“Leopardul chinezesc a sărit jos din copac”(Linkedin)

Noul meu articol pe LinkedinLeopardul chinezesc a sărit jos din copac

China se comportă adesea ca un leopard care stă într-un copac, așteaptă momentul potrivit pentru a sări în jos peste prada sa. În remorcherul războiului dintre Rusia și SUA din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, China nu a luat parte. Până de curând, când a anunțat că nu se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei și a promovat „cel mai mare acord de aprovizionare cu gaze naturale” cu exportatorul rus de gaze Gazprom.

În același timp, China a amenințat direct SUA cu privire la încercările ei de a încuraja Taiwanul. În două rânduri, China a trimis către SUA avertismente ofensive, aproape vulgare. Cu prima ocazie, ei au spus: „Trebuie să avertizăm cu severitate Statele Unite că oricine se joacă cu focul se va arde. Dacă joacă tactica „tăierea salamului” în chestiunea Taiwanului, degetele lor [sic] se vor tăia”. Cu a doua ocazie, un oficial chinez a declarat: „Dacă SUA vor să încurajeze „independența Taiwanului”… SUA vor plăti un preț mare pentru actul său aventurier. Dacă SUA încearcă să intimideze și să facă presiuni asupra Chinei… așa-numita descurajare militară [armata americană] va fi redusă la fier vechi”.

Pe față, China pare să fi ales într-adevăr partea. Dar nu aș trage prematur concluzii. Ca un leopard, sunt foarte deștepți. După părerea mea, s-au alăturat părții pe care de fapt vor să o slăbească.

În ciuda afirmațiilor sale îndrăznețe, guvernul chinez nu are niciun interes să lupte împotriva Americii. China este prea dependentă de puterea de cumpărare americană pentru a risca să intre în război cu ea. Ar face tot posibilul pentru a evita un conflict militar cu SUA.

Cu Rusia, situația este diferită. China are ochii ațintiți asupra teritoriilor vaste, bogate în minereuri și petrol și aproape goale, care se întind din Siberia până în Munții Urali – o zonă de câteva ori mai mare decât China însăși. Cu puterea actuală a Rusiei, China nu o poate cuceri. Cu toate acestea, dacă Rusia ar deveni slabă și epuizată, ar fi mult mai ușor pentru China să preia pământul fără prea multă rezistență. Cu cât va continua mai mult, cu atât Rusia va deveni mai slabă și cu atât va fi mai ușor pentru China să muște bucăți din Siberia pentru ea însăși.

Războaiele aduc schimbări. Marile războaie aduc schimbări mari. Primul Război Mondial a dus la crearea Națiunilor Unite și a Tratatului de la Versailles, care au ajutat să-l așeze pe Hitler la cârma Germaniei. Al Doilea Război Mondial a creat blocul comunist în temeiul Pactului de la Varșovia și blocul de Vest în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care a declanșat Războiul Rece.

Conflictul actual nu este un război mondial, cel puțin nu încă, dar impactul său este totuși profund. Războiul din Ucraina dezvăluie inutilitatea războaielor ego-ului și că în cele din urmă, fiecare război este un război al ego-ului. Criza din Ucraina demonstrează că dacă vrem să coexistăm pașnic, trebuie să învățăm cum să ne ridicăm deasupra ego-urilor noastre la nivel personal, social, politic și internaţional.

Acum, după milenii în care ne-am servit ego-urile, suntem pe punctul de a realiza că singurul lucru care este rău în lumea noastră este propriul nostru ego. Ego-ul ne-a promis lumea, dar a distrus-o. Trebuie să ȋl contracarăm cu o forță egală de pozitivitate, altfel ne va termina pe toți.

Această realizare va avea un impact profund asupra societății. Până acum, toate instituțiile noastre s-au ocupat de ego-urile noastre. Ei au încercat să modereze și să eficientizeze interesele țărilor într-un mod care să le permită să coexiste. Acum, că egoismul a atins astfel de niveluri în care nu poate accepta existența sau independența altora, nu avem de ales decât să adăugăm o altă forță: o forță pozitivă pentru a contracara puterea și intensitatea ego-ului.

În următorii ani, vom asista la înființarea unor noi instituții de o natură nouă. Accentul lor nu se va concentra pe satisfacerea ego-ului sau chiar pe asigurarea alimentării cu apă și hrană. Mai degrabă, se vor concentra pe crearea coeziunii sociale și a solidarității. Ele vor lucra înțelegând că dacă oamenii sunt uniți, ei au grijă unul de celălalt și văd nevoile celuilalt.

În loc să trateze simptomele alienării, aceste noi organizații vor lucra pentru a o elimina și pentru a crea conexiune, legături și un sentiment de responsabilitate reciprocă. Abia începem tranziția, dar faptul că lumea veche se destramă înseamnă că trebuie să ne grăbim, așa ca noua ordine să nu se nască prin mai multă durere decât este necesar. Cu cât ne dăm seama mai devreme că în realitatea de astăzi nu putem lăsa ego-ul să stabilească tonul și că trebuie să-l echilibrăm cu grijă, cu atât tranziția va fi mai ușoară și mai lină.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: