“Indiferent de rezultatele alegerilor, dacă Israelul se uneşte, îşi poate decide propria soartă” (Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “Indiferent de rezultatele alegerilor, dacă Israelul se uneşte, îşi poate decide propria soartă

În întreaga lume, oamenii se uită atent la numărarea voturilor din America. Când vine vorba de Statele Unite, toată lumea are un interes. Și în Israel, societatea divizată este împărțită între sprijinirea candidaților. Dar Israelul este diferit de restul lumii. Dacă societatea israeliană reușește să se unească deasupra dezacordurilor și aversiunilor sale interne, nu va trebui să aleagă care președinte este mai bun pentru acesta; toată lumea, inclusiv dușmanii actuali, vor dori să ajute Israelul.

În loc să caute peste hotare satisfacția sau consternarea, israelienii ar trebui să se privească unii pe alții și să facă pace între ei. Nimic nu rănește mai mult Israelul decât ura sa internă.

Între evrei au existat întotdeauna conflicte și dezacorduri. Natura oamenilor avizați este să fie încăpăţânaţi. Aceasta nu este o problemă. Problema începe atunci când credem că trebuie să convingem oponenții că avem dreptate iar ei greșesc. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată; nu este menit să se întâmple.

Evreii nu au fost meniţi să fie de acord unul cu celălalt; ei au fost meniţi să se ridice deasupra dezacordurilor lor. S-ar putea să credem că nu este important să facem acest lucru, dar incapacitatea de a transcende ura și disputa este prima problemă a lumii. Astăzi, toată lumea devine din ce în ce mai dogmatică și mai intolerantă față de alte puncte de vedere. Pentru că toată lumea crede că are dreptate, începem să ne urâm și vrem să ne anulăm unii pe alții. Dacă nu găsim o modalitate de a menține coeziunea socială, tensiunea va crește până când va lovi și va domni haosul.

Vechii evrei au fost singurii care au găsit o astfel de cale. Au descoperit că dezacordurile îi îmbogățesc, le perfecționează gândirea și le limpezesc ideile, atât timp cât își sporesc iubirea unul față de altul, mai mult decât distanța pe care o creează dezacordurile. De fapt, au aflat că scopul argumentelor și beneficiul lor real nu era luminarea punctelor de vedere, ci creșterea iubirii și a unității. Dezacordurile au fost doar impulsul care a determinat poporul israelian să-și aprofundeze coeziunea și să-și întărească legăturile. Acesta este motivul pentru care Cartea Zohar (BeShalach) spune: „Toate războaiele din Tora sunt pace și iubire”.

Fără dezacorduri, am deveni indiferenți unul față de celălalt. Disputele ne determină să fim atenți unii la alții și furia ne face să ne simțim inconfortabil. Dacă cedăm furiei noastre, ajungem la ură. Dar dacă ne străduim să ne iubim aşa cum se iubesc frații, chiar și atunci când nu sunt de acord, atunci iubirea dintre noi crește după fiecare dispută, întrucât intensitatea disputei ne obligă să o egalăm cu iubirea, pentru a nu dezintegra societatea.

În prezent, Israelul este puternic divizat. Acesta este exact punctul în care trebuie să ne sporim iubirea unul pentru celălalt, pentru a echilibra antipatia noastră reciprocă. Dacă nu facem acest lucru, vom ajunge la război civil și țara se va dezintegra. Dar dacă ne mărim unitatea și ne îngrijim unii de alții peste nivelul urii care se dezvăluie de fiecare dată, întreaga lume va vedea că acest lucru este posibil și va dori să învețe din exemplul nostru. Capacitatea de a se ridica deasupra disputelor este trăsătura de care toată lumea are nevoie și pe care nimeni nu o are. Dacă arătăm cum putem face acest lucru, toată lumea va fi recunoscătoare, inclusiv dușmanii noștri. Acesta este motivul pentru care Israelul este singura țară a cărei soartă depinde exclusiv de poporul său și nu de forțe externe.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: