“Eu sunt perfect! Toţi ceilalţi sunt groaznici” (Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinEu sunt perfect! Toţi ceilalţi sunt groaznici

Priviţi la titlu; nu asta credem cu toții? Lumea este într-o formă teribilă; uitați-vă la ceea ce s-a întâmplat doar în acest an: oamenii au devenit răi, ostili, neîncrezători și în dispută. Priviţi la ce s-a întâmplat cu alegerile prezidențiale; priviţi la ce se întâmplă cu Covid-19; uitați-vă la ceea ce se întâmplă pe străzi, între negri și albi, superbogați și ei bine, toți ceilalți, între polițiști și civili, cu șomajul și pachetele de stimulare, iar lista este interminabilă. Oriunde te uiți, nu găsești nimic bun. Singura excepție, desigur, sunt eu. Oamenii sunt groaznici, dar eu? Nu este nimic în neregulă cu mine. Nu asta credem noi toți? Și dacă asta credem cu toții, cu excepția probabil, a foarte puțini, este o minune că lumea noastră este ceea ce este?

Ne putem spune un milion de povești despre motivul pentru care nu putem face nimic pentru lume, că oamenii sau țările puternice ne împiedică să ne conectăm sau că ei sunt adevărații distrugători ai lumii. Este posibil ca aceste povești să fie adevărate, dar trebuie totuși să ne întrebăm dacă am făcut tot ce ne stă în putință unde putem face diferența. Pentru că dacă nu am făcut-o, atunci suntem de vină pentru starea rea a lumii.

În înțelepciunea Cabala, privim lucrurile cu totul altfel: este scris în Mișna (Sanhedrin 4: 5) „Fiecare persoană trebuie să spună: „Lumea a fost creată pentru mine”.” Potrivit cărții Likutei Moharan „Rezultă că, dacă întreaga lume a fost creată pentru mine, trebuie să privesc și să aprofundez corectarea lumii în orice moment, să satisfac nevoile lumii și să mă rog pentru ele.”

Cu alte cuvinte, faptul că lumea este rea nu se datorează faptului că alți oameni sunt răi și eu sunt singurul care este bun. Dimpotrivă, este rea pentru că am fost neglijent în datoria mea de a „privi și a pătrunde în corectarea lumii în orice moment, de a satisface nevoile lumii și de a mă ruga pentru ele”. Adică este rău pentru că nu-mi fac treaba; este vina mea că oamenii suferă.

Și când vă uitați la tipul de muncă pe care trebuie să-l facem pentru a face lumea un loc mai bun, veți descoperi că singura noastră lucrare este de a ne consolida coeziunea. Nimic altceva nu este în neregulă cu lumea, cu excepția modului în care ne raportăm unii la alții și la natură în ansamblu. Înțelepciunea Cabala vede fiecare persoană ca fiind pe deplin responsabilă față de starea lumii, nefiind nici una exclusă. Ne putem spune un milion de povești despre motivul pentru care nu putem face nimic pentru lume, că oamenii sau țările puternice ne împiedică să ne conectăm sau că ei sunt adevărații distrugători ai lumii.

Este posibil ca aceste povești să fie adevărate, dar trebuie totuși să ne întrebăm dacă am făcut tot ce ne stă în putință, acolo unde putem face diferența. Pentru că dacă nu am făcut-o, atunci suntem de vină pentru starea rea a lumii. Dacă am acționa cu toții pe baza acestei premize, lumea ar fi cu siguranță un loc minunat și niciun magnat sau proprietar media nu ar putea să o schimbe în rău. Singurul lucru necesar pentru îmbunătățirea lumii noastre este hotărârea noastră de a face asta.

An Nou Fericit!

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed