“Evaluarea zilei mondiale a Sănătăţii: Planeta este bolnavă” (Medium)

Medium a publicat noul meu articol “Evaluarea zilei mondiale a Sănătăţii: Planeta este bolnavă”

Nu mai este mult şi sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății, desemnată ca 7 aprilie de către Națiunile Unite. Bolile vechi, cândva considerate eradicate precum poliomelita, revin pe diferite continente, iar după doi ani de la izbucnirea Covid-19, suntem încă în chinurile pandemiei.

Anul acesta, „Planeta noastră, sănătatea noastră” este tema evenimentului ONU. Se concentrează pe interdependența dintre toate nivelurile naturii și sănătatea noastră. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume în fiecare an sunt cauzate de probleme de mediu. De fapt, schimbările climatice sunt legate de boli precum cancerul, astmul, probleme cardiace, plăgi și altele.

Putem continua să numărăm decesele și să ne plângem de starea lumii, dar nimic nu se va schimba până nu recunoaștem că sistemele de sănătate la nivel global au eșuat. Preocuparea noastră principală ar trebui să fie să punem la îndoială modul în care umanitatea a atins un punct atât de jos în ciuda tuturor progreselor științifice care trebuiau să asigure o viață bună pentru toată lumea.

Omenirea a dat naștere unor sisteme de sănătate bazate pe propriile sale caracteristici egoiste și neintenționate. Deci nu ne putem aștepta ca binele să iasă din rău. Răul la care se face referire aici sunt atribute egoiste, înrădăcinate în omenire. Sistemele de sănătate, ca toate sistemele societății, depind de modul în care sunt gestionați banii și de dorința oamenilor de a-i face să funcționeze corect.

Multe organizații internaționale care ar trebui să garanteze o stare mai bună a mediului și a sănătății globale, în loc să promoveze aceste obiective, sunt preocupate doar de a strânge sprijin financiar și să sară de la conferință la conferință, fără rezultate reale și acțiuni de îmbunătățire a situației.

Așa că nu e de mirare că nu doar că nu suntem în măsură să abordăm eficient pandemiile, dar reapar chiar și bolile vechi despre care se credea că au fost practic eradicate. Poate exista o perioadă de incubație de sute de ani în care o boală revine și pur și simplu nu suntem conștienți de acest proces, dar nu vom putea niciodată să le exterminăm definitiv dacă vom continua să creăm condițiile ca ele să prolifereze.

Toate bolile, în special cele descoperite în ultimele decenii, sunt rezultatul unui dezechilibru psihic, fiziologic și biologic între persoană și mediu și între ființele umane. Până nu îl reparăm nu vom putea elimina cauza bolilor.

Ca oameni, trebuie să înțelegem că starea naturii depinde de relațiile dintre noi. Vedem dovezi vizibile ale impactului nostru negativ asupra naturii, dar interconexiunea este mai profundă. Trebuie să facem față acestui lucru, să ne schimbăm atitudinea și să fim dispuși să ne adaptăm la integralitatea naturii. Aceasta înseamnă că trebuie să luăm doar ceea ce este necesar pentru supraviețuire și să avem grijă de buna funcționare a întregului sistem, în loc să luăm în considerare doar calcule egoiste și să înțelegem tot ceea ce putem fără nicio atenție pentru consecințe.

Cineva se poate întreba cum sunt conectate relațiile umane și ce se întâmplă în natură. Există patru niveluri în natură: mineral, vegetal, animal și uman. Toate, cu excepția omului, există în conformitate cu legile naturii de reciprocitate și echilibru. Celelalte niveluri nu au liberă alegere în nimic; acţionează instinctiv luând doar ceea ce este necesar pentru supravieţuirea lor. Dimpotrivă, nivelul uman este singurul care comite atrocități pe Pământ și împotriva altora în mod intenționat, conștient, de dragul producerii unui rău. Toate reacțiile negative pe care le primim de la natură sunt doar o consecință a acțiunilor noastre. Mai simplu spus, aducem aceste lovituri asupra noastră.

Dacă încercăm să construim un sistem armonios de relații umane, întreaga natură va fi echilibrată, inclusiv umanitatea. Când simțim cât de dependenți suntem de toată lumea și dacă fiecare acționează cu grijă față de ceilalți individual și colectiv, ca având o minte comună și un singur corp, vechiul proverb „Minte sănătoasă într-un corp sănătos” va deveni realitate.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: