastre (profunde) și să ne unim, pentru a învinge un inamic, de altfel invincibil. Dar eșuăm si cei de stânga și cei de dreapta, ne gândim doar la noi înșine, și ne vedem doar propriile interese.

Tocmai am sărbătorit Yom Kippur, Ziua Ispășirii, când ar fi trebuit să ne ispășim păcatele. Dar Yom Kippur nu ne ispășește de păcatele împotriva semenilor noștri și chiar în aceste zile sfinte ale evreilor, am comis nenumărate păcate împotriva vecinilor noștri, nerespectând regulile simple, care ar fi putut tăia lanțurile de infectare.

Nivelul actual al urii interne și al diviziunii din societatea israeliană a devenit un risc existențial. Slăbim rândurile și capacitatea de a rezista agresivității. Mai mult, suntem pe punctul de a erupe cu acte interne de violență și agresiune.

De mai multe ori, înainte, am fost consumați de războaie civile. În ultimul, ne-am pierdut suveranitatea și ne-au trebuit aproape două milenii să o recâștigăm. Acum vedem că relele care ne-au cauzat distrugerea atunci, sunt încă la fel de active și amenință să aducă iarăși peste noi osânda, dacă nu punem frână ego-urile noastre.

Nu putem și nu ne vom convinge reciproc să o facem. Trebuie doar să ne amintim că a fi Israel înseamnă să menținem unitatea, în ciuda diferențelor dintre noi, deasupra lor. Pe lângă faptul că, făcând acest lucru, vom da un exemplu pe care alții vor dori să-l urmeze, realizarea acestui lucru ne va salva națiunea de un alt război civil și un alt exil.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: