“Împuşcăturile în masă sunt simptomul, nu boala” (Times of Israel)

Michael Laitman, pe The Times of Israel: “Împuşcăturile în masă sunt simptomul, nu boala

Recentul val de împușcături în masă a subliniat nevoia unor legi mai puțin tolerante privind armele și a altor măsuri restrictive. Deși este evident că persoanelor instabile mental nu ar trebui să li se permită să poarte sau să dețină arme, este de asemenea evident că numai restricțiile privind armele nu vor atenua violența cu arme. Întreaga societate a devenit violentă și agresivă, iar sensibilitatea oamenilor la violență este în scădere. Astăzi, oamenii aproape se așteaptă să aibă loc împușcături în masă. Prin urmare, oprirea lor necesită mai mult decât legile privind armele; necesită găsirea rădăcinii și smulgerea lor.

Chiar și cu câteva decenii în urmă, oamenii nu se simțeau atât de îndepărtați unii de alții. Alienarea în societate a crescut la astfel de niveluri încât nivelurile de astăzi normale de antagonism față de societate ar fi fost diagnosticate ca narcisism la începutul secolului. Mai rău încă, nivelul de diviziune și ostilitate în societate crește constant și într-un ritm accelerat.

Ego-ul în sine nu este în mod inerent corupt. Întreaga noastră dezvoltare s-a bazat pe ego-ul nostru. Pe măsură ce a evoluat, a dezvoltat societatea umană, tehnologia, arta și cultura și medicina. Dacă nu ar fi ego-ul nostru, nu am avea civilizație.

Totuși, pentru că ego-ul stă la baza acțiunilor noastre, fie că suntem conștienți sau nu, există întotdeauna agresivitate și violență între noi. Uneori este fățișă și uneori ascunsă, dar este întotdeauna acolo. De aceea, cu toate eforturile noastre, nu putem crea o societate justă.

Natura umană cere superioritate, stăpânire, evidenţiere. Drept urmare, atât timp cât nu schimbăm natura umană, în societatea noastră va exista întotdeauna opresiune și abuz omnipresent, în orice formă imaginabilă și de neconceput. Ascundem acea dorință de superioritate în spatele unor termeni „benigni” precum „concurență” și „motivație”, dar dedesubt se află aceeași înclinație diabolică ce ne împinge să urcăm în vârful mormanului, de preferință călcând pe capetele celorlalți.

Prin urmare, pentru a reduce violența, inclusiv împușcăturile în masă, trebuie să ne „auto-reformăm” natura umană. Cu alte cuvinte, trebuie să decidem că trebuie să ne schimbăm, dacă vrem ca viețile noastre să fie mai sigure și mai pașnice.

Și mai important, urgența schimbării trebuie să penetreze mari părți ale societății, deoarece nu se poate schimba atitudinea față de societate fără o societate care susține asta și care luptă pentru același scop. Prin urmare, odată ce decidem să ne schimbăm, trebuie să stabilim programe educaționale la nivelul întregii comunități, care se vor concentra nu pe reducerea violenței, ci pe creșterea empatiei față de ceilalți, pe încurajarea solidarității și a responsabilității reciproce.

Pentru a reuși trecerea de la o societate înstrăinată și violentă către una coerentă și grijulie, este important să nu te concentrezi pe negativ, ci să sporești pozitivul. Pentru că ego-ul este în continuă evoluție, concentrarea asupra negativului ne face să încercăm să-l suprimăm până când suntem epuizați iar el izbucnește și mai violent decât înainte. În plus, ne-am pierdut timpul cu eforturi zadarnice și nu am construit o alternativă la egoismul violent, așa că nu există alternativă de a alege în locul unei violențe mai mari.

Pentru a crea o alternativă pozitivă la egoism și violență, trebuie să promovăm valori pozitive în societate, astfel încât să putem baza relațiile din comunitățile noastre pe acestea. Cu cât depunem mai multă energie pentru a cultiva conexiuni pozitive între oameni, cu atât mai pozitivă va fi atmosfera în comunitate. Acest lucru, la rândul său, va diminua nivelurile generale de violență și agresiune.

Pentru ca orice transformare să reușească, regula noastră generală ar trebui să fie îmbunătățirea pozitivului, mai degrabă decât constrângerea negativului. Dacă lucrăm în acest fel în ceea ce privește violența în comunitate, vom reuși. Dacă ne mulțumim cu un control mai strict al armelor, lucrurile vor continua să se degradeze.

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: