“Înţelegând Punctul din inimă” (Linkedin)

Noul meu articol pe Linkedin Înţelegând Punctul din inimă

Unul dintre primele lucruri pe care oamenii le învață atunci când vin pentru prima dată să studieze Cabala este un concept numit „punctul din inimă”. Ni se spune că cei care vin să studieze Cabala, în special cei care persistă în aceasta în ciuda dificultăților și obstacolelor, sunt persoane cu un punct dezvoltat sau cu un punct forte în inimă. Cei care îl au, ne spun cabaliștii, au mai multe șanse să învețe și să avanseze pe grade spirituale.

Printre studenții mei există oameni de toate rasele, credințele, vârstele și naționalitățile. Unii dintre ei sunt foarte educați, iar alții sunt laici; unii sunt sofisticaţi și elocvenţi, iar alţii cu greu pot exprima un gând. Totuși, singurul lucru pe care toți îl au în comun este un punct din inimă, acea întrebare arzătoare despre sensul vieții. Și acest punct îi unește mai presus de toate diferențele.

Dar ce este cu adevărat? Rav Yehuda Ashlag, alias Baal HaSulam, numit aşa pentru comentariul său Sulam [scară] la Cartea Zohar a scris că punctul din inimă este într-adevăr o întrebare. La începutul introducerii sale în Studiul celor Zece Sefirot, el scrie că punctul din inimă este o „întrebare revoltată pe care lumea întreagă o pune, și anume: „Care este sensul vieții mele?” Baal HaSulam întreabă în continuare „Acești ani numărați din viața noastră, care ne-au costat atât de mult și numeroasele dureri și chinuri pe care le suferim pentru ei … cine este cel care se bucură de ei?”

În aceste zile mulți oameni pun această întrebare, dar nu mulți oameni sunt determinați să caute răspunsuri. Mulți disperă și se îndreaptă spre evadări de tot felul. Când punctul din inimă al cuiva este suficient de puternic, persoana respectivă va începe să caute, mai degrabă decât să renunțe și să stea deoparte.

Printre studenții mei există oameni de toate rasele, credințele, vârstele și naționalitățile. Unii dintre ei sunt foarte educați, iar alții sunt laici; unii sunt sofisticaţi și elocvenţi, iar alţii cu greu pot exprima un gând. Totuși, singurul lucru pe care toți îl au în comun este un punct din inimă, acea întrebare arzătoare despre sensul vieții. Și acest punct îi unește mai presus de toate diferențele.

Există un motiv bun pentru care oamenii cu punctul din inimă se unesc cu ușurință între ei. Când se studiază Cabala autentică, se descoperă că sensul vieții se găsește numai atunci când se conectează inima-la-inimă cu ceilalți. Cu alte cuvinte, dacă rămânem închiși în spațiul nostru personal și preocupați doar de noi înșine, nu vom descoperi nimic. Aceasta este starea noastră inițială de a fi și, dacă nu ne dezvoltăm dincolo de ea, cum putem descoperi ceva? Prin urmare, cei care găsesc sensul vieții, îl găsesc în conexiunile lor cu ceilalți. Când se ridică deasupra preocupării pentru propriile nevoi și încep să se gândească la ceilalți, descoperă noi lumi, noi tărâmuri ale existenței, pe care nu le știau că există acolo. Când se întâmplă acest lucru, întrebarea despre sensul vieții își primește răspunsul. Conexiunea pe care o realizează oamenii îi face să fie înțelepți și sensibili și să cunoască întreaga viață. Când realizează acest lucru, înțeleg de ce s-au născut, de ce trăiesc, de ce vor muri cândva și chiar ce se întâmplă după aceea.

În plus, o persoană care este preocupată să dăruiască nu este niciodată tristă, niciodată descurajată și este întotdeauna plină de speranță și entuziasm faţă de viață. O astfel de persoană caută întotdeauna mai mulți oameni cu puncte în inimă cu care să împărtășească faptul că își vor găsi sensul vieții în conexiunea inimă-la-inimă cu ceilalți.

Fiecare persoană are un punct în inimă. La majoritatea oamenilor este inactiv. Dar astăzi, tot mai mulți oameni caută răspunsuri la încercările și necazurile vieții. Acesta este motivul pentru care cabaliștii au deschis înțelepciunea tuturor, astfel încât oricine întreabă, precum Baal HaSulam, „Care este sensul vieții mele?” va găsi răspunsul și va găsi pace și fericire.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed